• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez publike do kraja sezone u Premijer ligi BiH!

Autori mondo.ba Autori Anadolija

U idealnom scenariju Premijer liga BiH biće nastavljena početkom maja. Utakmice baraža za EURO reprezentacija BiH mogla bi igrati u septembru i oktobru ili u novembarskom terminu u roku od pet dana, rekao je gensek FSBiH Adnan Džemidžić.

 Bez publike do kraja sezone u Premijer ligi BiH! Izvor: MONDO/Goran Arbutina

U srijedu će čelnici Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (FS BiH) i predstavnici premijerligaških klubova održati video konferenciju na kojoj će, između ostalog, pričati i o eventualnom nastavku sezone, prekinute pandemijom koronavirusa.

"Klubovima ćemo ponuditi tri opcije za nastavak sezone, u zavisnosti kako se bude odvijala situacija sa pandemijom koronavirusa. Želimo čuti njihova razmišljanja. Otvoreni smo za svaku diskusiju, ali koja neće ići na štetu klubova, odnosno na prvom mjestu u svakoj od opcija biće zdravlje igrača, trenera i rukovodilaca ekipa, službenih lica utakmica. Dakle, fudbal će se igrati, ali kada se za to stekne uslov, na osnovu kojeg će prvenstveno biti osigurano zdravlje svih aktera utakmica. Ono što je jasno već sada, ako se sezona bude mogla završiti, neupitno, utakmice će se igrati bez publike kako bi rizik od eventualnih novih zaraza bio mnogo manji", rekao je Adnan Džemidžić, generalni sekretar FS BiH Adnan Džemidžić.

Možda će vas zanimati

- INICIJATIVA ZA POMOĆ KLUBOVIMA -

Na sastanku sa klupskim funkcionerima osim o trenutnom statusu takmičenja Premijer lige BiH i završnice Kupa BiH, pričaće se i o FIFA cirkularnom pismu upućenom nacionalnim asocijacijama u vezi sa ugovornim pitanjima i prelaznim rokovima, kao i postupku licenciranja.

"U srijedu ćemo insistirati na pokretanju zajedničke inicijative klubova i Saveza prema entitetskim vladama i Vijeću ministara BiH u vezi sa uključivanjem klubova u program finansijske pomoći. Razmatraćemo i druge opcije i načine pomoći fudbalu u BiH, u cilju ublažavanja posljedica izazvanih situacijom zbog COVID-19", kazao je Džemidžić.

Za razliku od predsjednika FSRS i prvog čovjeka banjalučkog Borca Vice Zeljkovića, Džemidžić smatra da bi sezona mogla biti nastavljena već početkom narednog mjeseca.

"Idealna varijanta za nastavak takmičenja bio bi početak maja. To nam je prva opcija ukoliko se smanji ili daj Bože što prije zaustavi širenje koronavirusa u BiH, tj. država i entiteti propišu mjere da se fudbal može igrati. U drugoj polovini aprila očekuje se novi sastanak čelnih ljudi FIFA i UEFA sa generalnim sekretarima nacionalnih asocijacija, gdje bi trebali dobiti jasnija uputstva u kojem smjeru će se ići i kako okončati sezonu."

Izvor: Anadolija/Denis Zuberi

FIFA i UEFA razmatraju i dvije opcije kada su u pitanju odigravanje završnica Lige šampiona i Lige Evrope u ovoj sezoni, kao i reprezentativnih takmičenja koja bi trebala startovati u septembru - Liga nacija, te utakmica baraža za plasman na EURO, koji je pomjeren za ljeto 2021. godine.

"Posljednji prijedlog je da se baraž za Evropsko prvenstvo, u kojem će nastupiti i naša reprezentacija, igra - polufinalni meč u septembru, finale u oktobru. Prema toj opciji, Liga nacija redovno bi se igrala, kako je prvobitno planirano, po dva kola u septembru, oktobru i novembru ove godine. Na osnovu drugog prijedloga polufinale i finale baraža za EURO igralo bi se u roku od pet dana u novembru. U tom slučaju Liga nacija odigrala bi se po ubrzanom sistemu, po tri kola u septembru i oktobru", istakao je Džemidžić.

- NEĆE BITI OTKAZA -

Naglasio je i kako FS BiH niti jedan dan nije prekinuo rad u vrijeme pandemije, te da se redovno provode svi projekti.

"Radimo prema posebnom režimu i striktno postupamo prema svim uputama nadležnih institucija u ovoj, vanrednoj situaciji. Mnogo stvari rade se i online. Imamo i određeno skraćeno radno vrijeme, ali sve stižemo obaviti i nakon pandemije nećemo imati apsolutno nikakvih neobavljenih poslova, odnosno nastaviće normalno funkcionisati u punom kapacitetu, sa svim uposlenicima", zaključio je Džemidžić.

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mile

Neće se ni primjetiti, jer publike nikad nije ni bilo...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC