• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lane Jovanović: Transfer Šerbečića iz Radnika u Rozenborg čist kao suza

Autor mondo.ba

Nekadašnji reprezentativac Srbije Milan Lane Jovanović, posredstvom čije agencije je dogovoren odlazak Besima Šerbečića u Norvešku, osvrnuo se na špekulacije da kod transfera nije bilo "sve čisto".

 Transfer Besima Šerbečića iz Radnika u Rozenborg bio je čist kao suza tvrdi Milan Lane Jovanović Izvor: Guliver/Getty images/Trond Tandberg

Prethodnih dana mogle su se pročitati razne (dez)informacije u vezi sa transferom Besima Šerbečića iz Radnika u Rozenborg.

Bilo je tu mnogo priče koja se mogla tumačiti na ovaj ili onaj način, a sve te špekulacije odlučio je da prekine nekadašnji reprezentativac Srbije Milan Lane Jovanović, posredstvom čije agencije "Borlan" je dogovoren transfer mladog defanzivca u Norvešku.

Trofejni norveški klub prije dvije godine angažovao je Šerbečića, koji je u međuvremenu poslat na pozajmicu u Sarajevo, a Jovanović je u razgovoru za portal "Moja Bijeljina" do tančina objasnio šta se dešavalo prilikom odlaska Šerbečića u Skandinaciju.

Možda će vas zanimati

"S obzirom da je posljednjih dana javnost fokusirana na transfer Šerbečića iz Radnika u Rozenborg, mogu samo da kažem da je ovaj transfer urađen besprijekorno regularno, legitimno i transparentno. Agencija 'Borlan' nije nikakva 'of-šor' firma preko koje se pere novac, već je registrovana firma na Kipru i kao takva funkcioniše u pravnom sistemu Evropske unije, plaća poreze i sve prinadležnosti, pa je tako bilo i u pomenutom transferu. Oni koji su postavili bilo kakvu tezu u percepciji, s negativnim konotacijama, imali su lošu pretpostavku", tvrdi nekadašnji srpski reprezentativac.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Jovanović tvrdi da je transfer dogovoren i realizovan u dogovoru sa ovlašćenim licima u Radniku, tadašnjim predsjednikom Mladenom Krstajićem i direktorom Nebojšom Tomićem.

"Druga važna stavka koja se potencira u ovoj situaciji je da li su ovlašćena lica imala odluku Upravnog odbora Radnika u realizaciji transfera Šerbečića? Odmah moram da odgovorim da nijedna agencija, nikada, baš nikada, ne pregovara sa upravnim odborima klubova već sa ovlašćenim licima koja zastupaju klub, a u tom momentu to su bili predsjednik Mladen Krstajić i direktor Nebojša Tomić, tako da je situacija potpuno jasna."

"Treća stvar, što je vrlo interesantno, postavlja se pitanje da li je Radnik dobro prošao finansijski? To je individualna projekcija, ima pravo da pita svako i da analizira. Međutim, ja na sve to imam konkretnu kontratežu i pitanje: a koga je to Radnik prodao skuplje u svojoj istoriji i koga je to Radnik uopšte prodao dok na njegovo čelo, kao predsjednik, nije došao Mladen Krstajić koji je enormnim bekgraundom, i fudbalskim imidžom, privukao u klub mnoge svoje prijatelje i sportske poznanike, pa tako i mene? Kada bih ja to, molim vas, došao u kontakt s Radnikom iz Bijeljine da nije bilo Mladena Krstajića? Prije njega, a ni poslije njega, ne znam ni za jedan značajan transfer bijeljinskog kluba", naglašava Jovanović.

On naglašava da je Šerbečić u Radnik stigao besplatno iz Zvijezde Gradačac.

"Moram da kažem da je težinu transfera dao dolazak Krstajića i koliko znam Radnik je profitirao jer vrijedi napomenuti da je Šerbečić besplatno iz Zvijezde Gradačac stigao u Bijeljinu i s tog aspekta to je ogroman transfer i ogroman dobitak za Radnik. Ogroman!", tvrdi on.

"Moram još jednu stvar da napomenem, a to je da smo i mi kao agencija imali svoje uslove u cijeloj priči, transfer nismo radili sami već sa jednom agencijom iz Hrvatske koja je participirana u ovom transferu i to je normalno u ovakvim stvarima, da se jedan posao završi koliko-toliko da svi budu zadovoljni. Sve je izbalansirano, da niko ne bude nezadovoljan. Vrlo važno je to da smo mi, kao agencija, imali teške pregovore. Nekoliko nedjelja nas je 'kočio' i doveo u pitanje realizaciju transfera direktor Radnika Nebojša Tomić koji je bio najradikalniji jer se žestoko borio da Radnik dobije što bolje uslove u transferu. On je protokom vremena smatrao da će doći do nekog novog detalja, redukcije cijene, revidiranja posla, da će Rozenborg platiti više. Radnik jeste dobio više u tim pregovorima, tačnije još bolje uslove, nego što je to bilo predviđeno nekim prvim dogovorom, to jeste bio rizik, ali okej. Na kraju, ipak, u pravo vrijeme smo postigli dogovor, prilično je išlo stresno, svi su mislili da mogu da prođu bolje. To su normalne stvari prilikom svakog transfera. Tvrdim da su i ljudi iz Radnika i igrač Šerbečić, kao i mi, donijeli najbolju moguću odluku."

Izvor: MN Press/Marko Metlas

Kao odmjeren i pravičan čovjek, transparentan i otvoren, Milan Lane Jovanović, uz dužno poštovanje prema svima koji su u fudbalu je rekao i ovo:

"Poštujem svakog onog ko šutira loptu. Imam previše poštovanja prema svakome. Ali da budemo realni, treba da pozicioniramo fudbal u BiH i Premijer ligu BiH, klubove na svoje mjesto. Nikad u novijoj istoriji BiH nijedan klub iz ove zemlje nije igrao u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. A u fudbalu je važan i rejting! Da li je u transferu Šerbečića realna ili nerealna cifra pokazaće vrijeme i možemo pričati sa neke vremenske distance, ali po meni ovo je fenomenalno", ističe Jovanović.

On ističe da se u BiH ne dešavaju svakodnevno transferi da neki igrač odlazi u veliki evropski klub, kao što je to Rozenborg, višestruki učesnik Lige šampiona.

"Da nisam u pravu, ovakvi transferi bili bi navika svaki prelazni rok u Premijer ligi BiH, prodavali bi se igrači u desetinama, ali nije tako, ovakvi transferi, kao Šerbečićev, su rijetkost. Eto, moramo biti korektni, pregovori s Radnikom su bili teški, opet je na kraju presudio razum. Radnik je prošao fantastično jer je zaradio veliki novac, govorim o finansijskim uslovima u ambijentu fudbala BiH, pošto je igrača doveo za džaba. Činjenica je da je Krstajić bio u klubu i garantovao za igrača, prepoznao kvalitet Šerbečića jer je i sam igrao na poziciji štopera. Drugačije je kada ti igrača s potencijalom preporuči neko stručan, ko je mnogo toga prošao i koga poznaješ, nego neko koga prvi put vidiš. Upravo je Krstajić garantovao svojim imenom i to je odlučilo da izaberemo Radnik iz Bijeljine u ovom poslu. Zahvaljujući njegovom imidžu koji ima kao sportska ličnost i hvala Bogu posao se ispostavio kao plodonosan i pobjednički. A koliko znam, klub je istrpio Šerbečića i to mu se višestruko isplatilo."

"Ovo je bilo nekoliko teza koje sam iznio, moja obaveza da ih objasnim vrlo prosto, kako stvari stoje, a sve se vrlo lako može provjeriti i istraživačkim novinarstvom i pravnim stvarima, koje određeni organi vode. Prosto kao pasulj! Još jedna stvar koju želim da napomenem: od prvog do posljednjeg evra sve je transparentno u transferu Besima Šerbečića, sve je prošlo kroz BiH i Bijeljinu, cijeli transfer, i izlišno je sada dalje pričati o tome. Šta bi tek bilo da su napravljena tri ili četiri transfera fudbalera Radnika kao ovaj Šerbečićev? Znate, u svemu je potrebna mjera, a od mene, za Radnik što sam učinio, toliko", poručio je na kraju Jovanović.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC