• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ovo je najveća sramota u istoriji holandskog sporta"

Autor mondo.ba

Jasno je da će ovakvih izjava u svijetu sporta biti sve više.

 Trener Kambura o odluci Fudbalskog saveza Holandije Ovo je najveća sramota u istoriji sporta Izvor: Gulive/Getty images/Dean Mouhtaropoulos

Holandski savez (KNVB) danas je donio odluku da tamošnja liga, "Eredivizija", neće biti nastavljena, pa ova država prvi put od Drugog svjetskog rata neće imati šampiona u fudbalu.

Dvije prvoplasirane ekipe, Ajaks i AZ Alkmar, tako neće moći na terenu da odluče o šampionu, a zbog bolje gol-razlike, klub iz Amsterdama igraće u Ligi šampiona naredne sezone, dok će AZ plasman u najelitnije fudbalsko takmičenje Starog kontinenta pokušati da izbori kroz plej-of.

Možda će vas zanimati

Fejnord, PSV i Viljem II predstavljaće Holandiju u Ligi Evrope, dok je mnogo bure izazvala odluka o dnu tabele, odnosno ekipama koje su se borile za opstanak.

Naime, uprkos želji klubova da aktuelno stanje na tabeli bude presudno, odnosno da ligu napuste dvije najslabije plasirane ekipe (Den Hag i Valvajk), čelnici Saveza odlučili su da niko iz lige ne ide u niži rang - samim tim neće biti ni promocije iz druge lige u najviši rang.

Ovo je direktno pogodilo drugoligaše Kambur i De Grafšap, koji su imali 11, odnosno sedam bodova više od najbližih prazilaca i bili su na pragu plasmana u elitni rang.

Izvor: Guliver/Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Iako su u Savezu primijenili odluku premijera Marka Rutea, koji je zbog pandemije korona virusa zabranio sva sportska takmičenja do 1. septembra, jasno je da su donesene odluke naškodile mnogima.

Nema sumnje da će nezadovoljnih u svijetu sporta biti i ubuduće, jer teško je pronaći rješenje koje bi odgovaralo baš svima.

Ovakvu odluku trener lidera druge lige Henk de Jong okarakterisao je kao "sramotnu".

"Ovo je najveća sramota u istoriji holandskog sporta. Uvijek nastojim da vidim ono najbolje u ljudima i njihovim odlukama, ali ovo je nedostojno sporta. Imali smo UEFA-u i klubove na svojoj strani, 11 bodova prednosti i ne znam šta se desilo. UEFA je tražila fer odluka, ali ovo nije jedna od njih", razočaran je trener Kambura.

Iz Saveza su poručili da nije bilo govora o mogućem proširenju lige sa trenutnih 18 na 20.

"Od sredine oktobra smo bili lideri. Mislim da Den Hak i Valvajk treba da ostanu u 'Erediviziji', ali trebalo je i mi da im se pridružimo. Ovo je veliki udarac za nas u sportskom, ali i finansijskom smislu."

Takođe, promocije neće biti ni u drugu ligu, zbog čega je nekoliko klubova već najavilo žalbe.

"Razmotrićemo naše mogućnosti. Zaista ne razumijem sve ovo. Zašto nisu slijedili pravila u obje lige?", pita se izvršni direktor Kambura Ard de Graf, te nastavlja:

"Ovo je velika nepravda, jer razlika između igranja u prvoj i drugoj ligi je ogromna. Prvoligaši dobijaju daleko više novca, dok smo mi radili i na novom stadionu. Sada nam je sve oduzeto", zaključio je de Graf.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC