• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KNVB na udaru - Da li je sve gotovo u Holandiji ili ipak ne?

Fudbalski savez Holandije poništio je sezonu u ovoj zemlji, ali se sada suočava sa brojnim tužbama ukoliko ne poništi svoju odluku.

 Holandija - Da li će Ajaks ipak biti šampion, tužbe Utreht, KNVB, Kambur, De Grafšap Izvor: Dean Mouhtaropoulos / Staff / Guliver / Getty Images

Čelnici KNVB prvi su presjekli i donijeli odluku da ponište sezonu u Holandiji, pa prvi put poslije 1945. ova zemlja neće imati šampiona.

Dušan Tadić i njegov Ajaks zbog bolje gol-razlike bili su najbliže tituli, ali će na 35. "recku" sačekati, jer je KNVB odlučio da prvaka u sezoni 2019/20 nema, a da će Ajaks direktno u Ligu šampiona, dok će AZ Alkmar, koji je imao isto bodova u plej-of za ovo takmičenje.

Možda će vas zanimati

 Odlukom saveza neće biti ispadanja u niži rang, ali ni promocije iz nižeg ranga.

Upravo to zakomplikovalo je cijelu situaciju, a tužbe klubova, prije svega onih iz druge lige, mogle bi natjerati savez da poništi svoju odluku.

Najveći gubitnik je, naravno, Kambur, prvoplasirana ekipa Erste divizije sa 11 bodova prednosti ispred trećeplasiranog Folendama, dok je drugi De Grafšap.

Prema trenutnom stanju na tabeli ova dva kluba bi išli u viši rang, dok bi u suprotnom smjeru išli Den Hak i RKC Valvijk, posljednjeplasirane ekipe iz elitnog ranga.

Generalni menadžer Kambura, Ard de Graf prije par dana izjavio je da je ovo najveća sramota u istoriji holandskog sporta, a iz njegove nove izjave može se naslutiti daneće sve završiti na medijskim nastupima, već bi sezona u Holandiji mogla epilog da dobije na sudu.

"Ajaks je na osnovu gol-razlike dobio mjesto u Ligi šampiona, jer je odigrano 75 odsto prvenstva. A kada smo mi u pitanju prvenstvo je poništeno jer je odigrano 'samo' 75 odsto prvenstva. Pa i djeca vide da ovdje ima pravnih rupa. Mi smo već isplanirali prve poteze", istakao je De Graf.

Nije Kambur jedini koji će pokušati da ospori odluku KNVB-a.

Na tužbu bi se mogao odlučiti i De Grafšap, drugoplasirana ekipa Erstedivizije koja je kao i Kambur ostala bez šansi za promociju uprkos odličnoj sezoni.

Telefoni u klubu iz Dutinhama usijali su se od poziva advokatskih firmi koji nude svoje usluge, smatrajući da  klub ima velike šanse da dobije slučaj, piše holandski "AD".

Očigledno je da je Kambur zadesila velika nepravda, a to govori i statistika. Naime, agencija za obradu podataka 'Hypercube' proteklog vikenda izvela je simulaciju završetka Eredivizije i Erstedivizije i to čak 10.000 puta i rezultat je bio da je Kambur 99,5 odsto promovisan u najviši rang. Da stvar bude zanimljivija i simulirani rezultati Valvijka potvrđuju trenutno stanje na tabeli – izračunato je da bi RKC 99,85 odsto ispao iz lige.

U zaštitu De Grafšapa stao je i gradonačelnik Dutinhama Mark Boumans, koji zajtheva od KNVB-a da donese "sportsku odluku", jer ova krši propise.

"Mislim da odluka može da bude poništena. Prema mom mišljenju, ukoliko polovina klubova plus jedan želi da ovo haotično donošenje odluka bude poništeno, to je moguće", rekao je Boumans i tako pružio podršku klubu.

 U razgovoru za "AD" profesor sportskog prava Marjan Olfers potvrdio je da je to moguće, ali da neće biti lako, niti brzo.

Ono što klubovi najviše zamjeraju Savezu je nedostatak transparentnosti.

"Tražimo od KNVB-a potpunu transparentnost i otvorenost. Od a do z, cijeli proces mora biti jasan. Savez uvijek priča o poštenju i integritetu. Hajde da to sada vidimo", istakao je direktor De Grafšapa Martijn Ostendorp.

Veliki gubitnik je i Utreht, koji sada želi da se ispravi nepravda, odnosno želi mjesto u Ligi Evrope.

Posljednja mjesto pripalo je Viljemu II, ekipi koja ima tri boda više, ali i utakmicu manje, pa čak i lošiju gol-razliku.  

U Utrehtu su ogorčeni i zbog toga što su trebali da igraju finale Kupa Holandije, ali ni ta činjenica nije uzeta u obzir prilikom odlučivanja.

"To je neprihvatljivo. Nema objektivnosti i transparentnosti. Naš vlasnik Frans van Seumeren već je angažovao advokate, učinićemo sve što možemo da ispravimo nepravdu", rekao je Jordi Zuidam, direktor fudbalskih operacija Utrehta.

Izgleda da sezona u Holandiji ipak neće biti okončana tako lako kako se mislilo.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC