• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta nas čeka 2020/21: Zvezda i Partizan već koriste U21 pravilo!

Autori Milutin Vujičić Autori Dušan Ninković

Treneri će imati "uslov" pri sastavljanju startne postave kakav do sada nisu imali u domaćem fudbalu...

 Dva-mlada-fudbalera-u-startnoj-postavili-pravilo-Superliga-2020/21-analiza-Zvezda-i-Partizan Izvor: MN PRESS

Često se za Superligu kaže da je "razvojna" liga, zapravo je šesti najveći "izvoznik" fudbalera u svetu, pa je u skladu s tim doneta i odluka o izmeni pravila za takmičarsku 2020/21.

Odlukom Fudbalskog saveza Srbije (FSS) od naredne sezone u Superligi treneri će biti u obavezi da u startnu postavu uvrste dvojicu fudbalera mlađih od 21 godine, odnosno rođenih posle 1. januara 1999. godine.

Možda će vas zanimati

Takvo pravilo već je bilo na snazi u tekućoj sezoni u Prvoj ligi Srbije, a treneri u Superligi znali su godinu dana unapred da će imati ovaj "uslov" za startnu postavu od 2020/21.

Ideja je potekla iz Rumunije, gde se već četiri godine uspešno koristi, a iako je u početku bilo negodovanja naše komšije osetile su boljitak u pogledu uspeha mlade reprezentacije. Talentovani igrači su ranije dobijali šansu da zaigraju u najvišem rangu fudbala, a to se pozitivno odrazilo na njihove karijere pošto nisu sedeli na klupi i dobijali "sitne minute".

Superligaši su već ranije počeli da se prilagođavaju U21 pravilu, pa se čini da to neće biti toliko veliki problem kako se u početku mislilo.

Partizan je tokom jeseni u većini utakmica u startnoj postavi imao dvojicu mlađih od 21 godine, dok je Crvena zvezda kod novog trenera Dejana Stankovića, u skladu s najavama iz rukovodstva, odlučila da pruži veću šansu mladim igračima.

Posmatrajući nastupe samo ovog proleća, Zvezda je na svakoj utakmici u Superligi imala makar dvojicu mlađih fudbalera od 21 godine u početnoj postavi.

Razlog je prostor koji su dobili Željko Gavrić (2000) i Veljko Nikolić (1999), novi "biseri" Crvene zvezde koji su oduševili ovog proleća, dok je već standardan Njegoš Petrović (1999), vezista pristigao iz Rada, pošto se još kod Vladana Milojevića izborio za minute.

Sva trojica se uklapaju u pravilo koje će biti važeće od naredne sezone, s tim da možda neki od njih budu i prodati ovog leta, dok Zvezda ima još nekoliko omladinaca vrednih pažnje...

Veljko Nikolić, Željko Gavrić i Marko Konatar.
Izvor: MN PRESS

Od onih koji su dobijali minute vredi istaći napadača Nikolu Krstovića (2000), dok bi priliku čeka i mladi levi bek Marko Konatar (2000). Na vrata prvog tima "kucaju" golman Andrija Katić (2002), desna krila Jug Stanojev (1999) i Andrija Radulović (2002) i napadač Borisav Burmaz (2001).

Što se tiče Partizana, oni su na tri od šest utakmica ovog proleća u Superligi koristili fudbalere koji su trenutno mlađi od 21 godine, a Savo Milošević ima plejadu talenata na raspolaganju.

Ono što je sigurno - ostaju bez jednog. Strahinja Pavlović (2001) bi se još tri sezone "uklapao" u U21 pravilo, ali od leta postaje fudbaler Monaka, dok će Partizan pokušati da sačuva još jednog "vunderkinda" koji je privukao pažnju mnogih klubova Evrope - Filipa Stevanovića (2002).

Njih dvojica su i najčešće od "golobradih" igrali ove sezone, dok polako veću minutažu dobija i ofanzivni vezista Lazar Pavlović (2001), kao i Nikola Lakčević (1999).

Šansu u Kupu Srbije dobio je još i Slobodan Stanojlović (2001), dok je pažnju na prvom meču posle pandemije korona virusa privukao i napadač Nikola "Džoni" Štulić (2001), odnosno ofanzivni vezista Denis Stojković (2001) koji ima i italijansko državljanstvo.

Lazar Pavlović i Filip Stevanović.
Izvor: MN PRESS

Vredi istaći da su još Čukarički, Javor, Spartak i Voždovac tokom proleća na svakoj utakmici koristili bar dvojicu mlađih od 21 godine, a i inače teže razvoju talentovanih fudbalera.

Posebno se to odnosi na Voždovac i Čukarički, a čak su Brđani jedni od lidera u Evropi kada je u pitanju davanje šanse mladim igračima. Prema istraživanju CIES, čak 40,7% fudbalera koji su nastupali za Čukarički do 1. januara mlađi su od 22 godine, dok je kod Voždovca to 28,9%.

"Ukoliko se za vreme prvog poluvremena utakmice vrši zamena igrača uzrasta do 21 godine, a nakon njegovog izlaska iz igre u toj ekipi ne ostane obavezan broj igrača uzrasta do 21 godinu, umesto njega u igru može ući samo igrač uzrasta do 21 godine", pojašnjeno je iz FSS pre odluke o povećanju broja igrača na klupi.

Malo slabiji učinak ima Spartak (28,5%), odnosno Rad (27,2%), s tim da su se ovog proleća okrenuli više iskusnijim igračima kako bi sačuvali opstanak, što je bila kratkotrajna strategija.

Mačva i Radnički, koji su prošle sezone imali jedne od starijih ekipa u Superligi, koristili su na čak pet mečeva ovog proleća igrače mlađe od 21 godine, a Inđija i Proleter na četiri. Inače, baš iz Inđije dolazi mladi Mihajlo Banjac, rođen 1999. godine, za koga je zainteresovana Crvena zvezda.

Napredak, koji ima ozbiljnih finansijskih problema, koristio je na dva meča ovog proleća mlade fudbalere, a Vojvodina tek na jednom, iako je taj procenat tokom jeseni bio mnogo veći.

Mirko Topić (Vojvodina) i Slobodan Tedić (Čukarički).
Izvor: MN PRESS

Novosađane je u međuvremenu napustio kapiten Ranko Veselinović (1999), dok je Mladen Devetak (1999) bio u nešto lošijoj formi. Vojvodina naravno ima i vezistu Mirka Topića (2001), koji bi već na leto možda mogao da ode, ali tu su i Mihajlo Nešković (2000), Jovan Kokir (2000) i Dejan Zukić (2001) koji su češće ulazili sa klupe.

Potencijalni problem imaju Mladost, Radnik i TSC koji tokom proleća nisu koristili U21 fudbalere, ali će pod hitno morati da se navikavaju na ovo pravilo.

Primera radi u Lučanima, gde je trener Nenad Milovanović godinama forsirao veterane, samo su četvorica fudbalera mlađih od 21 godine dobila minute u Superligi (najviše Mićević - 845), dok je situacija još gora u preostala dva kluba.

Radnik je u Superligi koristio samo trojicu fudbalera rođenih posle 1999. godine (Bojić (688'), Jokić (675') i Islamović (78')), dok je TSC koristio tek jednog - Bojana Balaža (679 minuta).

Vreme je za privikavanje na ove uslove!

Koliko su klubovi Superlige koristili fudbalere mlađe od 22 godine tokom sezone?
Izvor: CIES/Screenshot

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC