• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedna od najvećih trenerskih prevara – vodio ekipu jednu i po utakmicu!

Autor mondo.ba

Kevin Kalis ušao je u anale engleskog fudbala kao jedan od trenera sa najkraćim stažom - na klupi Svonsija zadržao se sedam izuzetno zanimljivih dana.

 Kevin Kalis trener jedna i po utakmica na klupi Svonsi  Izvor: Richard Heathcote/Getty Images Europe

Trener sa najdužim stažom na klupi jedne ekipe je Gi Ru, koji je čak 44 godine vodio Okser,  a među TOP 10 su šestorica menadžera iz Velike Britanije, među kojima su možda najpoznatiji Ser Aleks Ferguson i Arsen Venger.

Ovakvi treneri su, međutim, rijetka pojava jer poznato je da su fudbalski stručnjaci potrošna roba, mnogi od njih zadrže se daleko manje od planiranog, a ima i onih koji su vodili svoje ekipe tek par utakmica, pa čak i manje.

Možda će vas zanimati

Jedan od njih je i Kevin Kalis, koji je tokom 1996. vodine vodio Svonsi samo jednu i po utakmicu, a predstavlja jednu od najvećih trenerskih prevara.

Da stvar bude gora Kalis je bio sklon i pravim prevarama, pa je dva puta završavao u zatvoru zbog prevara sa osiguranjem i lažnog predstavljanja, a sedam dana u Svonsiju ostaće njegov jedini profesionalni trenerski angažman u karijeri.

Zanimljiva je priča kako je Kalis uopšte stigao do klupe Svonsija i kako je izgledalo tih sedam dana, prije nego što su igrači odlučili da je dosta i otjerali ga.

Početkom 1996. godine uprava Svonsija, tada člana treće divizije  tražila je novog trenera, a gotovo istovremeno trajalo je preuzimanje kluba od strane biznismena Majkla Tompsona.

Kao kandidati za klupu "labudova" pominjali su se Trevor Frensis, Majk Voker , pa čal i legendarni Ijan Raš, ali  je izbor pao na izvjesnog Kevin Kalisa.

“Kevin WHO?”– stajalo je na naslovnici nekoliko dnevnih novina nakon što je 8. februara 1996. godine na konferenciji za novinare Svonsi zvanično predstavio Kalisa, kao i njegovog pomoćnika Pola Molsvorta.

Kevin Kalis stigao je u Svonsi kao potpuni anonimus iz Kredlija gdje je trenirao U16 ekipu.

"Moj prvi susret s njim bio je nešto  ranije, kada sam radio kao skaut Liverpula i pratio jednog golmana Kredlija. On je imao dobre karakteristike i poslije utakmice sam tražio predsjednika da dogovorim da golman dođe na probu. Poslije 20-ak minuta došao je Kalis. Sljedeće što se desilo je da me zove Stiv Hajvaj iz Liverpula i pita šta se desilo i kaže da Kredli traži 50.000 funti. Tog vikenda klinac je napunio 17 godina i oni su potpisali ugovor kako bi dobili obeštećenje”, ispričao je Molsvort  o svom prvom susretu sa svojim budućim saradnikom.

"Liverpul nije htio da plati, ja sam ispao idiot i pozvao sam Kalisa. On je bio grubijan, ličio je na izbacivača i nekog sa kim ne želite da se kačite, ali sam bio iznerviran. On mi je rekao da ne brinem i da ima nešto za mene i da želi da se nađemo. Nekoliko nedelja kasnije upoznao me sa Majklom Tompsonom koji me pitao da li želim da budem asistent u Svonsiju. Nisam mogao da vjerujem, a on mi je rekao da kupuje klub od Daga Šarpa i da će Kalis biti trener, a da mene žele za asistenta", dodao je Molsvort.

On se prisjetio i jutra pred čuvenu konferenciju za novinare kada je Kalis predstavljen kao trener Svonsija.

"Pušio je cigaretu za cigaretom i pitamo me jesam li nervozan. Odgovorio sam da imam potpuno pravo da budem jer će ovo biti najveće razočaranje u istoriji Svonsija pošto su svi očekivali Ijana Raša. Kada je krenuo da priča na konferenciji zapitao sam se da li sanjam. Sada, kada se osvrnem, bio sam kreten što sam se petljao s njim".

Tokom predstavljanja Kalis je govorio da je "fudbal ista igra, bilo da je riječ o Interu ili Kredliju", da želi šest novih igrača i kritikovao tadašnji stil igre Svonsija.

"Na sastanku sa igračima rekao sam im to i mislim da su shvatili poruku", rekao je Kalis.

"Bili smo prestravljeni", napisao je o susretu s novim trenerom golman Rodžer Fristoun u svojoj biografiji: “Mislio sam da je to šala. Nakon prvog treninga rekao nam je da je to naša najbolja partija, a u suštini bio je to najgori trening u posljednjih nekoliko godina. Svi su se zgledali. Sumnjao sam da zna išta o fudbalu i to se potvrdilo”.

Kalisu nije padalo na pamet da vodi treninge, već je to prebacivao na pomoćnike, pravdajući se da mora da ide da prati neke igrače i odmah je postao predmet podsmijeha igrača.

Bio je to slučaj i na prvoj (i jedinoj kompletnoj) utakmici na klupi Svonsija, koju su "labudovi” izgubili 1:0.

Čak je i u zvaničnom programu za utakmicu greškom predstavljen kao Kit Kalis, a navijači Svonsija na tribinama su se dobro zabavljali pjevajući dio pjesme "Living next door to Alice", naravno prilagođen trenutku, pa su se pitali  "Who the f… is Cullis".

Nekoliko dana kasnije Svonsi je igrao meč protiv Blekpula,ispostaviće se posljednji sa Kalisom na klupi.

"Izgledalo je kao pantomima. Prije utakmice odvojio je mene i još jednog igrača sa strane i počeo da nam priča o novim četverogodišnjim ugovoroma, a sve je to bilo kao da se igrate novcem iz monopola. Imao sam 20 godina, živio sa mamom i tatom i dobijao 125 funti sedmično, a on je pričao o hiljadama, novom mercedesu…", rekao je tadašnji štoper Svonsija Kristijan Edvards.

“Htio je da mijenja ekipu i formaciju i prije nego što smo napustili svlačionicu došlo je do svađe. Peni ga je pitao šta to radi, a Kalis je galamio da je on menadžer. Igrači su mu uzvratili galameći da neće još dugo”, ispričao je Molsvort.

Situacija je kulminirala na poluvremenu, kada je Svonsi već gubio 2:0.

"Trener nije imao pojma šta radi. Na poluvremenu smo imali pakao u svlačionici, svi su galamili i bili bijesni. Imali smo desnog beka na lijevom krilu, sve je bilo pogrešno. Kalis nije znao ko šta igra i šta treba da uradi. Kao jedan od najiskusnijih pokušao sam da smirim situaciju. Na kraju su mu igrači kojima nije znao da ime rekli da ušuti”, otkrio je tadašnji igrač Svonsija Dejv Peni. 

Konačni poraz od 4:0 razbjesnio je tada još uvijek vlasnika kluba Daga Šarpa, koji je prema tvrdnjama igrača izjurio sa stadiona govoreći "Ta dva idiota do jutra odlaze. Vjerujte mi, oni su bivši”.

Svonsi je sutradan ostao bez trenera, ali i bez Tompsona, koji nije uspio da skupi iznos potreban za preuzimanje kluba.

Prema njegovim tvrdnjama Kalis je sam podnio ostavku, ali je on to demantovao, a igračima je prije odlaska poručio da “mogu da dovedu Terija Venejblsa ali da će da gube”.

Nestao za 600 sekundi

Kalis je jedan od trenera sa najkraćim stažom u Engleskoj, a rekord drži Liroj Rosinior koji je u maju 2007. godine postavljen za trenera Torki junajteda da bi ostao bez posla nakon samo DESET MINUTA. Samo deset minuta nakon zvaničnog predstavljanja većinski vlasnik kluba Majk Bejtson je prodao svoje akcije, a novi konzorcijum je želio svog trenera i Rosinior je ostao bez posla.

"Taman sam završio konferenciju za novinare i nakon samo deset minuta pozvao me Majk da mi kaže da je prodao klub", ispričao je neslavni rekorder.

Kalis je na kraju tužio klub tvrdeći da ima važeći dvogodišnji ugovor i tražio 116.000 funti odštete, da bi se samo 24 časa prije ročišta na sudu u Birmingemu nagodio za petocifren iznos.

Dio nagodbe je i zabrana za obje strane da pričaju o događajima tokom Kalisovog mandata, pa Šarp nikada nije odgovarao na njihova pitanja o tom periodu.

Svonsi je te godine ispao iz lige, a dvije godine kasnije Šarp je konačno uspio da proda klub.

Biznismen Tompson više se  nikada nije vratio fudbalu, ali ni Kalis, kojem je sedam dana na klupi Svonsija bio jedini trenerski angažman.

Da stvar bude gora, ne može se pohvaliti ni uspjesima van fudbala. Naprotiv! Sedam godina kasnije završio je u zatvoru!

U aprilu 2003. osuđen je na devet mjeseci zatvora zbog prevare i lažnog predstavljanja, a u septembru 2004. Na još devet mjesei zbog prevara sa ukradenom polisom osiguranja.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC