• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noć kada je fudbal doživio vrhunac, a Fergi priznao: Najbolji tim ikada!

Autori mondo.rs Autori Nebojša Marković

Golovima Pedra, Mesija i Vilje, Barselona je u sjajnoj utakmici na "Vembliju" stigla do trofeja Lige šampiona 2011. godine.

 Barselona-Mancester-junajted-3-1-finale-Lige-sampiona-2011.-na-danasnji-dan-28.-maj Izvor: LAURENCE GRIFFITHS/GETTY IMAGES EUROPE

Prošlo je tačno devet godina otkako je Barselona savladala Mančester junajted na "Vembliju" i tako potvrdila da je u tom trenutku bila najbolji tim na svijetu.

Ekipa Pepa Gvardiole, koja je u korijenu promijenila tok istorije fudbala 21. vijeka, dostigla je svoj vrhunac i stigla do četvrte titule prvaka Evrope u klupskoj istoriji.

Možda će vas zanimati

Nakon što su Liverpul i Milan dobili priliku da dva puta u tri sezone odmjere snage u finalu najveće utakmice evropskog fudbala, sada je bio red na Barsu i Mančester.

U Rimu 2009. je Barsa slavila 2:0, ali 3:1 iz Londona dvije godine kasnije bio je pravi "diplomski rad" neponovljive generacije katalonskog kluba.

Gvardiola je na teren izveo golmana Viktora Valdesa, odbranu su činili Dani Alveš (koliko se on već može nazvati defanzivcem), štoperi Pujol i Maskerano, dok je na lijevoj strani bio Erik Abidal, čovjek koji je samo par mjeseci kasnije operisao tumor.

Na sredini su "pjesmu" vodili nevjerovatni Buskets, Ćavi i Inijesta, Mesi im se pridodavao sa pozicije "lažne devetke", praveći situaciju "četiri na tri" u odnosu na Junajtedove Kerika, Gigsa i Runija, dok su po krilima širinu davali David Vilja i Pedro.

Izvor: Guliver/Getty Images/Jasper Juinen, Jasper Juinen/Getty Images Europe

Upravo je Pedro donio vođstvo Barseloni i "blaugrana" je dominirala toliko da je 1:1 na poluvremenu bilo krajnje neočekivano - Junajted je izjednačio jedinim udarcem u okvir u prvih 45 minuta, kada je Runi postigao gol.

Ali drugo poluvrijeme potvrdilo je ono što se u igri videlo i ranije - Barselona je bila nezaustavljiva.

Mesi već u 54. minutu uspijeva da se upiše u strijelce udarcem sa distance, da bi 15 minuta kasnije Vilja fenomenalno pogodio rašlje Van der Sarovog gola. Junajtedu je prijetio potop, Barsa je mogla do još kojeg gola, ali su riješili da uspore i "tiki-takom" bez mnogo muka dočekaju dodjelu pehara.

Ser Aleks Ferguson je poslije meča vrlo jednostavno sumirao stvari.

Izvor: Guliver/Getty Images/Michael Regan, MICHAEL REGAN/GETTY IMAGES EUROPE

''Nikad nisam igrao protiv bolje ekipe. Niko nas nije namučio kao oni, zato nije sramota izgubiti od Barselone. Ni u jednom trenutku nismo uspjeli da zaustavimo Mesija'', priznao je legendarni menadžer nakon meča.

Defanzivac Rio Ferdinand je godinama kasnije priznao da se te noći osjećao poniženim.

"Stajao sam tamo, gledao ih kako podižu pehar, a Gigs, Skols i ja smo stajali jedan pored drugog. Rekao sam 'Momci, osjećam se posramljeno'. Mesi je radio šta je htio. Barsa nam je održala lekciju te noći", rekao je Ferdinand.

Podsjetite se te izvanredne utakmice na "Vembliju".

Barselona - Mančester junajted 3:1, finale Lige šampiona 2011.
Izvor: YouTube/Foxx Fotbol

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC