• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

88 "čita", 82 "čeka": Gledali smo kako kapiteni "večitih" brane penale!

Autori Nikola Janković Autori Dušan Ninković

Posao trenera je da ignoriše penale kao opciju dok traje utakmica, a posao novinara da ne ignoriše utakmicu u kojoj su penali opcija. Zato smo se pozabavili učinkom Vladimira Stojkovića i Milana Borjana, ali i još jednog čoveka...

 88 "čita", 82 "čeka": Gledali smo kako kapiteni "večitih" brane penale! Izvor: Guliver/Getty Images: Robert Cianflone/Michael Regan

/pišu: Dušan Ninković i Nikola Janković/

Večeras će u Beogradu biti odigrana 200. utakmica između Partizana i Crvene zvezde.

Možda će vas zanimati

Posebnom je čini to što su, u odnosu na većinu odigranih od 5. januara 1947. do danas, moguća samo dva ishoda.

Jedinstvenom bi je učinilo to što će, za slučaj da u 90 minuta fudbala ne bude pobednika, o finalisti Kupa odlučivati direktno kapiteni "večitih" rivala - golmani Vladimir Stojković i Milan Borjan.

KAKO DA NE MISLIMO NA PENALE, A...

Izvor: MN PRESS

Liga: 47-51-64

Kup: 14-4-20

Ukupno: 61-55-84

Pred takve mečeve, u kojima je moguće ostati neporažen i doživeti poraz, posao trenera je da ignoriše takav ishod, dokle god bude bilo moguće.

Novinar, međutim, ne bi smeo da ignoriše mogućnost da večeras u Humskoj upravo penali odluče drugog finalistu, naročito ne ako pogleda skor crno i crveno-belih u poslednje tri sezone: 2-5-2.

Matematički, pet dramatičnih serija penala izvesniji su ishod večeras od pobede bilo kog tima, onog koji će braniti trofej osvojen pre godinu dana na stadionu najvećeg rivala ili onog koji će sa novim trenerom doći po pobedu, bila ona lepa, ružna ili na penale.

Da u prvenstvu nema podele bodova, penali bi odlučivali u pet od devet derbija odigranih od 2017. godine, upravo one u kojoj se Stojković vratio u Partizan, a Borjan potpisao za Crvenu zvezdu, pa nije bilo teško odrediti period u kom ćemo potražiti odgovor na pitanje koje nismo smeli da ignorišemo - šta ako bude nerešeno? 

Izvor: MN Press / Getty Images

Malo smo "kopali" po statistici, malo premotavali snimke i sve što možemo da kažemo je - niti su penali lutrija, niti su golmani "večitih" dobili kapitenske trake od Saše Ilića i Marka Marina na lutriji. 

Sve i da večeras Milošević deklasira Stankovića ili Dejan ponizi Sava, pokušaj da u moru sličnosti prepoznamo ključne razlike između dvojice kapitena neće ostati uzaludan.

Nije kao da ćemo izgubiti na lutriji...

VLADIMIR STOJKOVIĆ (LOZNICA, 36 GODINA, 196 CENTIMETARA)

Izvor: MN PRESS

Partizan: 229 nastupa, 1 gol, 110 sačuvanih mreža

Srbija: 84 nastupa, 32 sačuvane mreže

***

Procenat odbranjenih penala

karijera: 14/48 (29,1%)

2017-2020: 2/11 (18,1%)

Samo jedan čovek uspeo je u prethodnih 199 derbija da osvoji "duplu krunu" kao igrač oba kluba. Zove se Vladimir Stojković.

Kao golman Crvene zvezde, Stojković u dva "večita derbija" u sezoni 2005/06 nije primio gol - 2:0, 0:0.

Od dolaska u Partizan 2010. godine, branio je 18 puta protiv bivšeg kluba, zabeležio skor 7-5-6, primio je 13 golova i devet puta sačuvao mrežu za, izvrsnih, 50 odsto uspešnosti. Isti procenat ima i u situacijama kad su mu fudbaleri Crvene zvezde šutirali sa 11 metara udaljenosti, mada ruku na srce udarac Evandra iz sezone 2011/12 nije zaustavio on, već stativa.

Partizan je taj derbi dobio rezultatom 0:2.

Prošlog proleća, sa druge strane bio je - kako ga je Stanković nazvao za vikend - najbolji stranac u istoriji Crvene zvezde. Stojković je pročitao gde će šutirati El Fardu Ben, ali nije uspeo da zaustavi njegov udarac za, ispostaviće se, konačnih 2:1 za crveno-bele.

Bio je to prvi od pet uzastopnih golova koje će Stojković primiti sa beče tačke, računajući od rane jeseni 2018. kada je za nešto više od mesec dana zaustavio dva šuta - prvo Milanu Mirosavljevu u Novom Sadu, potom Bojanu Ćeraniću u Subotici. To su, konkretno, jedine Stojkovićeve odbrane od ukupno 11 jedanaesteraca dosuđenih protiv Partizana od njegovog povratka iz Notingem Foresta. 

Izvor: MN PRESS

Stojković je u karijeri "skinuo" penale Anhelu Di Mariji, Lukasu Podolskom, Andreju Aršavinu, Danijelu Ageru, Eranu Zahaviju, Antoniju Kasanu. Varali su ga Aron Ramzi, Andres Inijesta, Asamoa Đan, Antoni Marsijal, Ezekil Laveci i Saša Ilić.

Bez obzira na to što njegov procenat uspešnosti upućuje na to da je u padu forme i da ne "skida" penale kao što je to radio na početku karijere, a zaista su impresivna imena fudbalera koji mu nisu dali gol, Stojković i dalje izvrsno "čita" izvođače i u velikom procentu pogađa u koju stranu će šutirati.

Ove sezone "bio je na lopti" i na "Čairu" i u Humskoj, ali su Nermin Haskić i Nemanja Nikolić "pucali" i jako i precizno. "Slagao" ga je samo Antoni Marsijal za onih 0:1 sa Mančester junajtedom. 

Čoveka koji je ostao "mrtav ladan" na pokušaj Antonija Kasana da izvede "Panenku" ne bi trebalo potcenjivati nikada, pa ni kada u poznoj fazi karijere klizi ka proseku od 15 odsto, jer se otprilike za toliko "smanje" i dimenzije gola iz ugla onih koji će, eventualno, šutirati večeras za finale Kupa na stadionu najvećeg rivala.

Golmana koji je branio jedanaesterce na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama niko neće želeti da vidi preko puta.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

2017-18 (0/4)

28/09 (NE) Partizan - Dinamo Kijev 2:3 (Žunior Moraeš)
07/12 (NE) Dinamo Kijev - Partizan 4:1 (Žunior Moraeš)
25/02 (NE) Partizan - Zemun 1:1 (Nemanja Vučić)
07/03 (NE) Partizan - Rad 3:1 (Vladimir Volkov)

2018-19 (2/4)

15/09 (DA) Proleter - Partizan 0:1 (Milan Mirosavljev)
20/10 (DA) Spartak - Partizan 0:0 (Bojan Ćeranić)
25/04 (NE) Crvena zvezda - Partizan 2:1 (El Fardu Ben)
11/05 (NE) Vojvodina - Partizan 1:2 (Milan Đurić)

2019-20 (0/3)

28/09 (NE) Radnički - Partizan 1:4 (Nermin Haskić)
08/10 (NE) Partizan - Voždovac 1:2 (Nemanja Nikolić)
24/10 (NE) Partizan - Mančester junajed 0:1 (Antoni Marsijal)

MILAN BORJAN (KNIN, 32 GODINE, 195 CENTIMETARA)

Izvor: SRDJAN STEVANOVIC/GETTY IMAGES EUROPE, GETTY IMAGES/SRDJAN STEVANOVIC

Crvena zvezda: 131 nastup, 63 sačuvane mreže

Kanada: 49 nastupa, 22 sačuvane mreže

***

Procenat uspešnosti

karijera: 10/42 (23,8%)

2017-2020: 2/13 (15,3%)

Ne znamo da li je jedini u istoriji, ali je Milan Borjan  jedan od retkih golmana koji su proglašavani za najboljeg igrača u utakmicama, u kojima je njihov tim primao četiri, pet golova...

Još je manje onih koji su u karijeri stavljeni na slična iskušenja, kakve su bile utakmice Crvene zvezde na "Parku prinčeva" ili "Enfildu", a svakako najmanje sposobnih da u tim situacijama ostanu mirni i koncentrisani, kao da na semaforu i dalje stoji 0:0.

Napadača poput Nejmara, Sadija Manea, Kilijana Mbapea i Mohameda Salaha na ovim prostorima nema već decenijama, pa tako ni u Partizanu, u šta je Borjan mogao da se uveri natupajući za tri različita tima. Sa Radom je ostajao neporažen, sa Radničkim takođe, ali bez primljenog gola, dok je sa Crvenom zvezdom beležio i pobede i sačuvane mreže.

Iako mu branjenje penala nije najveći kvalitet, Borjan je uspeo da postane Zvezdin heroj baš na taj način. Navijači crveno-belih će zauvek pamtiti penale iz Kopenhagena, kada je golman rođen u Kninu i pogađao sa bele tačke, ali i branio na putu ka Ligi šampiona. 

Tokom seniorske karijere je uspevao da odbrani udarce Dirka Kajta i Teofanisa Gekasa, dok je branio u Turskoj, Nikole Lazetića još davne 2009. na meču Rada i Crvene zvezde. Pročitao je i Manea na sred "Enfilda". Na istom susretu ga je sa bele tačke savladao Salah, a listu velikih (ili nešto manjih) fudbalskih imena koji su mu postigli gol, dopunjuju Andreas Grankvist, kapiten Krasnodara u Beogradu, Munas Dabur u Salcburgu, Robert Levandovski, Jusuf El Arabi, Stiven Džerard, Hakim Ziješ... 

Među izvođačima koji su mučili Borjana ističe se Jonas Vind, ali je golman srpskog šampiona na kraju bio pobednik tog duela. Napadač Kopenhagena je pogodio mrežu sa bele tačke u Beogradu, zatim i u penal seriji u revanšu, ali je treća bila Borjanova sreća - provalio je Danca i zabeležio odbranu karijere.

Izvor: Srdjan Stevanovic/Getty Images Europe, Getty Images/Srdjan Stevanovic

Uz Boaćijevu pomoć...

Finalistu ne bi odlučivao jedan penal, već serija, a Borjan ih u Zvezdi ima dve- U Šapcu nije zabežio odbranu, što je uz promašaj Nemanje Radonjića bilo dovoljno za novu sezonu bez trofeja u Kupu, ali se iskupio višestruko - tamo gde se zvezdaši daleko više nerviraju i raduju. Borjanovu karijeru zauvek će krasiti utakmica u Kopenhagenu, u kojoj je Ričmond Boaći pozvao duhove u pomoć, a oni pomogli da Viktor Fišer, Pjer Bengston, Dame N'Daje i Karlo Bartolec šutirati i promašiti, a Borjan potom pogodi gde će Vind šutirati i vratiti Crvenu zvezdu u Ligu šampiona.

Ako bismo gledali samo penale u toku igre, a bilo ih je samo u evropskim mečevima, Borjan ove sezone ima veoma loš učinak - 0/4.

Povratak Crvene zvezde u konkurenciju Bajerna, Liverpula, Pari sen Žermena, Totenhema i ostalih, značio je i veći broj jedanaesteraca, što je uz nekoliko vanserijskih izvođača značilo i da će Borjanov ukupan procenat drastično opasti - 10/42.

Kada je derbi u pitanju, kapiten crveno-belih se tri puta susretao sa fudbalerima Partizana ''oči u oči' i još čeka na prvu odbranu. Bolji su bili i Sejduba Suma i Ognjen Ožegović i Rikardo Gomeš.

Utoliko, nije nemoguće da Stanković jednu od pet izmena sačuva za nadoknadu vremena i izvede "vangalovski" trik, uvođenjem Borjanove verne zamene, Zorana Popovića.

Njegov učinak nije bolji od kapitenovih 15 odsto, ali je upravo za toliko moguće pokvariti učinak onih koje neprijatno iznenadite dok se - eventualno - budu spremali da šutiraju za finale i eliminaciju najvećeg rivala.

Pritom, nikako ne bi trebalo potcenjivati čoveka, koji je jednom već odlučivao o osvajaču trofeja u Srbiji, samo što je to značilo da će tragičar postati kapiten Crvene zvezde, a Partizan šampion. 

Ako bi Popović večeras dobio priliku da se "razduži", pune četiri godine od kada je odbranio udarac Aleksandra Lukovića na "krovu" i pomogao crno-belima da osvoje "duplu krunu", Zvezdina pobeda na penale bila bi sve - samo ne lutrija!

2019-20 (0/4)

11/12 (NE) Olimpijakos - Crvena zvezda 1:0 (Jusuf El Arabi)
26/11 (NE) Crvena zvezda - Bajern 0:6 (Robert Levandovski)
21/08 (NE) Jang bojs - Crvena zvezda 2:2 (Giljerme Oro)
06/08 (NE) Crvena zvezda - Kopenhagen 1:1 (Jonas Vind)

2018-2019 (2/6)

25/04 (NE) Crvena zvezda - Partizan 2:1 (Rikardo Gomeš)
13/03 (NE) Crvena zvezda - Radnik 2:1 (Igor Zlatanović)
24/10 (DA) Liverpul - Crvena zvezda 4:0 (Sadio Mane)
24/10 (NE) Liverpul - Crvena zvezda 4:0 (Mohamed Salah)
29/08 (NE) Salcburg - Crvena zvezda 2:2 (Munes Dabur)
14/08 (DA) Spartak Trnava - Crvena zvezda 1:2 (Boris Godal)

2017-2018 (0/3)

14/04 (NE) Crvena zvezda - Partizan 2:1 (Ognjen Ožegović)
13/12 (NE) Partizan - Crvena zvezda 1:1 (Sejduba Suma)
24/08 (NE) Crvena zvezda - Krasnodar 2:1 (Andreas Grankvist)

Bez obzira na to što njegov procenat uspešnosti upućuje na to da je u padu forme i da ne "skida" penale kao što je to radio na početku karijere, a zaista su impresivna imena fudbalera koji mu nisu dali gol, Stojković i dalje izvrsno "čita" izvođače i u velikom procentu pogađa u koju stranu će šutirati. 

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC