• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SjEĆANJA: Kad je Hajduk PUSTIO Dinamo da ostane u ligi SFRJ

Autor Mladen Šolak

"Prošlo je puno vremena, pa da govorimo o tome"

 Hajduk pustio Dinamo da ostane u ligi SFRJ Izvor: MN PRESS

U sezoni fudbalskog prvenstva SFR Jugoslavije 1983/84, beogradski "vječiti" rivali bili su na vrhu tabele, Zvezda kao šampion, a Partizan kao vicešampion, dok su hrvatski klubovi dočekali kraj u drugačijoj situaciji.

Hajduk Split završio je takmičarsku godinu miran, kao peti, a u poslednjem kolu je gostovao Dinamo Zagrebu, koji se borio za opstanak.

Možda će vas zanimati

 Domaćinu je na "Maksimiru“ bilo potrebno da pobijedi i to je i uradio, a legenda Hajduka Ivan Gudelj (60)  otkrio je gostujući u "Podcast Inkubatoru" da su Splićani tog dana na Zagrebu "povukli ručnu" i svjesno izgubili.

"Utakmica 1984. u petom mjesecu, pred Evropsko prvenstvo u Parizu, Dinamo - Hajduk u Zagrebu. Dinamo ispada iz lige. Ako Hajduk pobijedi Dinamo, a Olimpije uzme bod, Dinamo ispada iz lige. Trener Dinama je bio Branko Zebec, a trener Hajduka je bio Petar Nadoveza", rekao je on.

Ovako je izgledao sastanak u svlačionici.

"Zamisli, dođemo u Zagreb, lijepo vrijeme, lijep grad, niko ništa ne govori, a neki se strah osjećao... Pera Nadoveza nama kaže 'momci, danas igramo protiv velikog kluba. Zamislite vi sebe, Hajduk i vas, da ste u takvoj situaciji, da li biste znali da igrate u borbi za opstanak?'".

Epilog je bio Dinamova pobjeda, na oduševljenje navijača oba kluba.

"U tom dijelu smo bili solidarni, prošlo je puno vremena, pa sad možemo da govorimo. Bilo je po 25 hiljada Dinamovih i Hajdukovih navijača. Cijeli stadion je navijao za Dinamo... Bilo je 3:1 na kraju, sjećam se da sam izlazio pet minuta pre kraja, ceo stadion viče, aplaudira... To je poruka o rivalstvu i o odnosu kada je bilo teško jednom klubu. A, bilo bi i obrnuto".

"Sport je iznad svega. Sportisti su ambasadori... To je bilo razdoblje odnosa koji su bili OK", dodao je Gudelj, koji je završio karijeru sa samo 26 godina, kao legenda Hajduka, jedinog kluba za koji je igrao, i standarni reprezentativac Jugoslavije (33 nastupa).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC