• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mbape - koliko "košta" najvrednija noga u fudbalu?

Autor Nikola Janković

Šteta koju je mogao da načini Peran, namjerno ili ne, bila bi daleko veća po fudbalera, koji je u 2020. zakoračio kao najvredniji na svijetu.

 Kilijan Mbape vrijedan 225 miliona evra Izvor: Guliver/Getty Images/Michael Regan, MICHAEL REGAN/GETTY IMAGES EUROPE

Treći crveni karton fudbalera Sent Etjena u isto toliko mečeva sa Pari sen Žermenom u sezoni 2019/20 nije spriječio šampione da osvoje Kup u nadoknadi finala iz prošle, ali je značio da će nastupiti bez najvrednijeg igrača planete u prvom finalu nove sezone.

I, ako se sjetimo kako se ta noga uvila od siline zloslutnog starta Lika Perana, to je zapravo dobra vijest za trenera Tomasa Tuhela.

Dovedeni jedan za drugim prije tri godine, prvi iz Barse za 222, drugi iz Monaka za 185, Nejmar i Mbape oformili su ubitačan tandem koji je osvojio tri vezane titule prvaka Francuske i poslije uzastopnih eliminacija u osmini finala Lige šampiona - konačno otišao korak dalje ove sezone. Brazilac igra za godišnju platu od 36,8 miliona evra, dok je Francuz potpisao na 19 miliona evra MANJE. Uprkos tome, najavio je da će ostati u klubu i nastaviti pregovore oko novog ugovora.

Njemačkom stručnjaku je ljekarski tim, poslije snimanja žestoko nategnutog skočnog zgloba, javio da ne otpisuje Kilijana Mbapea za četvrtfinale Lige šampiona sa Atalantom.

Ona dolazi 13 dana od duela Superkupa sa Olimpikom iz Liona.

"Sveci" će za prvi trofej u sezoni 2020/21 igrati u petak, protiv tima koji su deklasirali rezultatom 1:5 u polufinalu Kupa neposredno pred "dolazak" pandemije koronavirusa sa Istoka i odluke francuskih vlasti da 2019/20 bude prekinuta.

Mbape je jako dobro prošao u tom 33. minutu finalne utakmice "iz" prošle sezone, poslije koje je najbolji mladi fudbaler svijeta sa longetom na desnoj nozi i uz pomoć štaka došao na dodjelu pehara.

Nije mu bilo ni do čega, videlo se, ali je dva dana kasnije dobio ohrabrujuću vest - lekari ne otpisuju mogućnost da 12. avgust i duel sa opasnom ekipom iz Bergama dočeka u uvezanim kopačkama.

Top 10 za 2019:

225 - Kilijan Mbape (PSŽ)

185 - Nejmar (PSŽ)

180 - Lionel Mesi (Barselona)

152 - Eden Azar (Real Madrid)

150 - Rahim Sterling (Mančester siti)

150 - Mohamed Salah (Liverpul)

140 - Hari Kejn (Totenhem)

130 - Sadio Mane (Liverpul)

130 - Kevin De Brujne (Mančester siti)

125 - Antoan Grizman (Barselona)

Mbape je u kopačkama bukvalno dosprintao do pozicije najvrednijeg fudbalera svijeta u poznoj fazi rivalstva Leo Mesi - Kristijano Ronaldo i 21. rođendan prošlog decembra proslavio na mjestu broj 1 ispred klupskog kolege Nejmara.

Mlađi od dvojice luksuznih fudbalera iz svlačionice "Parka prinčeva" procijenjen je na 225 miliona evra. Tri miliona evra manje uplatio je Nejmar na račun svog kluba, Barselone, kako bi na ljeto 2017. zajedno sa Mbapeom prešao u redove Pari sen Žermena, u kojem je potom njegov uticaj počeo da jenjava iz godine u godinu.

Brazilac je u 2020. ušao "procijenjen" na 185 miliona evra, u istraživanju koje je sprovela globalna revizorska kuća "KMPG".

"Mbapeova vrijednost mogla bi prilično da 'skoči' ukoliko bi potpisao za Real Madrid", rekao je u decembru predstavnik kompanije, Hakan Udžak i napomenuo da je poslije dugo, dugo vremena Kristijano Ronaldo ispao iz "Top 10" grupe kao 35-godišnjak, koji je prelaskom iz Reala u Juventus na ljeto 2018. ostvario svoj poslednji mega transfer u karijeri, vrijedan 117 miliona evra.

Dvije i po godine mlađi, Mesi se zadržao u vrhu, ali je važno napomenuti da Argentinac nema dugoročni ugovor sa Barselonom, kao što Mbape i Nejmar imaju sa PSŽ-om, a to u velikoj mjeri određuje i vrijednost igrača tokom pregovora.

Ukoliko biste zatražili neutralnu, a profesionalnu procjenu vrijednosti osvajača šest "Zlatnih lopti", "KPMG" bi vam odgovorio:

"Pokušajte ponudom od 180 miliona".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC