• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

25 stvari koje morate znati o Superligi - od pravila do zanimljivosti!

Autor Dušan Ninković

Znate kad je derbi? Znate da Radnik iz Surdulice ima najpopularnijeg igrača lige? Znate ko jedini bio na pripremama van Srbije? A koliko će biti izmena u novoj sezoni?

 25 stvari koje morate znati o Superligi - od pravila do zanimljivosti! Izvor: Mondo/Goran Sivački

Brojimo sitno! Još samo malo i srpski fudbal će se posle, čini nam se nikad kraće pauze vratiti u malo drugačijem obliku.

Spremljeno je nekoliko novih pravila, u ligi je nekoliko novih timova, a na terenu, među rezervama i na trenerskim klupama će biti dobro poznatih faca, ali i onih koje ćemo tek upoznavati.

Možda će vas zanimati

Pred vama je vodič kroz fudbalsku 2020/21, odnosno pojedina pravila i razne zanimljivosti koje će u narednih nekoliko meseci obeležiti domaći fudbal.

Spremite se, počinjemo već u petak uveče!

- Format takmičenja

Superliga se vraća na ligaški sistem bez trećeg kruga, odnosno na dva podjednaka dela sezone. Svako će igrati po dva puta sa rivalima iz lige, a kako prvenstvo ove sezone ima čak 20 članova, gledaćemo 38 rundi najkvalitetnijeg domaćeg fudbala.

- Prelazni rok

Izazvaće mnogo pažnje, ali tako mora da bude. Zbog pandemije korona virusa prethodno prvenstvo je dugo trajalo, a ovo počinje nakon malo vremena za pripreme. Ujedno, nije bilo ni mnogo prostora za transfere, pa će mnogi poslovi da se zaključuju i kada sezona počne. Srpska fudbalska pijaca će biti otvorena do petog oktobra, a do tada ćemo odgledati deset kola!

- Rezerve i izmene

Kao i u celom svetu, Superliga Srbije će imati povećan broj rezervnih igrača na klupama, ali i više dozvoljenih izmena. One će se praviti u tri termina, kao i do sada, ali će treneri moći na teren da pošalju petoricu svežih fudbalera.

- 80+ potencijalnih mladih reprezentativaca

Zanimljivo U21 pravilo donosi nam neverovatnu situaciju. Kao što već znamo, na terenu moraju da budu dvojica igrača rođena posle 1. januara 1999. godine, a na klupi moraju da budu još dva takva igrača. Kada se to pomnoži sa brojem klubova, dolazimo do brojke od 80! Spartak iz Subotice, Voždovac, Čukarički... igraju i sa mnogo više momaka tih uzrasta. Selektor će biti na slatkim mukama.

Izvor: MN PRESS

- Ispadanje i ulazak

Na kraju ove sezone čak šest timova napušta Superligu i seli se u niži rang takmičenja. Kandidata će biti mnogo, pošto u ovakvom sistemu čak ni 15. pozicija na tabeli ne znači opstanak. Za razliku od ove sezone, kada su četiri tima ušla u elitu, sledeće godine će to biti slučaj samo sa dva tima.

- TSC, Proleter i Zlatibor

Šta je zajedničko za ova tri tima? Nijedan od njih sezonu 2020/21 neće provesti na svom stadionu. Fudbaleri Zlatibora neće igrati na svojoj ''Švajcariji'', niti u Čajetini, već će domaćini ekipama iz Superlige biti u Užicu. A predsednik novog člana elite je najavio gradnju stadiona na hiljadu metara nadmorske visine! Proleter će koristiti stadion Vojvodine, dok će TSC igrati u Senti, kao i prethodne sezone.

- Stadioni

Samo dva stadiona imaju kapacitet od preko 20 hiljada. Naravno, u tu grupu spadaju stadion Rajko Mitić i stadion Partizana. Sledi ih Čair, jedini stadion čiji je kapacitet između 15 i 20 hiljada gledalaca. Preko 10 hiljada gledaca može da stane na stadion Karađorđe, kao i na stadione u Subotici, Novom Pazaru i Kruševcu.

- Publika

Ali, nažalost, oni će neko vreme biti prazni. Još nije poznato kada će korona virus dozvoliti navijačima da se vrate na tribine, a ono što je danas jasno je da sezona počinje bez prisustva publike.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

- Mnogo više fudbala

Neuporedivo! Prethodne sezone se igralo osam mečeva u jednoj rundi, a sezona je trajala 30 kola, pa nas to dovodi do brojke od 240 odigranih fudbalskih utakmica. Ove sezone ćemo imati po deset mečeva u svakom kolu, a sezona će biti značajno duža, sa 38 rundi. Čak 140 utakmica više! 

- Lokalna rivalstva

Biće ih, a upravo je to ono što daje dodatnu draž. Sada je već standardan gradski derbi u Novom Sadu, koji nema preveliki naboj, ali neki drugi mečevi bi mogli da ga donesu. Već u prvom kolu će se sastati rivali sa zapada Srbije, Mladost i Javor. Po prvi put ćemo u elitnom rangu gledati derbi Bačke Topole i Bačke Palanke, dok bi TSC-u zbog blizine veliki rival mogao da bude i Spartak. Zlatibor će se meriti sa Novim Pazarom, koji će svima biti nezgodan domaćin, a Radnički iz Niša negovati tradiciju duela protiv Napretka i Radnika.

Izvor: mondo.rs

- Pripreme u Mađarskoj

Jedini tim koji je obavio pripreme van Srbije je... Tačno, TSC! Ekipa iz Bačke Topole je ovo leto provela u Mađarskoj, gde je sa lokalnim timovima odigravala kontrolne utakmice pred sezonu sa tri fronta. Podsećamo, TSC je izborio izlazak u Evropu, kao četvrti tim na tabeli.

- Novi Pazar i problemi

I dok su se na severu pripremali u komšijskoj zemlji, na jugozapadu je bilo teško. Novi Pazar je zbog teške epidemiološke situacije u tom delu Srbije kasno počeo sa pripremama, pa će im na početku sezone možda biti potrebno malo više vremena da uhvate dobar ritam. Podsećamo, Novopazarci su ušli tek nakon odustajanja Grafičara.

- Vojvodina bez kontrolnog meča

Selimo se ponovo na sever, do jednog neobičnog slučaja. Vojvodina je između dve sezone imala problema sa odlaskom predsednika i sukobom na relaciji trener-sportski direktor, što postoji odavno, ali i sa spremanjem za novu sezonu. Novosađani su odlučili da, barem zvanično, ne odigraju nijedan meč u pripremnom periodu!

Izvor: MN PRESS

- Akademija Čukaričkog

Mladim fudbalerima mogu da se pohvale i u Spartaku ili Voždovcu, pošto novo pravilo njima neće biti nikakav problem, ali šta tek reći za Čukarički. Po trenutno dostupnim informacijama, Aleksandar Veselinović će ove sezone računati na čak 17 fudbalera mlađih od 21 godine! Verovatno je to i neki svetski rekord.

- Radov povratak nekadašnjem sistemu

Kada se pomene superligaška ekipa sa Banjice, često vam na um padaju neki iskusni fudbaleri koji donose balans mladom timu ''Građevinara''. Barem na početku ove sezone, toga neće biti. Miloš Trifunović se preselio u fotelju sportskog direktora, Filip Kasalica u Niš, a Andrija Kaluđerović u inostranstvo, pa će Mirjačićeva četa biti veoma mlada, kao što je Rad i praktikovao pre nekoliko sezona.

- Penzioneri

Neki od fudbalera koji su prethodne sezone igrali važnu ulogu u Superligi su odlučili da tokom kratke pauze između dve sezone okače kopačke o klin. Među njima je Saša ''Caki'' Stojanović, novi pomoćni trener u Radničkom, ali i Javorov Ivan Cvetković, Vladan Pavlović koji je nastupao za Radnik, Marko Dević čiji su golovi bili dragoceni Voždovcu, Miloš Trifunović i Ostoja Stjepanović iz Rada,...

Izvor: MN PRESS

- Markoskom godine ne mogu ništa

Ima 40, ali nije još za penziju. Prethodne sezone je igrao značajnu ulogu u timu Napretka iz Kruševca, koji se borio sa mnogobrojnim problemima, a i ovog leta je prošao pripreme. Ponovo ćemo u Superligi gledati Jovana Markoskog, najstarijeg fudbalera u elitnom rangu. Seniorsku karijeru je počeo u Obrenovcu tokom sezone 1997/98, a kasnije je bio član i Crvene zvezde.

Izvor: MN PRESS

- Stranac, a veteran

Njegov pandan, ali među strancima, je nekadašnji napadač Partizana. Obiora Odita je tokom karijere često menjao klubove, ali se u Lučanima skrasio. Provešće tamo, po svemu sudeći, još jednu sezonu, a na kraju nje će imati punih 38 godina.

Izvor: MN PRESS

- Indonežanin u Surdulici

Kako bi to mladi rekli u žargonu, influenser. Prethodne sezone smo ga videli na delu samo kratko, nekih 70 minuta u dva meča Superlige, ali Vitan Sulaman (18) je važio za jednog od najtalentovanijih igrača Jugoistočne Azije. Dolazi iz Indonezije, a na Instagramu ima 531 hiljadu pratilaca.

Izvor: MN PRESS

- Reprezentativac Konga

Reprezentativac Republike Kongo je u toj afričkoj zemlji dobro poznat, ali bi u Srbiji mogao da bude otkrovenje. Neobičnog imena, Prestiž će pokušati da se nametne Žarku Lazetiću za mesto u startnoj postavi Metalca, a neki njegovi potezi u kontrolnoj utakmici protiv Crvene zvezde su pokazali da treba obratiti pažnju na njega.

- Jedini Hrvat u Superligi

U drugom smeru to ide mnogo lakše, pa tako u HNL ima Srba koji igraju fudbal. Čak ni to što je Slavko Bralić sa Vojvodinom osvojio trofej u kupu nije uticalo na porast broja fudbalera iz Hrvatske. 

- Zoltan Sabo

Čovek koji je stvorio čudo od TSC-a, trener koji ima ogromne zasluge za stvaranje najboljeg napadačkog tandema u prethodnoj sezoni i stručnjak sa kontinuitetom na klupi. Možda je baš to razlog za uspeh? Treba verovati u trenera, pošto su čelnici tima iz Bačke Topole verovali u Zoltana Saba. On je šef stručnog štaba sa najdužim stažom u jednom klubu, trenutno.

- Kanađani

Zanimljivo, čak trojica fudbalera srpskog porekla, a sa kanadskim pasošem, nastupiće u narednoj sezoni Superlige. Nije to uobičajena situacija, uopšte. Pored Milana Borjana, kanadski pasoš imaju i ofanzivac Radničkog iz Niša Stefan Mitrović, koji je čak postigao i gol u finišu prethodne sezone, kao i mladi Nikola Bursać, momak koji se nadmeće za mesto među stativama u TSC-u.

Izvor: Srdjan Stevanovic/Getty Images Europe, Getty Images/Srdjan Stevanovic

- Pejović-Ristivojević

Istakao je Dragan Аničić da je teška situacija u gradu na Savi, ali Šabac i Mačva imaju igrače u koje mogu da veruju. Tako će dvojica igrača sa najdužim igračkim stažom u jednom timu Superlige biti baš defanzivci Mačve. Filip Pejović je kapiten tima i dete kluba, a pored kratke pozajmice u obližnjem Radničkom iz Klupaca i šestomesečne epizode u Francuskoj, ceo život je tu. Pejović je u klubu od 2008. godine, a Ristivojević od 2009, kada je kupljen od Jedinstva iz Vladimiraca. 

- Plan, vanredna kola, pauze i najava Večitog derbija

Već tokom avgusta će biti odigrano šest kola u Superligi Srbije, a drugo će biti vanredno, odnosno igraće se sredinom nedelje. Igrači će biti slobodni tokom prvog vikenda u septembru, a zatim drugog vikenda u oktobru i drugog vikenda u novembru. Zimska pauza će uslediti nakon 16. kola, koje će se igrati radnim danima.

Mnoge zanima, pa treba otkriti. Počnite sa pravljenjem planova, prvi susret dva najveća srpska kluba dogodiće se 17. oktobra! Partizan će biti domaćin Crvenoj zvezdi u prvom delu sezone.

Naravno, od ovog rasporeda su moguća odstupanja, ali će to zavisiti od vremenskih uslova, učinka srpskih klubova u Evropi i drugih faktora.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC