• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve što treba da znate o prvaku Gibraltara!

Autor Dušan Ninković

Protivnik koji ne smije da bude težak rival.

 Kvalifikacije-za-Ligu-sampiona-1.-kolo-FK-Crvena-zvezda-FK-Evropa-Gibraltar Izvor: Alex Pantling/Getty Images Europe, Getty Images/Alex Pantling

Osmostruki šampion Gibraltara, kako vam to zvuči? Ne pretjerano inspirativno, zar ne? Ekipa Evrope, aktuelni šampion Gibraltara nakon prvenstva koje nije u potpunosti odigrano, biće prvi protivnik Crvene zvezde.

Simbolično, ekipa Dejana Stankovića će borbe za plasman u Evropu početi protiv tima koji nosi baš takvo ime.

Možda će vas zanimati

Iako vam na prvi pogled neće djelovati tako, Evropa je klub bogate fudbalske tradicije. Uostalom, cijeli Gibraltar je takav, pošto se tamo fudbal igra još od kraja 19. vijeka, kada su loptu i pravila donijeli britanski vojnici koji su tu stacionirani.

Evropa je nastala 1925. godine, da bi se reorganizovali 2014, kada su počeli novi klupski uspjesi.

Najbolji dio klupske istorije vezan je za njegov početak, pošto su pet dosadašnjih titula osvojili prije početka Drugog svjetskog rata.

Peta je stigla u sezoni 1951/52, a narednih pola vijeka su proveli u problemima. Bilo je tu ispadanja iz lige, fuzionisanja, finansijskih problema, čak i pitanja da li će klub opstati, sve dok se 2012/13 nisu vratili u elitu!

Od tada su bili šampioni u sezoni 2016/17, a zatim i u ovoj sezoni, koja nije u potpunosti odigrana.

Predstojeće evropske kvalifikacije će biti sedmi izlazak u Evropu za Evropu. Počeli su u sezoni 2014/15, kada su poraženi od Vaduza u prvoj rundi, a naredne sezone je još ubjedljiviji bio Slovan iz Bratislave.

U sezoni 2016/17 su prvi put pobijedili u Evropi, a tada su u prvoj rundi eliminisali Pjunik iz Jermenije. Poraz od AIK-a iz Švedske završio je njihovu najuspješniju evropsku sezonu.

Pobjedu su upisali i u jedinim dosadašnjim kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali je u ukupnom skoru Nju Sejnts iz Velsa bio uspješniji.

Kada je UEFA promijenila sistem kvalifikacija, timovima sa Gibraltara više nije bilo zagarantovano prvo kolo kvalifikacija. Morali su u pretkolo, pa je tako Evropa ubjedljivo poražena od Prištine u toj rundi, a naredne sezone je prošla Sant Huliju, prije nego što ih je u prvom kolu eliminisala Legija.

Možda je remi u meču protiv Poljaka i najveći rezultat u klupskoj istoriji, pošto se površnim pogledom na njihove protivnike čini da nikada nisu igrali protiv jačeg tima.


U dosadašnjih šest evropskih avantura imaju odigranih osam dvomeča. Upisali su tri pobjede, jedan neriješen rezultat i čak 12 poraza.

Igrački kadar se sastoji isključivo od fudbalera iz Španije i sa Gibraltara, dok ga dopunjuju dva momka iz Gane. Desni bek Ibrahim Aju i ofanzivni vezista Kvadvo Poku su jedini pravi stranci u klubu koji će biti prvi test za Crvenu zvezdu.

Pažnju bi trebalo obratiti i na kapitena, igrača koji igra po desnoj strani u napadi. Lijam Voker, domaći fudbaler, bio je drugi strijelac prvenstva prethodne sezone, a u karijeri je nosio dres Portsmuta, Nots Kauntija, Bnei Jehude i mnogobrojnih španskih ekipa.

Kao i ostali timovi sa Gibraltara, Evropa koristi stadion ''Viktorija'' (na slici), ali to u ovom slučaju nije bitno. Igraće se samo jedan meč, a beogradski tim će biti domaćin!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC