• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upozorenje za Zvezdu i Partizan: Sve o UEFA korona protokolu koji izbacuje timove iz Evrope!

Autor Milutin Vujičić

Šta ako je neko pozitivan u ekipi? Da li klub automatski izbacuju iz Evrope? Čega treba da se paze Zvezda, Partizan, Vojvodina i TSC? Svi detalji vas čekaju u ovom tekstu.

 UEFA-protokol-korona-virus-izbacivanje-iz-Evrope-karantin-Crvena-zvezda-Partizan-Vojvodina-i-TSC Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

Pred nama su najneobičnije kvalifikacije u istoriji Lige šampiona i Lige Evrope pošto je UEFA morala da prilagodi pravila igranju u vreme pandemije korona virusa.

To je značilo da će se u svakoj rundi (sem u plej-ofu Lige šampiona) igrati po jedan meč, domaćinstvo se određuje žrebom, ponegde se igra i na neutralnom terenu, dok smo videli i prvi slučaj izbacivanja iz Evrope pošto su svi fudbaleri šampiona "Kosova" stavljeni u karantin.

Možda će vas zanimati

Pošto nije postojala mogućnost da se meč preliminarne runde kvalifikacija odigra - Drita je izgubila službenim rezultatom, odnosno severnoirski Linfild je prošao dalje.

To je veliko upozorenje za srpske klubove (Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina i TSC) koji će nastupiti u ovosezonskim kvalifikacijama za dva najvažnija UEFA takmičenja, posebno nakon informacije da je u našem fudbalu ponovo evidentiran slučaj korona virusa.

Marko Mrkić, napadač Napretka, saznao je na redovnom testu posle tri kola Superlige da ima COVID-19, pa je izolovan od ostatka ekipe, a ne tako davno igrao je protiv Zvezde i Partizana.

"Večiti" nisu saopštili da je neko od njihovih igrača pozitivan, ali treba biti oprezan.

S obzirom na to da niko od srpskih klubova ne želi da bude izbačen iz UEFA takmičenja zbog korona virusa, sigurno je da su svi dobro proučili protokol koji detaljno objašnjava pod kojim uslovima je moguće odigrati utakmicu ako imate zaraženog fudbalera, a kada nije.

ŠTA JE UEFA PROTOKOL I ZAŠTO JE BROJ 13 KLJUČAN?

Izvor: Guliver/Getty images, stefanamer

Naime, pre svega treba reći da UEFA nije direktno izbacila Dritu iz Lige šampiona, nego su saopštili da ne postoje uslovi da se ona odigra tada ili u dogledno vreme.

Utakmica se igrala u Nionu i odluka je bila na Ministarstvu zdravlja Švajcarske. Tamošnje vlasti nisu reagovale kada je kod prvog igrača Drite potvrđen virus COVID-19, nego tek kada se i kod drugog fudbalera javila infekcija. Zbog toga su imali pravo da odrede da ČITAVA ekipa ide u karantin na dve nedelje, a u UEFA kalendaru nije bilo prostora za novi termin meča i tu je bio kraj.

Dakle, odluka je najvećim delom na državi u kojoj se utakmica igra.

UEFA kaže da je moguće odigravanje utakmice ako klub ima najmanje 13 negativnih fudbalera (od kojih najmanje jedan golman) od onih koji su prijavljeni na A listi za takmičenje, ali samo ako državne/lokalne vlasti zemlje u kojoj se igra utakmica - odluče da nije potrebno svi da idu u karantin.

ŠTA AKO KLUB IMA ZARAŽENE IGRAČE?

Izvor: CATHERINE IVILL/GETTY IMAGES EUROPE

Dovoljno je da najmanje jedan igrač ili zvaničnik kluba bude pozitivan na testu, pa da Ministarstvo zdravlja u zemlji u kojoj se igra odluči da SVI moraju u samoizolaciju.

Ako klub ima manje od 13 igrača koji mogu da igraju (ponovo obavezan jedan golman), i zemlja u kojoj se igra ne traži karantin za njih, moguće je da UEFA odloži meč za drugi termin.

Naravno, ako postoji prostor u kalendaru i ako do tog narednog meča budu imali dovoljan broj fudbalera na raspolaganju, odnosno čak je moguće i "doregistrovanje" fudbalera koji nisu negativni na testu, čime je UEFA samo dodatno zakomplikovala stvari.

U Zvezdi su do sada bili zaraženi Jovičić, Jovančić, Gobeljić, Petrović i Konatar, dok su u Partizanu to bili Šćekić i Lakčević. U Voši samo Vukadinović.

Razume se, ako nije moguće odigravanje utakmice - klub koji ne može da izađe na teren izgubiće meč službenim rezultatom (3:0).

Zvezda i Partizan će prve utakmice u kvalifikacijama za UEFA takmičenja igrati u Beogradu, za sada znamo da crveno-beli u drugom mogu u Albaniju ili Gruziju (čak i Mađarsku kao neutralni teren), dok je poznato da TSC u prvom kolu igra protiv kluba iz Moldavije. Vojvodina još nema rivala.

KO SE SVE TESTIRA I KADA?

Izvor: Youtube/ VOA News

UEFA je u protokolu definisala da postoje dve grupe onih koji će biti podvrgnuti testiranju. U prvoj su svi igrači, treneri, asistenti, doktori, sekretari, portparoli… U drugoj grupi su oni koji se ne odnose na klubove poput sudija, UEFA posmatrača i tako dalje.

Traženo je od svih klubova da se SVI testiraju pre početka takmičenja, dok se od runde do runde primenjuje naredni protokol:

GOSTUJUĆI TIM pre odlaska na putovanje treba da se podvrgne testiranju kako ne bi putovali oni koji imaju pozitivan nalaz PCR testa. Oni koji su pozitivni, logično neće moći da putuju. Dodatni test biće neophodan ako lokalne vlasti zahtevaju i testiranje po dolasku, a rezultati moraju da budu objavljeni najmanje šest sati pred meč.

DOMAĆI TIM takođe mora da se testira pred meč i rezultati moraju da budu gotovi najmanje šest sati pre početka utakmice, a za sve to je odgovoran "medicinski službenik" koga svaka ekipa mora da angažuje i koji će biti na vezi sa UEFA.

Ukoliko je neko pozitivan, primenjuje se protokol koji smo ranije objasnili...

Sve u svemu, UEFA je na sve mislila, a nadamo se da nećemo morati ovom tekstu da se vraćamo dok srpski klubovi budu igrali mečeve u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC