• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krenula škola "fristajl" fudbala u Mostaru: Da li je realno, šta čovjek radi s loptom? (FOTO+VIDEO)

Autor mondo.ba

Mostarac Samir Salčin poznati je virtuoz s loptom, koji se duže od decenije bavi fudbalom, ali ne timskim već onim slobodnim stilom (freestyle).

 Samir Salčin iz Mostara virtuoz sa loptom Izvor: Anadolija/Željko Milićević

Narodski kazano, Salčin je žongler, danas tražen u gotovo svim gradovima Bosne i Hercegovine na različitim priredbama koje okupljaju zaljubljenike u sport i fudbal. Ono što uspijeva s loptom zasigurno može tek manji broj fudbalera, čak i onih koji igraju na najvišem svjetskom nivou.

Na ideju da se bavi slobodnim stilom fudbala došao je 2008. nakon što je doživio težu povredu koljena. Tad je prvi put pogledao video na kojem je žonglirao jedan od najboljih svjetskih "fristajlera" i odlučio da se počne baviti žongliranjem.

Možda će vas zanimati

"Vježbao sam danima različite trikove jedan za drugim. U početku je bilo zaista teško. Prvi put sam se takmičio 2010, a kasnije sam se, uz redovan trening, uspio takmičiti na ozbiljnijim prvenstvima i manifestacijama, među kojima su i neke međunarodnog karaktera", rekao je Salčin za agenciju "Anadolija".

Jedan nastup tokom decenije bavljenja "fristajlom" posebno je izdvojio.

"Bilo je to u Sarajevu kada je došao trofej Svjetskog prvenstva. Moram spomenuti i Svjetsko takmičenje Super gol, kao i osvajanje državnog takmičenja", dodao je on.

  Od ove vrste fudbala u Bosni i Hercegovini se danas može živjeti, ali u slučaju da se rad i vještina adekvatno plasiraju u komercijalnom smislu.

"Potrebno je da sve bude na visokom nivou i da se 'konačan proizvod' adekvatno plasira. Ovo ću raditi dok me zdravlje bude služilo. Od nastupa se može pristojno zaraditi".

Uskoro namjerava za svoju publiku da snimi motivacioni video, što dosad nijedan od njegovih kolega na prostoru bivše Jugoslavije, nije uradio.

"Nedavno sam osnovao klub s ciljem da okupim što više dječaka i djevojčica zainteresovanih za ovaj sport. Velika želja mi je da u Bosni i Hercegovini imamo minimalno dvadeset 'fristajlera', kako bismo mogli organizovati kvalitetna takmičenja", zaključio je Salčin, koji se proslavio prije dvije godine kao jedan od zapaženijih učesnika "Supertalenta" u Hrvatskoj.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC