• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DFB Pokal više nije isti: Autsajderi ostali bez svog glavnog aduta – publike!

Autor mondo.ba

Favoriti su sada u još većoj prednosti.

 DFB Pokal pandemija korona virus - mali klubovi bez domaćinstva Izvor: Guliver/Getty Images/Alexander Hassenstein/Bongarts

Do 11. avgusta 1996. rijetko ko od ljubitelja fudbala je znao za klub TSV Festenbergsgrojt.

Tog dana tadašnji četvrtoligaš izbacio je minhenski Bajern u prvom kolu njemačkog kupa, popularnog DFB Pokala i napravio najveći uspjeh u svojoj istoriji.

Možda će vas zanimati

Klub koji će se nešto kasnije fuzionisati u Grojter Firt velikom pobjedom protiv Bajerna stavio je sebe na fudbalsku mapu i napravio nešto o čemu su njegovi navijači mogli samo da sanjaju.

Ovakve fudbalske bajke, kakvih je bilo još mnogo u posljednje dvije decenije, teško da ćemo gledati ove sezone, jer su autsajderi zbog pandemije korona virusa ostali bez svoje najveće prednosti – publike.

Iako će u prvom kolu DFB Pokala, onom koje donosi duele najmanjih i onih najvećih u Njemačkoj, biti dozvoljeno prisustvo publike, veliki broj klubova, tačnije 11 njih odustalo je od domaćinstva zbog komplikovane organizacije utakmica u skladu sa Covid-19 protokolima.

Jedan od takvih klubova je i Firstenvalde, koji je trebao dočekati Volfsburg na svom stadionu koji prima 2.000 ljudi, ali će umjesto toga igrati na pomoćnom terenu Volfsburga.

Osim činjenice da je ovaj autsajder ostao bez vatrene podrške svojih navijača koji bi jedva dočekali duel sa nekadašnjim šampionom Njemačke, u normalnim okolnostima bio bi prilika da klub zaradi oko 350.000 evra, koje bi prema riječima portparola Freda Vilčeka mogao da investira u razvoj kluba.

Međutim, mali amaterski klubovi našli su se pred velikim izazovom da organizuju utakmice u skladu sa protokolima koji predviđaju podjelu stadiona na zone, omogućavanje fizičke distance, pa su mnogi odustali od svoje najveće prednosti – domaćinstva.

Čelnici petoligaša Rilazingen-Arlena požalili su se novinaru AP-a da ih je Fudbalski savez Njemačke natjerao da odustanu od domaćinstva, iako su pokušali sve da dokažu da mogu bezbjedno da dočekaju drugoligaša Holsten-kil na svom stadionu ili obližnjim terenima.

DFB im je međutim ostavio kao opciju samo stadion bundesligaša Frajburga, koja nije bio slobodan, pa će sada ovaj petoligaš biti gost.

To će biti slučaj i sa četvrtoligašem Havelzeom koji će gostovati Majncu, kao i Švajnfurtom, koji će u goste Šalkeu, nakon što su ova dva autsajdera odustala od domaćinstva zbog komplikovane organizacije.

Ovi mečevi će se igrati sa publikom, u skladu sa propisima lokalnih vlasti. U Majncu se nadaju da će imati podršku oko hiljadu navijača, dok Šalke planira da na meč prvog kola DFB Pokala pozove 300 medicinskih radnikai njegovatelja iz domova za starije osobe.

Favoriti sada imaju još veću prednost, a vidjećemo da li će neko od autsajdera da napravi još veće iznenađenje od onih koje smo gledali prethodnih sezona.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC