• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prevareni fudbaleri živeli kao prosjaci: Agent ih lagao i obmanjivao, oni bili zarobljeni sedam meseci!

Autor Nebojša Marković

Zaista ružni događaji kroz koje su morali da prođu.

 PREVARENI-FUDBALERI-ZIVELI-KAO-PROSJACI-Agent-ih-lagao-bili-zarobljeni-sedam-meseci-Afrika-Gana Izvor: Twitter/@JnrPuyol/Printscreen, YouTube/ Junior Bayano Production/printscreen

Neverovatna, ali istinita priča stiže nam iz Afrike.

Trojica fudbalera iz Gane ostala su zarboljena u Zimbabveu nakon što ih je njihov agent lagao i prevario, u priči koja služi kao opomena onima koji jure za novcem.

Možda će vas zanimati

Jasno je da fudbal u Africi nije razvijen kao u Evropi, a fudbalski agenti na "crnom kontinentu" očigledno uspevaju da urade neke neverovatne stvari.

Tako je sada FIFPro, svetska asocijacija profesionalnih fudbalera, započela kampanju kako bi približila opasnosti lažnih agenata i prevaranata koji postoje u fudbalu.

Četiri fudbalera iz Gane bila su prevarena od strane zvaničnika Fudbalskog saveza Zimbabvea (ZIFA)! Zbog toga su njih trojica morala da ostanu u državi punih sedam meseci, živeći kao prosjaci!

Fransis Ađetej, pričao je za FIFPro o ovoj prevari koju su on i njegova trojica sunarodnika doživeli.

"Bio nam je obećan san, a ispostavilo se da je sve noćna mora".

Ađetej je početkom godine tražio novi klub. Njegov agent iz Kameruna ga je obavestio da je klub Kaja Afrika, iz Zimbabvea, poslao ponudu između 1.000 i 1.500 dolara mesečno uz najmanje 10.000 dolara kao bonus za potpis ugovora. Jedino što je on trebalo da uradi je da plati put iz Gane, ali da će mu i to biti refundirano kada stigne.

Ovaj fudbaler nije mogao da nađe nijednu informaciju o pomenutom klubu, a kada je telefonom dobio klub, dva predstavnika ZIFA su se lažno predstavnila kao predsednik i sekretar kluba Kaja Afrika. Rekli su mu da je to nov i ambiciozan klub i da žele da dovedu njega i još trojicu igrača.

Ali kada su stigli u Zimbabve u februaru, postalo im je ubrzo jasno da taj klub ne postoji. Dovedeni su u niželigaški klub Louveld junajted, morali su da žive u tuđoj kući i oni su bili ti koji su plaćali raznorazne "dozvole i logistiku": Jedan od njih je uspeo da se ubrzo vrati u domovinu, a ostala trojica su ostala zarobljena kada su granice zatvorene zbog pandemije korona virusa.

"Nikada nismo rekli ljudima kod kuće jer smo bili osramoćeni. Prvi put smo putovali i onda nam se ovo desi. Moj agent iz Kameruna nije odgovarao na poruke, nikada nije pokazao da mu je stalo", pričao je Ađetej.

Kada je Ađetej uspeo da stupi u kontakt sa sindikatom fudbalera iz Gane, oni su u sve umešali uniju igrača iz Zimbabvea i svi zajedno sa ZIFA su uspeli da srede povratak igrača u Ganu, u septembru ove godine.

"Naučio sam leciju. Ako ste fudbaler i neko želi da vam pomogne, ali prvo traži novac, savetujem vas da ne platite. Kontaktirajte prave ljude."

Na kraju, ZIFA je dvojicu zvaničnika kaznila izbacivanjem iz fudbala na pet godina i plaćanjem kazne od po 1.300 dolara. Fudbalski savez Zimbabvea je istakao i da su dvojica prevaranata radili kao krijumčari ljudi.

"Mladi i nedužni fudbaleri su bili odvedeni od njihovih porodica i bili prevareni preko lažiranja i forsiranja lažnih informacija, ostavljeni u stranoj državi bez ikakve zdravstvene pomoći ili mesta za stanovanje, pretvoreni u prosjake na tuđoj zemlji", stoji u saopštenju ZIFA.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC