Fudbal

Od Srbije tražili da Tadić nosi traku u duginom bojama! Oglasio se Fudbalski savez: Tačno je, dobili smo upit...

Autor Bojan Jakovljević

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović otkrio stav srpske "Kuće fudbala" po pitanju boje kapitenske trake na Svjetskom prvenstvu.

Izvor: MN PRESS

Kapiteni nekoliko reprezentacija na Mundijalu u Kataru nosiće trake u duginim bojama, u znak osude diskriminacije i podrške borbi za ljudska prava. Među njima neće biti i kapiten srpske "A" selekcije Dušan Tadić, a to je u četvrtak potvrdio generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović u razgovoru za "Kurir".

"Tačno je da smo dobili upit da se priključimo inicijativi i da nismo na njega pozitivno odgovorili jer smo fokusirani samo na fudbal. Sve što bi moglo izazvati provokaciju bilo koje vrste kod naše javnosti i navijača ili biti shvaćeno kao vid politizacije, za nas je neprihvatljivo. Držimo čisto sportsku i politički neutralnu poziciju. Taj stav smo iznijeli i na sastanku u Dohi kada su inicirane razne ideje", rekao je Šurbatović.

"Za univerzalne vrijednosti i poruke tipa: 'Stop war', 'Peace' smo uvijek ZA... Ali je pitanje trake duginih boja za naše društvo veoma osjetljivo i nepotrebno. Fokusirani smo isključivo na fudbal. Među našim navijačima ima pripadnika različitih društvenih grupa i vjerskih zajednica i mi poštujemo pravo na slobodno izražavanje stavova svakog pojedinca, ali ponavljamo - ove teme nisu primjerene fudbalu i stadioni nisu mjesto za takve stvari. To je stav FSS!", dodao je on.

Ovu kampanju je pokrenuo Fudbalski savez Holandije, a pridružiće se Engleska, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Norveška, Švedska, Švajcarska i Vels, dok u akciji ne učestvuju ni Španija, Hrvatska, Poljska... U Kataru su istopolni odnosi nezakoniti i to je izazvalo brigu među LGBT ljubiteljima fudbala, koji planiraju da idu na Svjetsko prvenstvo, ali brinu za svoju bezbjednost, kao i fudbalski savezi tih zemalja. Tako je Fudbalska asocijacija Engleske dobila uvjerenje da LGBT+ parovi koji se budu držali za ruke u Kataru neće biti procesuirani. Takođe, najavljeno je i da navijači sa zastavama u duginim bojama neće biti hapšeni sve dok ne iskazuju nepoštovanje prema lokalnoj kulturi i ne šire ih preko džamija.