• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobra vijest za Srbiju - drugi šešir za EURO 2024 je sve bliži! Sve je izračunato: Evo kako su Škoti pomogli "orlovima"

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Škotska je spriječila Srbiju da se plasira na Evropsko prvenstvo 2020, ali bi za izdanje turnira četiri godine kasnije mogli da nam učine veliku uslugu da se srpska selekcija nađe u boljoj poziciji pred žrijeb za kvalifikacione grupe.

 Srbija-u-drugom-sesiru-kvalifikacije-za-EURO-2024 Izvor: MN Press/Twitter/screenshot/We_Global

Fudbalska reprezentacija Srbije nalazi se na nešto malo više od dva mjeseca do prve utakmice na Svjetskom prvenstvu u Kataru. No, do tog 24. novembra i susreta sa Brazilom na stadionu "Lusail", Srbija će igrati dva bitna meča u Ligi nacija koji bi mogli da značajno predodrede budućnost ove generacije.

Selekcija Dragana Stojkovića Piksija u subotu igra protiv Švedske u Beogradu, a onda u posljednjem kolu gostuje Norveškoj u Oslu. Ovi mečevi su presudni u borbi za drugi šešir u kvalifikakcijama za EURO 2024, a rezultat utakmice Škotska - Ukrajina u srijedu uveče donio je "orlovima" dobre vijesti!

Škotska je savladala Ukrajinu 3:0 u zaostalom meču Lige nacija, koji se nije igrao u junu usljed pomeranja u rasporedu nastalih zbog rata u Ukrajini. To je dovelo do toga da Srbiji porastu šanse da se nađe u drugom šeširu na žrijebu za kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo. Pisali smo već da je Srbiji za to potrebno da ili završi na prvom mjestu u svojoj grupi Lige nacija, ili da bude najbolja drugoplasirana ekipe iz četiri grupe B divizije. A pobjeda Škotske uslovila je da ovo drugo bude Srbiji dostupnija opcija.

No, krenimo redom. Kako su specijalizovani statističari izračunali, Srbija pred posljednja dva kola Lige nacija ima 18.2% šansi da završi na prvom mjestu u grupi i pretekne Norvešku, čime bi bio obezbijeđen plasman u najjaču, A diviziju Lige nacija. To znači da su "orlovi" 81.8% viđeni da će ostati u B diviziji.

Ali jedna druga stvar je još važnija. Nakon pobjede Škotske, Srbiji su porasle šanse za ulazak u drugi šešir pred kvalifikacije za EURO 2024 na 46.8%, pa je sada skoro identična vjerovatnoća da ćemo ipak završiti u trećem šeširu (53.2%). Srbija bi sa dvije pobjede u narednih pet dana sigurno stigla do drugog šešira i, izvjesno, do A divizije Lige nacija.

Ipak, postoje kalkulacije po kojima bi i tri-četiri boda mogla da budu dovoljna, ali to će zavisiti od rezultata drugih selekcija, poput Ukrajine, Crne Gore i Islanda, i zbog toga je pobjeda Škotske nad Ukrajincima važna. Kako se za tabelu drugoplasiranih selekcije ne broje mečevi protiv četvrtoplasiranog tima u grupi (jer jedna od grupa ima samo tri ekipe), Srbiji se za taj bilans ne računaju bodovi osvojeni protiv Slovenije (ili Švedske ukoliko u posljednja dva kola dođe do preokreta na dnu naše grupe).

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC