Fudbal

Faraoni sebi zidali piramide, a Florentino Perez iza sebe ostavlja najbolji stadion na svijetu

Autor Nebojša Šatara

Novi dom Real Madrida oduzima dah. Donosiće mnogo, mnogo novca.

Izvor: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Real Madrid pravi "najbolji stadion na svijetu", kako je u svom, ambicioznom stilu najavio predsjednik Florentino Perez. Izgrađen je 1947, ali poslije trenutnog renoviranja neće previše podsjećati na dom u kojem je Real Madrid igrao od četrdesetih. Radovi su počeli 2019. godine, kapacitet je povećane za oko 4.000 mjesta uz dodatni nivo i povećanu visinu stadiona za 10 metara.

Mediji u Španiji posvećuju posebnu pažnju upravo najvišem dijelu - ne zbog pokretnog krova, već zbog glamuroznog sektora u vrhu stadiona. "Kao što su se egipatski faraoni nadali da će postati bogovi u zagrobnom životu i zato posvećivali hramove bogovima i gradili velike piramide-grobnice za sebe, tako je i Real Madrid riješio da stvori 'krunu od dragulja' na vrhu svog koloseuma. Biće smještena u najvišem 'prstenu' stadiona i zvaće sa Skajvok ('Skywalk') i prostiraće se na 700 kvadratnih metara", objavila je Marka.

Ideja je da upravo taj sektor "oživi" bogatu tradicionalnu kulturu Madrida i da svaki posjetilac doživi jedinstven i neponovljiv doživljaj. Projekat je stvorio dizajnerski studio 'Rum 1804' ("Room 1804") i očekuje se da sve bude gotovo do kraja aprila. Tada će ambiciozno renoviranje stadiona ući u završnu fazu.

Skajbar prostor biće podijeljen u četiri velike oblasti - restoran i prostor za noćni klub biće na krajevima, centralni prostor zauzeće ogromni bar, a najglamuroznija biće VIP tribina i "boksevi" koji će pružati privatnost posjetiocima i koji će imati spektakularni pogled na teren. Oni će se prostirati na po 250 kvadratnih metara. VIP dio imaće 200 sjedišta za gledanje meča, a kada ne bude utakmica, biće transformisan u restoran ili noćni klub, u kojem će se večerati, piti piće ili plesati do ranog jutra, kao u luksuznom noćnom klubu. Taj VIP sektor pružaće sa svoje lokacije potpuni pogled na čitav stadion.

U vrijeme utakmica, u tom luksuznom prostoru neće biti muzike, već će ambijent biti ispunjen zvucima sa tribina, da bi upotpunio doživljaj boravka na fudbalskom stadionu. Real se nada i velikoj zaradi od posjeta ovom sektoru, kao i od događaja koji nisu fudbalski, poput koncerta Tejlor Svift, američke pjevačice za čiji je nastup ulaznica koštala od 85 do 599 evra.

"Florentino Perez ući će u istoriju Real Madrida zbog svoje vladavine na čelu sportskog sektora (33 osvojena trofeja u dva mandata), zbog toga što je bio arhitekta dovođenja fudbalskih zvijezda poput Zidana, Ronalda, Bekama, Figa, Kristijana Ronalda, Benzeme, Modrića, Krosa, Belingema, Vinsiijusa... Ali i zbog toga što je pretvorio stadion Real Madrida u dom svih madridista, koji će decenijama donositi zaradu klubu", navela je Marka.

Tagovi