Fudbal

Srbin u Rusiji stvorio igrača za Real Madrid: "Treneru, više ne možete da navijate za Crvenu zvezdu"

Košarkaški trener Jovica Arsić uticao je na karijeru Kanađanina Ksavijera Retan-Mejsa.

Izvor: EPA/Adam Ciereszko/PAP

Real Madrid je između dvije košarkaške sezone značajno izmijenio tim koji Ćus Mateo ponovo mora da odvede do trofeja, a jedan od novajlija u timu je i kanadski košarkaš Ksavijer Retan-Mejs (30). Mnogi su ostali iznenađeni nakon što je on potpisao ugovor sa slavnim španskim klubom, a još je više onih koji nisu znali da ga je tokom prethodne sezone "oblikovao" srpski trener.

Na samom početku sezone Ksavijer je preko društvenim mreža poslao poruku svom prošlosezonskom treneru Jovici Arsiću (55), pod čijom je komandom u ruskom Jeniseju postao zanimljiv najbogatijim evropskim timovima. Bek iz Kanade koji nije uspio da se nametne u NBA ligi isticao se fantastičnim procentima šuta, a i na debiju u Evroligi je sa 12 ubačenih poena bio jedan od boljih u timu tokom poraza od Bajerna.

"Sve što nekome treba je jedan trener da vjeruje u vas i vaš talenat. Zauvijek zahvalan za vas. Žao mi je što više ne možete da navijate za Crvenu zvezdu. Volim te, treneru", napisao je košarkaš Real Madrida. Iako Kanađanin nije bio mlad kada je stigao u ruski Jenisej, tokom saradnje sa srpskim trenerom napredovao je toliko da ga je tokom ljeta "pokupio" Real Madrid!

Prije Reala igrao je za pomenuti Jenisej, u koji je stigao nakon tek nekoliko mjeseci u turskom Merkezefendiju. Igrao je prije toga u Australiji i Kanadi, za nekoliko timova u Razvojnoj ligi, nosio dres timova iz Rumunije, Izraela i Grčke... Odigrao čak i pet mečeva u NBA, nakon što je na 10 deset dana dobio šansu u Memfisu tokom marta 2018. godine. Izgleda da niko nije vjerovao u njega koliko srpski trener u Rusiji.

"Njegov potpis sa Real Madridom iznenadio je sve, uključujući i njega, mislim. Znam da je to želio, znam kakve su mu ambicije bile usred sezone kada su počele da stižu ponude za njega. Nije razmišljao o potpisu sa prosječnim timom. Imao je jasan cilj da ode u jedan od najboljih timova", rekao je Arsić za "Basketballsphere" i dodao: "San većine igrača u Evropi je da igraju za Real Madrid. Izuzetno sam srećan zbog njega - on je sve ovo zaradio svojim vrednim radom i posvećenošću."

Jovica Arsić je tokom karijere promijenio veliki broj klubova, a već 25 godina radi kao prvi trener. Počeo je na klupi Zdravlja iz rodnog Leskovca, vodio je Lavove iz Zemuna, novosadsku Vojvodinu, ponovo Zdravlje, bio selektor Severne Makedonije, a zatim godinama radio u inostranim klubovima.

Predvodio je Strumicu, Čerkasi iz Ukrajine, Lukoil u Bugarskoj i Univerzitateu Pitešti u Rumuniji. Vratio se u srpsku košarku kada je sjeo na klupu Borca iz Čačka, ali je ubrzo preuzeo Balkan iz Botevgrada i na kraju ruski Jenisej. Tokom 2021. godine bio je pomoćnik selektoru seniorske reprezentacije Srbije, dok je kao pomoćnik Svetislava Pešića osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2001. godine.