Fudbal

Po čemu će se pamtiti meč u Nikoziji? Kulašin novi rekorder, Borac je ovaj trijumf čekao 49 godina!

Autor Dragan Šutvić

Banjalučani su srušili nekadašnjeg četvrtfinalistu Lige šampiona na njegovom terenu, a meč na GSP stadionu ostaće upamćen po nekoliko stvari.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Fudbaleri Borca oduševili su evropsku fudbalsku javnost velikim trijumfom u Nikoziji!

Crveno-plavi su na GSP stadionu, u okviru drugog kola Konferencijske lige, trijumfovali nad APOEL-om rezultatom 0:1. Poslije dva kola u trećem evropskom takmičenju po jačini, ekipa Mladena Žižovića ima četiri boda te u ovom trenutku zauzima 11. mjesto u konkurenciji 36 timova.

Na kraju glavnog dijela takmičenja, prvih osam timova direktno ide u osminu finala, dok će svi koji budu plasirani od 9. do 24. pozicije ići u baraž, uz napomenu da će prva polovina ovih timova imati povlašten status prilikom žrijeba za svojevrsni plej-in.

Ostaće, naravno, meč u Nikoziji upamćen po nekoliko detalja – ovo su najzanimljiviji!

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

OVO SE ČEKALO 49 GODINA

Bio je ovo prvi evropski trijumf jedne generacije Borca na gostovanju nakon 49 godina! Drugog oktobra 1975. godine, u prvom kolu Kupa pobjednika kupova, tadašnja ekipa Borca je dokrajčila slabašnji Rimelanž u Luksemburgu (1:5) nakon banjalučkih 9:0.

Od tada, računajući i sinoćnji meč, Borac je kroz istoriju nastupa u UEFA takmičenjima odradio 14 gostovanja u Evropi – i tek je nakon posljednjeg mogao da se raduje pobjedi!

Nakon duela sa Luksemburžanima, gostovalo se u Briselu ekipi Anderlehta, koja je upisala pobjedu rezultatom 3:0. Trinaest godina kasnije, u KPK se gostovalo Metalistu iz Harkova (4:0), a onda se na novi nastup u UEFA takmičenjima čekalo sve do 2010. godine.

Tada je u kvalifikacijama za Ligu Evrope Lozana upisala pobjedu pred domaćom publikom (1:0), a onda je Borac redom gostovao:

- u Haifi (2011, kvalifikacije za LŠ, 5:1), Nikšiću (2012, kvalifikacije za LE, 1:1), Klužu (2021, kvalifikacije za LŠ, 3:1), Belfastu (2021, kvalifikacije za Konferencijsku ligu, 4:0), Toršavnu (2022, kvalifikacije za Konferencijsku ligu, 3:1), Beču (kvalifikacije za Konferencijsku ligu, 1:0), Elbasanu (2024, kvalifikacije za LŠ, 2:1), Solunu (2024, kvalifikacije za LŠ, 3:2), Klaksviku (2024, kvalifikacije za LE, 2:1) i Budimpešti (2024, kvalifikacije za LE, 0:0).

Tek je sinoć, u dalekoj Nikoziji, uspio da prekine neslavni niz i proslavi gostujući evro-trijumf!

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

KULAŠIN NOVI REKORDER

Na GSP stadionu strijelac odlučujućeg gola bio je Stefan Savić, u 63. minutu. Srbin rođen u Austriji pridružio se tako grupi igrača (Branislav Krunić, Stojan Vranješ, Panajotis Moraitis, Benjamin Tatar, Bart Majers) koji su u UEFA takmičenjima postigli po dva gola za Borac.

Meč na Kipru pamtiće i Enver Kulašin, koji je sinoć postao fudbaler Borca sa najviše nastupa u Evropi!

Bio je to krilnom napadaču rođen 2003. godine 16. evropski meč u crveno-plavom dresu, prestigavši Jovu Lukića, koji je prije dva mjeseca napustio Borčev tabor i zadužio dres Univerzitatee iz Krajove.

U dresu Borca Kulašin je na internacionalnoj sceni debitovao 22. jula 2021. godine, na gostovanju Linfildu u Sjevernoj Irskoj, a postigao je jedan gol, ljetos na solunskoj "Tumbi".

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

ERERA NAJBOLJI!

Sjajan meč odigrao je lijevi bek Borca Sebastijan Erera Kardona. Borčev Kolumbijac bio je jedna od nepremostivih prepreka za igrače APOEL-a, a precizni fudbalski statističari izračunali su da u dosadašnjem toku takmičenja ima sedam uspješnih uklizavanja.

Po tome je najbolji poslije drugog kola Konferencijske lige!

Izvor: Screenshot

Iza sebe je Erera ostavio grupu igrača koji imaju po šest, a u njoj su Talison Čarls (Olimpija), Kajo Cezar (Vitorija), Niklas Dorš (Hajdenhajm) i Ivan Šunjić (Pafos).

SEDMA POSJETA U TAKMIČENJU

Okršaj APOEL-a i Borca sa tribina GSP stadiona pratila su 9.173 navijača, što je sedma posjeta u ovom kolu!

Najviše gledalaca posmatralo je okršaj Panatinaikosa i Čelsija na Olimpijskom stadionu u Atini, gdje se skupilo 59.742 navijača. Okršaj Betisa i Kopenhagena ispratilo je njih 45.702, a ispred Borčevog duela još su okršaji Rapid Beč – Noa (18.600), Sent Galen – Fiorentina (16.747), Jagjelonija – Petrokub (14.021) i Jurgodn – Vitorija Gimaraeš (12.666).

PORASLE ŠANSE ZA NOKAUT FAZU!

Poslije žrijeba u Monte Karlu, šanse Borca da bude među prva 24 tima, koji idu u nokaut fazu, procjenjivale su se na tričavih 16.8 posto.

Nakon domaćeg remija sa Panatinaikosom (1:1), koji je bio projektovan kao četvrti favorit cijelog takmičenja, porasle su na 40 posto, a od sinoć iznose čak 73 procenta!

Sjajan rezultat u Nikoziji natjerao je statističare da ponovo uzmu kalkulatore u ruke i izračunaju šanse crveno-plavih da postane prvi klub iz BiH koji je prezimio u Evropi. Trenutno su veoma velike, ali je još mnogo posla pred crveno-plavom četom.

Prva naredna evropska avantura je gostovanje u Rejkjaviku (7. novembar), potom slijedi domaći duel sa LASK-om (28. novembar), 12. decembar je rezervisan za Irsku i meč sa Šamrokom, a ligaška faza biće zaključena sedam dana kasnije, kada će se Borac sastati sa još jednim timom iz Nikozije, Omonijom, u Platonovoj ulici.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)