Fudbal

Dvanaest osoba uhapšeno u akciji SIPA za namještanje utakmica!

Autor mondo.ba

Dvanaest osoba uhapšeno je do sada u ponedjeljak ujutro u velikoj akciji policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ovo je novinarima u Banjaluci potvrdio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

"Radi se o namještanju fudbalskih utakmica u Premijer ligi u BiH, te primanju i davanju dara kod namještanja fudbalskih utakmica", rekao je Mektić i dodao da će za jedan broj uhapšenih biti predložen pritvor.

Izvršeno je, kako je rekao, i sedam pretresa.

Mektić je istakao da je SIPA godinu dana tražila "podobnog tužioca koji bi se htio prihvatiti tog posla".

"Svi su bježali, jer tu ima svačijih prstiju i tu se vrti dosta para", dodao je Mektić.

Televizija "N1" saopštila je 12 imena uhapšenih u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, a u vezi s navodnim namještanjem fudbalskih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH.

Pojedine osobe uhapšene su na području Cazina i Sarajeva, a pretresi su vršeni na nekoliko lokacija, između ostalih u Novom Travniku, Šamcu i Orašju.

Kako je nezvanično saznala ova televizija uhapšeni su: Ilija Živković, Salem Prolić, Vladimir Dominković, Irfan Durić, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Ante Bilješko, Fuad Zahirović, Marko Brezović, Mario Grgić i Anto Kobaš.

Možda će vas zanimati

Podsjećamo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu na širem područiju Bosne i Hercegovine od jutros provode operativnu akciju kodnog naziva “Var” zbog postojanja osnova sumnje da su osmunjičeni u ovom predmetu počinili krivična djela “Organizovani kriminal”, "Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja” i “Primanje dara i drugih oblika koristi”.

Akcija se provodi po naredbama Tužilaštva i Suda BiH i rezultat je višemjesečne istrage.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je ranije u saopštenju da je više osoba uhapšeno i da će osumnjičeni biti predani nadležnom tužiocu na dalje postupanje.

"Po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA, vrše hapšenja i pretrese na više lokacija u BiH. Aktivnosti se provode protiv osumnjičenih sudija i drugih službenih osoba angažovanih u okviru fudbalskih asocijacija, osumnjičenih da su tokom 2019. godine, zahtijevali i primali darove i druge oblike koristi, kako bi pogodovali ishodima određenih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH. Tokom istrage, utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata, zahtijevali i dobijali određene novčane iznose, kako bi određeni fudbalski klub izborio povoljan rezultat. Nakon što su lišeni slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu", saopštio je Grubešić.