Fudbal

Osim nakon 0:4: Da vidimo kako se fudbal može igrati...

Autor mondo.ba

Sarajevski Željezničar doživio ubjedljiv poraz u prijateljskom odmjeravanju snaga sa ukrajinskom Zorjom.

U posljednjoj pripremnoj utakmici u Antaliji, fudbaleri jesenjeg vicešampiona BiH Željezničara iz Sarajeva doživjeli su ubjedljiv poraz od ukrajinske Zorje 0:4 (0:1).

Tim iz Luganska dominirao je tokom svih 90 minuta i na kraju zabilježio sigurnu pobjedu, a ovakva partija sigurno ne može da raduje stratega "plavih" Amara Osima.

"Odlična provjera za nas da vidimo kako se fudbal može igrati", rekao je Osim za klupski sajt.

Iskusni stručnjak istakao je da je njegova ekipa tokom većeg dijela susreta morala da se brani, pa je vidio koliko fudbaleri Željezničara mogu u defanzivi.

"Imali smo super dobar taktički trening jer smo se skoro čitavu utakmicu morali braniti, igrači su morali sami naći rješenja u igri. U drugom poluvremenu su to uspjeli. Uspjeli smo ih zatvoriti i čak se nekoliko puta primaći, mogli smo i gol dati. Razlika je ogromna, na svakoj poziciji su brži od nas i u startu su u prednosti. Druga stvar je što mi znamo da nećemo sa ovakvom ekipom igrati u prvenstvu. Dobra je stvar što je većina igrača izdržala 90 minuta bez da padnu fizički", dodao je Osim.

Nakratko se osvrnuo i na prelazni rok.

"Imamo to što imamo, imaćemo sličnu ekipi, kompoziciju i stil igre koji smo imali u prvom dijelu sezone. Okosnica ekipe je tu, štopere smo morali promijeniti. Mislim da kad se osvježimo, kad dođemo u situaciju da igramo s ekipama koje su bliže nama da imamo šta ponuditi. Ovo je danas bila ekstremno jaka provjera, jako je bitno da smo se kvalitetno istrčali. Zadovoljni smo s te strane, opet nije lijepo izgubiti bez obzira što je protivnik jak. Neke golove smo mogli spriječiti, ali OK, te golove pripisujem vanserijskom kvalitetu protivnika koji je radio stvari na koje nismo navikli", iskren je Osim.

Sarajlije se u utorak vraćaju u BiH, a za subotu je zakazana generalna proba pred nastavak prvenstva. Rival Osimovim izabranicima će biti mostarski Zrinjski.