• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sportista godine - Lebron Džejms: Nije zbog titule, nego politike!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Manje se spominje šampionski prsten sa Lejkersima...

 Tajm sportista godine Lebron Džejms Izvor: Tanjug/AP/Mark J. Terrill, File

Američki magazin Tajm izabrao je košarkaša NBA lige Lebrona Džejmsa za sportistu godine, objavio je u četvrtak taj ugledni list.

U obrazloženju odluke navodi se da je ovaj košarkaš Lejkersa iz Los Anđelesa uspostavio novu paradigmu u kojoj, navodi se, komercijalni uticaj postoji uz politički princip.

Možda će vas zanimati

Tajm podseća da je Džejms krajem juna ove godine, a podstaknut pokretom "Back lives matter" ("Životi crnaca su bitni") osnovao neprofitnu organizaciju "Više od glasa" sa ciljem privlačenja sve većeg broja ljudi na birališta.

Do avgusta skoro 50 sportista, zabavljača i medijskih ličnosti mu se pridružilo, a sama organizacija je do održavanja izbora regrutovala više od 40.000 radnika za izbore i u mjestima kao što su Atlanta, Milvoki, Detroit i Filadelfija, što su sve gradovi koji su pomogli davanju ključnih glasova kandidatu demokrata Džo Bajdenu.

Džejms je podsticao svoje pratioce na Twitteru, njih 48 miliona da glasaju, a sebe je prikazivao na bilbordu na kome je pisalo "glasaj ili umri", što je, navodi Tajm najistaknutiji primjer sve većeg aktivizma koji se proširio u sportskom svijetu u 2020. godini.

"Podstaknuti pandemijom koja je nesrazmerno oduzela živote i živote obojenih građana, policijskim ubistvima nenaoružanih Afroamerikanaca, svi od sportista na koledžima, teniskih zvijezda, vozača trkačkih automobila izjašnjavali su se protiv rasne nepravde", navodi Tajm i dodaje da je on svoj bol i bes usmjeravao na akcije.

(Tanjug) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC