• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mijailović: Partizan je 2017. plaćao 7 trenera, Filipovski je pravi!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Predsednik crno-bijelih je pričao o brojnim temama.

 Intervju Ostoja Mijailović KK Partizan Sašo Filipovski je pravi trener Izvor: MN PRESS

Bila je ovo teška godina za KK Partizan. Crno-bijeli su početkom godine bili vodeći tim ABA lige i Evrokupa, ali je pandemija korona virusa sve prekinula i poništila sezonu.

U novoj sezoni, Partizan se ozbiljno muči i već prije završetka godine su u velikom problemu u ABA ligi. Plasman u TOP 16 fazu Evrokupa je izboren, a sada je o svemu tome i mnogim drugim temama govorio predsjednik kluba Ostoja Mijailović.

Prvi čovjek crno-bijelih se dotakao svega što se dešavalo u godini na izmaku, koju je obilježila pandemija korona virusa.

Zbog toga nije bilo realno da Partizan na klupi zadrži Andreu Trinkijerija, priča Mijailović u intervjuu za "Večernje novosti".

"Kada je prekinuta sezona, bio je to depresivan trenutak za sve nas u klubu. Trinkijeri je izrazio želju da vodi evroligaški klub. Ne mogu da kažem da je bilo ikakve ucjene sa njegove strane. Prosto, kada neko poželi da ode, vi nemate moralno pravo da ga tjerate da ostane. Rastali smo se u dobrim odnosima, on je čovjek koji je za nepune dvije godine rada u Partizanu ostavio vidljiv trag", počinje priču predsjednik crno-bijelih.

Mijailović kaže da je bio prirodni potez da italijanskog stručnjaka zamijeni Vlado Šćepanović.

"Vlado je neko ko je učio trenerski zanat od Trinkijerija i neko ko ove igrače odlično poznaje. Nije bio trenutak za neku euforiju, kao što nije ni sada, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. Morali smo da smanjimo finansijske izdatke zato što nemamo prihode ni od prodaje karata ni od novih sponzora. Splet okolnosti je bio takav da nije uspio da se izbori sa obavezama koje su mu povjerene i morali smo u jednom trenutku da reagujemo kako ova sezona ne bi kompletno otišla niz vodu."

Ipak, Šćepanovićev mandat je bio kratak i neuspješan, pa je na njegovo mjesto stigao Saša Filipovski.

SASO FILIPOVSKI trener kosarkas Partizana na utakmici ABA lige protiv Crvene Zvezde u hali sportova Ranko Zeravica, Beograd 23.11.2020. godine Foto: DS / MN PRESS
Izvor: MN PRESS

"Nije bilo lako pronaći trenera koji može da odgovori na izazov vođenja kluba kakav je Partizan, a da se pritom prilagodi na trenutnu situaciju. Bilo je raznih ponuda i pregovora. Predlog sportskog direktora sam prihvatio i iznio ga pred Upravni odbor, koji je jednoglasno glasao za postavljenje Filipovskog na mjesto trenera. U meni je presudio i neki lični osjećaj koji sam dobio u razgovoru sa Sašom. Uvjeren sam da smo napravili odličan izbor."

Navijače Partizana zanima i hoće li Partizan dovoditi pojačanja u narednom periodu i tako pokušati da se izvuče iz teške situacije.

"Od kada sam ja u klubu, dovođenjem igrača se isključivo bavila struka. Ukoliko budu izrazili želju da su potrebna pojačanja, mi moramo da nađemo rješenje da to i ostvarimo. Sa druge strane, mislim da imamo odlične igrače, uglavnom iste iz prošle sezone, s tim što bi trebalo imati na umu da su nam dodatno opterećenje iz ove sezone pogrešne odluke pojedinih ljudi iz struke da se dovode neki igrači koji nisu ni igrali, a opteretili su budžet za ovu godinu, zbog čega nismo imali prostora da se pojačamo adekvatno."

Mijailović kaže da je Partizan napravio veliki korak naprijed u posljednje tri godine u finansijskom smislu.

Izvor: MN PRESS

"Mi smo 2017. plaćali sedmoricu trenera (Vujošević, Nikolić, Džikić, Božić, Jovanović, Gašić i na kraju Čanak...), čija je ukupna obaveza bila oko 1.000.000 evra. Danas su svi oni isplaćeni, samo je Dušku Vujoševiću ostalo negdje oko 25% obaveza."

Neki klubovi bili protiv ABA lige?

"ABA liga je ove godine položila ozbiljan test. Za opstanak takmičenja je bilo gotovo 90 odsto klubova, a siguran sam da su postojali klubovi kojima nije odgovarala, nadajući se da će im eventualno rasformiranje Lige otvoriti mogućnost da igraju Evroligu. Međutim, većina želi ovakvu ligu koja ima veliku vrijednost."

"Razlog zašto se ja bavim ovime, a ne miješanjem u izbor igrača jeste da ne bih nekome ko sutra dođe na ovo mjesto ostavio 3.000.000 evra dugovanja prema bivšim igračima. Sigurno je da bih u očima navijača bio veći kada bih dovodio skupocjena pojačanja i ponašao se rasipnički, ali ja tako ne mogu da funkcionišem jer iza sebe imam kompanije koje posluju tržišno i za mene nije normalno da neko za sobom ostavi zaostala potraživanja od sedmorice trenera."

Koliko ste morali da smanjite budžet za ovu sezonu?

"Veliki je problem to što smo sa većinom igrača ugovore potpisali prošle godine i stoga nismo mogli mnogo da utičemo na taj finansijski aspekt. Ono gdje smo mogli da vršimo korekcije, vršili smo. Sa zaposlenima u klubu smo se dogovorili o smanjenju plata. Želim da se tim ljudima zahvalim, jer su nam pomogli da ovaj period prebrodimo sa što manje štete."

Predsjednik Partizana se dotakao i odluke da se crno-bijeli "priklone" Evroligi, a ne FIBA, iako ABA liga nema svijetlu budućnost u tom takmičenju.

Izvor: MN PRESS

"Nažalost, mi kao region smo bitku za našu košarkašku poziciju izgubili zbog ličnih sukoba. Da se uprava u vrijeme Duška Vujoševića bavila marketingom i ekonomskim pitanjima, a u skladu sa rezultatima koji su tada pravljeni, Partizan bi danas bio jedan od najjačih klubova u Evropi po svakom segmentu. Bila je to teška odluka zato što smo smatrali da tamo pripadamo više nego Zenit, međutim isključivi razlog zašto nismo dobili vajld kartu je - novac. Nažalost, nismo profitabilno tržište. Međutim, mislim da je Partizanu mjesto uz najbolje u Evropi i ne bi trebalo da budemo tas na vagi koji će da lomi između Evrolige i FIBA. Finansijski bi bilo znatno bolje da smo se okrenuli FIBA, ali to bi nam onda zatvorilo neke druge mogućnosti."

Na kraju, Mijailović se osvrnuo i na trenutne rezultate Partizana.

"Prije svega, očekujem da ovu sezonu preživimo i da sa što manje štete uđemo u sljedeću. Uz to ćemo se truditi da osvojimo maksimalan broj trofeja i da se vratimo tamo gde pripadamo. Sezona je veoma specifična i zato što klub najveću snagu dobija upravo od svojih navijača, kojih sada nema. Što se tiče ABA lige, tu nemamo više prava na grešku. Ne odustajemo, borićemo se za svaku utakmicu, ali ono što je specifično jeste to da smo šest ili sedam mečeva nesrećno izgubili, na jednu loptu, i mislim da će nam se to vratiti u drugom delu. Evrokup smo dosta dobro odigrali. Vjerujem da smo se u Top 16 fazi našli sa nešto lakšim ekipama, ali neće sigurno biti jednostavno i moramo da se borimo do posljednjeg atoma snage", zaključio je Ostoja Mijailović.

(MONDO/Večernje novosti)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC