• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Jokić i Bogdanović su posljednji": Proslavljeni košarkaš pravo u metu - Ne vidim da Srbija ima takve talente!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Željko Rebrača govorio o stanju srpske košarke i mladim talentima.

 "Jokić i Bogdanović su posljednji": Proslavljeni košarkaš pravo u metu Ne vidim da Srbija ima takve Izvor: MN PRESS

Proslavljeni srpski košarkaš Žarko Rebrača govorio je o stanju u srpskoj košarci.

On je u opširnom intervjuu za "Nezavisne" iznio neka interesantna opažanja.

Možda će vas zanimati

Rebrača je svojevremeno sa 20 godina osvojio Evroligu kao igrač Partizana, a potom je napravio sjajnu karijeru. Šest godina je proveo u NBA ligi i u odličnoj je poziciji da govori o situaciji u domaćoj košarci.

Slavni košarkaš je rekao da situacija nije sjajna, mada talentovane djece ima.

"Iskreno, trenutno ne vidim nešto na vrhunskom nivou. Posljednji su Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić. Potrebno je mnogo odricanja i mnogo rada. Uvijek kažem da je Duško Vujošević imao najbolji sistem rada s klincima. Radio je s njima individualno i onda ih kao mlade igrače gurao u vatru. Sada u klubovima ima mnogo stranaca, prije svega na pozicijama jedan i četiri. Kad pogledamo reprezentaciju Srbije, poslije Vasilija Micića i Miloša Teodosića nemamo nekoga ko može da igra na tom nivou na toj poziciji. Ne kažem da se to neće promijeniti, ali moramo da radimo. Timski trening nije dovoljan, mora da se radi samostalno", rekao je Rebrača.

Bivši igrač Detroita, Atlante i Los Anđeles Klipersa je nedavno pokrenuo svoju košarkašku akademiju, a zanimljiv je odgovor na pitanje da li u toj akademiji vidi nekoga od djece ko ga podsjeća na igrače iz njegove generacije.

"Od generacije 2000. pa ovamo mentalni sklop se promijenio. Ne kažem da nema potencijala, ali moraš da voliš košarku i mnogo da radiš. Svi bi neku prečicu. Menadžeri prave medveđe usluge igračima, stvara se pogrešna slika. Znam da se sada sve vrti oko para. Roditelji često pokušavaju kroz djecu da izađu iz krize. To su sve neke prepreke i to pokušavam da objasnim deci u 'Akademiji'. Razumijem da, ako neko teže živi, donosi odluke na brzinu. Novac u suštini treba da bude posljedica napornog rada, a ne uzrok. Moraš da budeš gladan košarke i uspjeha. Ako je tako, materijalna strana će doći. To je normalna posljedica. Kroz sve to smo mi prošli i to želim da usadim klincima", smatra Rebrača.

Tokom karijere je Rebrača imao priliku da sarađuje sa trenerima kao što su Dušan Ivković, Željko Obradović, Aleksandar Nikolić, Duško Vujošević, Majk Dantoni i poručuje da je "klince potrebno prepoznati".

"Neko može biti trenutno talentovan, ali to ne znači da će sutra biti vrhunski košarkaš. Ima neko ko čuči u ćošku i kome treba naći dugme da ga upališ, a koji može da bude vrhunski igrač, kao, na primjer, Jokić. Ko je očekivao od njega da bude vrhunski? Na kraju je uspio. Možemo da se pravimo pametni da smo to očekivali, ali nismo. Takva situacija pokazuje drugim klincima, koji imaju višak kilograma, da mogu da uspiju i da ne moraš da budeš atleta i da skačeš nebu pod oblake da bi bio odličan igrač. Ali, moraš da se trudiš i radiš. Ove generacije su mnogo lijene. Socijalne mreže i igrice im uzimaju puno vremena. Naše generacije su stalno bile vani, igrali smo se, a sad je većina za računarima. Ni u školi više nije kao prije. Sad kad klinci dođu da treniraju, prvo je potrebno naučiti ih kako da trče, da poprave motoriku", rekao je Željko Rebrača.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC