• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ABA liga će još dugo imati tim u Evroligi? Zvezdo, stigle su dobre vijesti - osvoji trofej i ništa ne brini!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Izgleda da su stvari sada malo jasnije i na duže staze.

 Novinar Vladimir Stanković ABA liga predstavnik Evroliga Izvor: MN PRESS

Košarkaški klubovi u regionu mogu da odahnu - ABA liga će imati svog predstavnika u Evroligi još neko vrijeme!

Tako tvrdi ugledni srpski novinar Vladimir Stanković, koji kaže da klubovi iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i ostatka regiona neće izgubiti svoju trenutnu poziciju!

Prethodnih godina se mesto šampiona ABA lige u Evroligi često dovodilo u pitanje, prije svega zbog okrenutosti Evrolige moćnijim tržištima poput Francuske, Njemačke, pa čak u nekim scenarijima i Velikoj Britaniji!

Sve lige su izgubile direktan prolaz u Evroligu i sve funkcioniše putem dobijanja licenci, ali ABA liga ima i dalje čvrste garancije da će imati predstavnika u takmičenju.

"Koliko znam, mesto za predstavnika regiona, za klub iz Jadranske lige, nije ugroženo. To mi je potvrđeno iz pres-ofisa Evrolige ovih dana. Tu se ništa, kažu, ne mijenja, i Jadranska liga ostaje sa statusom preferentne lige za jednu od takozvanih 'pozivnica'", rekao je Stanković gostujući u studiju TV B92 uoči nedjeljnog "vječitog" derbija.

Zvanično, mjesto u Evroligi nije garantovano isključivo za šampiona ABA lige.

"Namjerno sam upotrebio termin 'predstavnik', jer ako bih rekao 'prvak', nisam siguran da bi svi klubovi koji učestvuju u Jadranskoj ligi, a u slučaju osvajanja titule, mogli da ispune zahtjeve, standarde Evrolige da bi učestvovali u takmičenju. Tu mislim na salu, na hotel, aerodrom, na te tehničke uslove. To se ne dovede u pitanje ako titula ide u ruke Zvezde, Cedevita Olimpije, Budućnosti. Možda bi i Mornar mogao da prođe s obzirom da imaju novu dvoranu, mada ako se proširi."

Stanković je potom još jednom potvrdio da klubovi iz ABA lige ne treba da brinu.

"Ali da se ne bavimo pretpostavkama – region će imati predstavnika i narednih godina, tako da Zvezdi i ostalim potencijalnim kandidatima za titulu ostaje da se izbore na terenu da i dogodine u Beogradu gledamo utakmice na najvišem klupskom nivou", rekao je Stanković.

Biće to 22. sezona od osnivanja Evrolige.

"Sjećam se kad smo počeli 2000. godine, potpuna jedna neizvjesnost jer se prvi put u istoriji jednog sporta dogodilo da se klubovi izdvoje iz međunarodne federacije (FIBA, prim. aut) i da sami organizuju svoje takmičenje. Bilo je velikih pesimista koji su predviđali brz krah, ali to se nije dogodilo i Evroliga opstaje i rekao bih da je i dalje vrlo stabilna. Da li se sve to što se tamo dešava nama sviđa ili ne je drugo pitanje", zaključio je ugledni srpski košarkaški novinar.

Od srpskih timova, ove sezone je Crvena zvezda ponovo među glavnim favoritima za osvajanje ABA lige, pa će crveno-bijeli do kraja sezone pokušati da "odbrane" svoje mjesto u Evroligi.

(MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zagi

Zašto ekskluzivno za Zvezdu? Može i Igokea i Budućnost i Mornar, a od naredne godine i Borac

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC