• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SKANDAL! Jusuf Nurkić veliča ustašku džamiju Ante Pavelića, ljudi ga mole da ih ne bruka!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Skandalozna objava bh. košarkaša na tviteru izazvala burne reakcije.

 jusuf nurkić ustaška džamija ante pavelić zagreb ramazan Izvor: MONDO/Samir Cacan

Muslimanski vjernici širom svijeta obilježavaju početak Ramazana, a tim povodom oglasili su se i brojni sportski klubovi i sportisti.

Jedan od njih je i bh. košarkaš Jusuf Nurkić, ali je on svojom skandaloznom objavom izazvao žestoke reakcije, pa čak i svojih sunarodnika koji su ga molili da ih ne bruka i da ju odmah obriše.

Nurkić je, naime, povodom ramazana postavio fotografiju džamije, ali je slučajno ili namjerno izabrao "Džamiju poglavnika Ante Pavelića“ koju je napravio ustaški vođa 1944. godine u Zagrebu.

Pavelić je zgradu Doma likovnih umjetnosti kralja Petra I Oslobodioca izgrađenu 1938. godine pretvorio 1944. godine u džamiju koja je nazvana po njemu i koju je lično otvorio, a blagoslovio ju je Alojzije Stepinac.

Na ulaznim vratima tada je postavljen natpis:

"U slavu i u znak ljubavi spram Allaha Boga Jedinoga, te u znak pažnje prema muslimanima, podiže poglavnik Dr. Ante Pavelić ovaj velebni hram u glavnom gradu Zagrebu da odani sinovi vitežkog naroda hrvatskoga, iskreni sljedbenici uzvišene vjere Islama, skrušenom molitvom jačaju pregalačke snage u borbi za obranu i napredak lijepe svoje domovine Nezavisne Države Hrvatske, koja da bi vazda sretna bila".

Njegova objava izazvala je žestoke reakcije i osude, a njegovi brojni sunarodnici traže da obriše svoju objavu i da ih ne bruka.

Nurkićev potez je zaista za svaku osudu i teško je vjerovati da nije znao navedene istorijske činjenice s obzirom da je postavio vrijeme i mjesto na kojem se nalazila navedena džamija, koja je poslije Drugog svjetskog rata srušena.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC