• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deda Luke Dončića: Brane mu da dođe na Kosovo! "Neću da umrem dok ga ne vidim! Nije igrao za Srbiju, što bi za njih?!"

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Dončićevi rođaci i dalje žive na Kosovu i Metohiji, sa njim se čuju telefonom i voljeli bi da dođe bar jednom da ih posjeti. I on ima želju, ali klub mu brani.

 deda luke dončića brane mu da dođe na kosovo Izvor: YouTube/RTV KIM/Tanjug/AP/Charlie Neibergall

Slovenački superstar Luka Dončić vuče porijeklo sa Kosova i Metohije, gdje i danas žive njegovi rođaci, sa kojima je u kontaktu.

Njegovi su iz sela Biča kraj Kline, gdje i danas žive Stojan i Draginje Dončić, deka i baka NBA superstara.

Stojanov rođeni brat, Srbobran Dončić, otišao je iz tog mjesta između opština Klina i Srbica i preselio se početkom osamdesetih u Sloveniju, gdje je dobio sina Sašu, a potom i unuka Luku.

Stojan Dončić kaže da povremeno prati Lukine utakmice i da uvijek navija za njega.

“Svi gledamo Luku bez obzira gdje igra, on je naša krv. Puno mi je srce. Često puta kako ja, tako i ostali članovi porodice zaplačemo. Vrlo sam ponosan, a zahvaljujući Luki, jako smo popularni. Gdje god da se pojavimo, pitaju šta nam je Dončić. Ipak, moram reći da smo mi vrlo skromni, pa se Lukom i ne hvalimo”, rekao je Stojan za RTV KiM.

On je dodao da se sa unukom čuo prije nedavne utakmice Slovenije sa Argentinom (u kojoj je Dončić ubacio 48 poena), kao i da mu povremeno šalje video snimke sa proslava Uskrsa i Božića.

Dončić je dio Lukinih klipova pokazao i pred kamerom:

"Čujemo se povremeno, vrlo je zauzet. Dosta Albanaca pita da li sam Lukin rođak. Mada, ponekad izbjegavam da kažem da sam mu deda-stric, nije sigurno. Najčešće me pitaju da li bi nekad igrao za Kosovo. Možda nekad, kada bi Kosovo postalo Amerika. Nije igrao za Srbiju, što bi igrao za Kosovo. Neće da igra nikad", siguran je Stojan.

Zanimljivo je da je Lukin rođak vaterpolo reprezentativac Srbije u mladim kategorijama i da igra za Radnički, koji je srpski i regionalni šampion. On se zove Veljko Dončić, rođen je 2004. i u septembru će igrati na Evropskom prvenstvu za juniore na Malti.

"Moram reći da su vaterpolo stručnjaci više zainterosovani za Vejka, nego što je bio slučaj sa košarkaškim za Luku. Veljku je posvećena velika pažnja, on je bio malo dijete kada su ga sa 12 godina uzeli na pripreme. Vrlo sam ponosan na njega", kaže Stojan.

Stojan Dončić otkriva da je najstariji član porodice Petar Dončić svojevremeno igrao za Partizan i Vardar fudbal, kao i da je Lukin otac Saša igrao za Slobodu iz Kraljeva.

"Geni su tu, mada mislim da sve to vučemo od majke Živane", rekao je Stojan.

Izvor: Profimedia

"Pitao sam majku dok je bila živa, kako to da se mi tako dobro bavimo sportom, da smo uspješni. Ona mi je odgovorila,'kada sam bila dijete, zakačili bismo jednu traku za drvo, uvijek sam pobjeđivala u trci. Bila sam prva, ja sam sportista u duši' ", prisjetio se Stojan svoje majke, preminule 2012.

Dončići kažu da im nije lako da žive u Biči na Kosovu.

"Na početku je život sa komšijama Albancima bio vrlo težak, sve do 2012. godine, ono što sam preživio ne mogu sada ni da zamislim. U posljednje vrijeme nas je situacija natjerala da komuniciramo, ali ne na pravoj osnovi kao sa prijateljima. Živim od poljoprivrede, pa iz ekonomske nužnosti komuniciramo. U selu sa komšijama Albancima ne kontaktiramo, jedino kada odem do Kline ili van sela", objasnio je Stojan.

Dončići se bave poljoprivredom na oko 55 hektara zemelje. Uzgajaju stoku i pčele, a u dvorištu kuće postoji i mali košarkaši teren. Stojan bi volio da Luka dođe da odigra basket sa bratom Veljkom.

"Luka želi da dođe, ali njegov klub mu brani, jer smatra da nije bezbjedno. Dočekaću da Luka dođe i baci ovu loptu u koš, prije toga neću umrijeti, dok ne vidim kako oni bacaju loptu", uvjeren je Stojan.

RTV KiM podsjeća da je do 1999. godine u Biči bilo više od 150 domaćinstava sa oko 600 Srba. Vlada u Prištini je sa donatorima u ovom selu 2002. godine izgradila 42 kuće u koje se tada vratilo 200 raseljenih Srba. Danas u Biči žive Stojan i Draginja, a od nedavno i Milanka Remištar (70).

"Godinama su ih obilazili slovenački vojnici iz sastava KFOR-a, donosili su im vodu. Sada ih rijetko ko ih obilazi, samo ponekad u daljini ugledaju vozila KFOR-a. Međutim, pomoći više nema. Pet bunara je Stojan iskopao, svi su presušili", navedeno je.

Intervju dede Luke Dončića
Izvor: YouTube/RTV KIM

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC