• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je Balša Koprivica - najnovije pojačanje Partizana? "Žoc" s njegovim tatom već osvojio Evroligu, ugleda se na Jokića!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Balša Koprivica je novi igrač Partizana, a ovo su informacije koje možda niste znali o njemu

 balša koprivica novo pojačanje kk partizan Izvor: MN PRESS, Profimedia

Sve dileme su riješene. Novo pojačanje Partizana je Balša Koprivica (216cm, 109kg).

Ono što je predsjednik crno-bijelih Ostoja Mijailović zagonetno najavio je postalo zvanično.

Možda će vas zanimati

Željko Obradović je tako dobio jednog od najperspektivnijih srpskih centara, inače sina Slaviše Koprivice koji je bio dio tima sa kojim je 1992. godine osvojena Evroliga!

Trofejni stručnjak je sa Slavišom pokorio Evropu, a sa njegovim sinom će pokušati da izbori plasman u elitno takmičenje. A, ako pokaže djelić onoga što pokazuju njegovi idoli Nikola Jokić i Nikola Vučević, sigurno će se pik Detroita brzo adaptirati na evropsku košarku.

Izvor: Profimedia

VELIKI TALENAT

Balša je rođen 1. maja 2000. godine i krenuo je tatinim stopama - odlučio se za košarku. Sa 15 godina je otišao "preko okeana" i preseliio se na Floridu.

Upravo je tamo bio i na koledžu na čuvenom Florida Stejtu. Američki mediji kroz izvještaje potvrđuju da je veliki talenat i da je njegov potencijal ogroman.

Balša Koprivica sezona 20/21
Izvor: YouTube/ACC Digital Network

Ako neko zna kako to dodatno da "otključa" onda je to Željko Obradović.

Možda i najbolji podatak o talentu govori to da mu je "ESPN" 2018. godine, kada je izabrao Floridu Stejt, dao ocjenu 88 od mogućih 100.

"Počeo sam da igram košarku sa sedam godina. Preselio sam se sa 12 godina u Ameriku. Cilj mi je da igram najbolje što mogu i da pokažem šta znam i umijem", rekao je Balša.

VRLINE I MANE

Kada je u pitanju igra mladog centra, kao i svi, ima svoje vrline i mane.

Najveća vrlina mu je igra pod samim košem. Sa 216 centimetara dominira na obruču. Dobar je na polaganjima i sa plejmejkerima je pravio šou sa zakucavanjima tokom sezone. Takođe je veoma pokretan za svoju visinu i ima brze ruke što mu dosta pomaže, posebno kada je igra u odbrani u pitanju.

Balša Koprivica zakucava
Izvor: YouTube/ACC Digital Network

Još jedna od prednosti su mu blokade. Na koledžu je prosječno imao 9,1 poen, 5,6 skokova i 1,4 blokadu po utakmici.

Najveća mana mu je šut. Nema dovoljno dobar šuta sa poludistance i to je glavna stvar na kojoj će morati da radi. Posebno što u današnje vrijeme sve više centara šutira i za tri poena. Takođe, radiće i na šutu sa linije penala, pošto mu je procenat bio oko 70 odsto.

OTAC IGRAO KOD ŽELJKA I OSVOJIO EVROLIGU

Život ponekad piše romane. Vjerovatno ni sam Željko Obradović nije mogao 1992. godine, sa peharom Evrolige, da pomisli da će 30 godina kasnije raditi sa sinom tadašnjeg igrača Slaviše Koprivice.

Slaviša je bio dio ekipe koja je ostvarila veliki uspjeh tada i pobijedila Huventud čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića.

Izvor: MN PRESS, Profimedia

Sada će popularni Žoc raditi sa njegovim sinom i pokušaće zajedno da obezbijede prolaz u Evroligu.

DETROIT GA ODABRAO - IDOLI SU MU JOKIĆ I VUČEVIĆ

Na ovogodišnjem draftu je Balša izabran kao 57. pik od strane Šarlota. 

Njegov potencijal je primijetio Detroit koji je odmah napravio trejd kako bi ga angažovao.

Igrao je za Pistonse u Ljetnjoj ligi, ali je jasno da ne bi dobio toliko prostora u ekipi Dvejna Kejsija. Na njegovoj poziciji su tu Džalil Okafor, Keli Olinik, Luka Garza sa dvosmjernim ugovorom, Ajzea Stjuart, a u nekim nižim petorkama tu poziciju pokriva i Džerami Grant.

U jednom intervjuu je otkrio da se ugleda na dvojicu igrača koji igraju na njegovoj poziciji - Nikolu Jokića i Nikolu Vučevića.

"Nekoliko igrača je imalo veliki uticaj na moju igru. Momci poputJokića i Vučevića koji su moji omiljeni igrači, posebno zato što smo iz istog regiona. Gledam njihovu igru i pokušavam da radim neke stvari koje oni rade", ispričao je Koprivica.

Balša Koprivica priča o Jokiću i Vučeviću
Izvor: Youtube/nbagleague

ZLATO SA SRBIJOM

Balša Koprivica već ima osvojenu medalju i sa reprezentacijom Srbije. Sa selekcijom do 18 godina je uzeo zlato na Evropskom prvenstvu u Slovačkoj 2017. godine. U finalu su savladali Španiju (74:62).

"Privilegija je igrati za reprezentaciju. Jedva sam čekao da predstavljam svoju zemlju i drago mi je što sam ovdje. Postoji razlika u igri, navikao sam se na način igre u Americi, u Evropi se igra čvršće, sa mnogo više taktike. Tamo je više jedan na jedan", rekao je Balša u jednom intervjuu tokom šampionata Evrope prije četiri godine.

Balša Koprivica (broj 3) sa reprezentacijom Srbije
Izvor: MN PRESS

Dio te ekipe bio je i Marko Pecarski, a razlog što se to spominje je takođe zanimljiv. Naime, njihovi očevi Slaviša Koprivica i Miroslav Pecarski su 1987. godine sa nacionalnim timom osvojili zlato na Svjetskom prvenstvu za igrače do 19 godina. Savladali su Amerikance na takmičenju u italijanskom Bormiju (86:76). O tome je snimljen i film.

Eto, 30 godina kasnije su i njihovi nasljednici došli do odličja.

Očekuje se da će Partizan dovesti još jednog igrača na poziciji centra, posebno poslije sve izvjesnijeg rastanka sa Viljemom Mozlijem.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC