• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekao sam Đordiju – svaki dan ćemo pričati dok ne riješimo! Tomašević za MONDO: Srbija mora da ima dva tima u Evroligi!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Legendarni centar reprezentacije, zapažen u dresu Crvene zvezde i Partizana sada je bio specijalni gost Evrolige na F4 u Beogradu. I Đordiju Bartomeuu je imao da poruči samo jedno!

 Dejan-Tomasevic-MONDO-intervju-Srbija-dva-tima-u-Evroligi. Izvor: MNPRESS

Beograd je domaćin Fajnal fora Evrolige koji počinje polufinalnim mečevima koji su na programu od 18 i 21 čas, a među košarkaškim legendama koje su stigle na otvaranje ovog spektakla bio je i Dejan Tomašević.

Šampion Evrolige iz 2007. godine duže od decenije je bio strah i trpet pod obručima elitnog evropskog takmičenja, a sa reprezentacijom je osvojio čak sedam medalja na velikim takmičenjima – dva svjetska i tri evropska zlata, olimpijsko srebro i bronzu sa Eurobasketa 1999. godine.

Sada je dobio specijalnu pozivnicu Evrolige da bude ambasador spektakla koji nas očekuje od 18 časova, a istakao je da mu je posebno drago što tu pored sebe vidi i nekadašnje saigrače, ali i rivale sa košarških terena.

"Prvo bih želio da se zaista zahvalim čelnicima Evrolige što su me pozvali da budem ambasador. Košarka jeste moj život i sve što sam radio i što ću raditi biće u slavu promocije ovog sporta. Drago mi je da su Igor i Duško tu, kao i još neki igrači sa kojima sam igrao i protiv kojih sam igrao", počeo je Tomašević svoju priču za MONDO.

Prošle godine Srbija je imala tri MVP-a: najboljeg igrača NBA lige, najboljeg u Evroligi i najboljeg u Evrokupu! Ove godine ponovo imamo MVP-a NBA lige, kao i MVP-a finala Evrokupa i najboljeg strijelca Evrolige.

"Srbija jeste zemlja košarke, Srbija je zemlja MVP-eva. Imamo MVP-a Evrolige, imamo MVP-a NBA, finala Evrokupa, maltene na svakoj završnici idealne petorke", rekao je Tomašević.

Ta konstatacija bila je samo uvod u ono što je zapravo želio da kaže. A to je da "zemlja MVP-eva" kako nas je sama Evroliga nazvala zaslužuje makar dva predstavnika u Evroligi!

"Srbija jeste zemlja koja ima dvije ekipe koje kada god igraju uvijek su pune dvorane i ja mislim da je Srbija zemlja koja zaslužuje da ima dva predstavnika u Evroligi", rekao je on.

Nije ostao nekadašnji centar reprezentacije samo na riječima, već je dao sve od sebe da tokom nekoliko dana u kojima će sam krem evropske košarke biti u Beogradu ubijedi neke bitne ljude u to.

"Ja mislim da su ovo dani kada svi mi koji nešto predstavljamo u košarci moramo da razgovaramo na tu temu. Volio bih i da taj odnos Evrolige prema svima nama bude takav i otvoren i da će saslušati argumente i da ćemo već sljedeće godine imati dvije ekipe u Evroligi", objasnio je Tomašević za MONDO.

U tom trenutku razgovora Đordi Bartomeu je prošao pored nekadašnjeg centra Crvene zvezde i Partizana i srdačno se pozdravio sa njim. Logično pitanje je bilo da li je pričao sa njim o mogućnosti otvaranja drugog mjesta u Evroligi za Srbiju?

"Nas dvojica nismo razgovarali na tu temu jer smo se sada prvi put vidjeli, a sa nekim ljudima jesam obavio razgovore", rekao je on, a onda je podsjetio na svoju kandidaturu za predsjednika FIBA Evrope iz 2019. godine.

Razgovori sa Evroligom i Bartomeuom bili su okosnica njegovog programa tada.

"Ono što mi sada prođe kroz glavu onog trenutka kada sam se kandidovao za predsjednika FIBA Evrope prvo što sam uradio je što sam pozvao Đordija Bartomeua i rekao mu da ako budem izabran za predsjednika da ćemo razgovarati svaki dan dok ne nađemo rješenje", otkriva nam Tomašević.

Izbore je nažalost izgubio, a novo rukovodstvo nije odmaklo u tim pregovorima.

"Nažalost svjedoci smo da i tri godine poslije toga ne postoji nikakav dogovor između Evrolige i FIBA i mislim da je to najveći problem evropske košarke i dok se to ne desi ne možemo da pričamo o nekom napretku", iskren je naš sagovornik.

A da li planira ponovo da se kandiduje za istu funkciju u FIBA?

"Ovo nije, pogotovo ne u ovim danima dok je F4 ovdje, trenutak da razmišljam o sebi lično. Mislim da je misija svih nas ovdje razvoj srpskog sporta i srpske košarke. A mislim da je ključno da se svi potrudimo da naredne godine u Evroligi imamo dvije ekipe. Mi ovdje imamo misiju, prije svega da svi ljudi koji su došli ovdje odu zadovoljni, bez obzira na rezultat, jer Beograd može da ponudi mnogo toga i sportski i turistički i u svakom drugom aspektu. Na nama je dodatni motiv da pričamo na tu temu, na temu dva predstavnika Srbije u Evroligi", završio je Tomašević.

Za one pred malim ekranima spektakl počinje od 18 časova, za navijače koji su stigli u Beograd i ranije. Zagrijavanje u kafićima i na ulicama sigurno će krenuti vrlo rano, ali F4 je za Srbiju, srpsku košarku i sve one koji u njoj nešto znače počeo mjesecima prije ovog događaja.

Beograd je ponovo domaćin najbitnijeg događaja evropske košarke i ponovo je tu da dokaže da može da bude na visini zadatka i da je Srbija zemlja košarke koja zaslužuje mnogo više od onoga što joj Evroliga trenutno daje.

Dejan Tomašević, Željko Obradović, Igor Rakočević, Duško Savanović samo su neka od imena koje smo vidjeli na otvaranju F4 u Beogradskoj Areni i svi oni su sigurno dali sve od sebe da Evroligu ubijede u očigledno – da Srbija zaslužuje dva tima u ovom takmičenju.

Sada je lopta u njihovom dvorištu. A spektakl je u našem i počinje od 18 časova.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC