• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bugari namučili "zmajeve": Musa promašio oba slobodna bacanja, pa trojkom u posljednjoj sekundi donio pobjedu BiH!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Prvu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo BiH je okončala dramatičnom pobjedom protiv Bugarske u Skenderiji.

 BiH pobijedila Bugarsku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo Izvor: Anadolija/Samir Jordamović

Košarkaši BiH u posljednjem meču prve faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nakon velike drame slavili su u "SkenderijI" protiv Bugarske

Malo je nedostajalo da Džanan Musa izraste u trafičara, s obzirom da je 12 sekundi prije kraja imao dva slobodna bacanja za pobjedu, ali je promašio oba! Srećom, na pravom mjestu našao se Džon Roberson, uhvatio loptu, vratio je Musi, koji je pogodio trojku za veliko slavlje u Sarajevu.

BIH - BUGARSKA 76:73 (19:18, 21:18, 18:26, 18:11)

Možda će vas zanimati

Košarkaši BiH bolje su otvorili susret, poveli 5:0, ali su gosti vrlo brzo uspjeli da se vrate, pa se u prvoj četvrtini praktično igralo poen za poen i nijedna od selekcija nije uspjela da napravi osjetniju prednost. Na prvi odmor domaći su otišli s poenom prednosti, 19:18.

Slična slika viđena je i na početku drugog kvartala, kada su "zmajevi" serijom 8:0, pa 12:3 prvi put stigli do dvocifrene prednosti na meču (31:21). Ipak, za razliku od uvodnih 10 minuta, bh. košarkaši nisu dozvolili pad u igri, napad je funkcionisano, odbrana bila na visini zadatka, pa je prednost rasla iz minuta u minut. Najveću prednost bh. tim imao je u 16. minutu, kada je na semaforu stajalo 40:27.

Ipak, izabranici Adisa Bećiragića nakon sjajnih sedam-osam minuta opustili su se u finišu, dopustivši Bugarima da priđu na samo četiri poena zaostatka u finišu prvog poluvremena.

Treći kvartal bio je najlošiji za "zmajeve". Serijom 13:2 u trećoj dionici bugarski tim najavio je da bi mogao do iznenađenja u dvorani "Mirza Delibašić".

Razigrao se Di Bost, zadavao je velike probleme domaćim košarkašima, te je uz pomoć Kostova bio najzaslužniji za veliki preokret - Bugari su od "minus 6" stigli do "plus 5" za nešto više od tri minuta igre, pa su na posljednji veliki odmor otišli s prednošću od četiri poena - 58:62.

Ipak, bh. tim smogao je snage da dođe do novog preokreta. Vodio je do samog finiša, a onda je uslijedila dramatična završnica. Košarkaši BiH dva minuta prije kraja vodili su 68:66, viđen je period rastrzane igre na obje strane, a Džanan Musa u samom finišu dobio je priliku da BiH donese pobjedu.

Na 12 sekundi do kraja, pri rezultatu 73:73 je fauliran, prvo slobodno bacanja nije uspio da iskoristi, zatim ni drugo, ali je sjajni Roberson upisao ofanzivni skok, dodao loptu Musi koji trojkom rješava pitanje pobjednika - 76:73!

BIH: Atić 12 (7sk), Halilović 16 (8sk), Lazić 14, Musa 13(6as), Roberson 11, Gegić 2, Kamenjaš 4(6sk), Sulejmanović 2, Vrabac 2.

BUGARSKA: Bost 24(5sk), Dimitrov 14, Ivanov 7, Karamfilov, Kostov 15(6sk), Georgijev 7 (5sk, 6as), Konstadinov 4, Minčev (8sk), Stoilov 2.

BiH u narednu fazu ulazi sa skorom 3-3. Uz Litvaniju i Češku, "zmajevi" će u novoformiranoj grupi K igrati sa tri najbolje plasirane selekcije iz grupe E, a to su Francuska, Crna Gora i Mađarska.

Tri prvoplasirane reprezentacije iz drugog krupa kvalifikacija izboriće plasman na Mundobasket, koji će 2023. biti odigran u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Standings provided by SofaScore LiveScore

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC