• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

On jedini misli da je bolji od Jokića: Nikola pred meč traži samo jedno - toga nema!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Cijela Amerika gledaće u subotu meč Nikole Jokića i Žoela Embida. Upoznajte drugog najboljeg centra na svijetu.

 Džoel Embid najveći rival Nikole Jokića Izvor: Profimedia

Nikola Jokić ne pristaje na to da su on i Žoel Embid rivali i "neprijatelji". Somborac sve to tvrdi iako centar Filadelfije zna da "bocne" one kojima se više sviđa Nikola i da javno kaže da on zaslužuje da bude MVP, a ne Srbin. Jednom je rekao "Ne znam šta više da uradim, mislim da me mrze". Jokić ipak o njemu govori bez tako teških riječi.

"Ljudi pokušavaju da među nama stvore lošu krv, a nema je uopšte. Poštujem čovjeka. Bio sam iznenađen zbog toga što nije odabran među starterima na Ol-staru. Pokazao nam je ne samo da je on Ol-star nivo, već da zaslužuje i da bude među starterima", rekao je Nikola. Priča o njihovom velikom rivalstvu podgrijavana je zbog velikog subotnjeg derbija, Filadelfija - Denver (21), koji će biti prenošen na nacionalnoj televiziji i u kojem će igrati dva vjerovatno najbolja centra na svijetu. Jedan od njih je najbolji sigurno, a drugi...

KO JE ŽOEL EMBID

Embid je godinu stariji od Jokića i za razliku od Nikole predviđali su mu velike domete čim se pojavio u ligi, jer je na draftu 2013. odabran kao visoki treći "pik". Filadelfija je oko njega gradila veliki projekat od prvog dana, vjerovala u "proces", ali je u međuvremenu odustala od tog koncepta i od pominjanja te riječi. Igrači od kojih je bilo očekivano da kao "mladi lavovi" nose taj veliki NBA tim u međuvremenu su otišli bez velikog doprinosa, mada bi trebalo ukazati i to da slavna franšiza imala i ogromne probleme sa povredama - prije svega Embidovim. On je zbog preloma kosti u stopalu propustio čitave dvije sezone, pa je debitovao tek u jesen 2016, čak dvije godine nakon što je draftovan.

U međuvremenu, Sikersi su prošli pakao, sezonu 2014/15 počeli su sa skorom 0-17, potom su 2015. odabrali kao trećeg "pika" centra Džalila Okafora, koji sada igra u Meksiku, godinu kasnije odabrali su kao prvog pika australijsko krilo Bena Simonsa, koji je od tada minimalno napredovao, pa postao plej-of tragičar i doslovno "pobjegao" iz Filadelfije prošle godine... Embid je sve vrijeme bio tu, "vukao" i pokušavao da napravi veliki rezultat, ali tu mu nije pomoglo ni to što su Siksersi promašili i na narednom draftu i kao prvog pika odabrali Markela Fulca, skoro podjednako tragičnog šutera poput Simonsa koji je 2019. otišao iz Siksersa da nađe sreću pod slabijim svjetlima, u Orlandu.

Otprilike u tom periodu postalo je jasno da će "proces" postati samo ono što Embid donese, a posao su mu komplikovale i velike turbulencije u klubu - odlazak Sema Hinkija, tvorca nikad ostvarenog "Procesa", potom dolazak i odlazak njegovog nasljednika Brajana Kolanđela poslije skandala u kojem je otkriveno da je na Tviteru kritikovao prethodnika, preko naloga svoje supruge... Potom ga je privremeno naslijedio tadašnji trener Bret Braun, a onda je i on otišao i došao bivši NBA košarkaš Elton Brend, a trener postao Dok Rivers...

Izvor: Profimedia

Za sve to vrijeme, Kamerunac sa francuskim pasošem uspijevao je da napreduje, da u Filadelfijinim haosima pokazuje da zaista jeste jedan od najboljih igrača lige i to je dokazao i time što je 2021. bio drugi u izboru za MVP-a - naravno, iza Nikole. Prosječno je postizao te sezone 28,5 poena, ali je šokantnio ispao u polufinalu Istočne konferencije od Atlante Bogdana Bogdanovića, a onda se vratio još bolji i prošle sezone bio najbolji strijelac NBA lige, sa 30,6 poena po meču. Nijedan centar to nije uspio od Šekila O'Nila, a nijedan centar nije postizao više od 30 poena po meču do njega još od Mozesa Melouna, koji je to radio 1982. Na Embidovu žalost, ni takva forma nije mu donijela iskorak u plej-ofu, jer je tim Doka Riversa ispao u polufinalu od Majamija u šest utakmica, a Kamerunac zbog povrede nije igrao u prva dva meča serije.

Ove sezone, as iz kamerunskog glavnog grada Jaundea dodatno je "stisnuo gas" i postiže po 33,4 poena po meču, a utakmicu protiv Nikole Jokića sigurno će vidjeti kao još jednu šansu da dokaže da je bolji od čudesnog Somborca. Nagetsi trenutno imaju najbolji skor na Zapadu, 34-15 i samo su Boston Seltiksi u čitavoj ligi uspješniji od njih sa 35-15, a Filadelfija je na učinku 31-16 i spremna je da još jednom proba da dođe bar do finala konferencije - gdje je Nikola odveo Denver u čuvenom "bablu" u Orlandu, a Embid nije nikad svoj tim. I koliko god ga boljelo, Jokić je ipak dva puta uspio da dobije potvrdu da je najbolji, iako taj uspjeh ne "trlja na nos" drugima, a Embidu se takvo ponašanje omakne i na terenu i van njega. I zato će biti veoma interesantno pratiti u subotu jedan od najduže iščekivanih derbija u NBA ligi.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC