• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KS BiH se oprostio od Mirka Novosela: "Posljednji pozdrav VELIKOM prijatelju bh. košarke!"

Autor Dragan Šutvić

Košarkaški savez BiH oprostio se od legende jugoslovenske košarke.

 ks bih se oprostio od mirka novosela  Izvor: MN PRESS

Mirko Novosel, legendarni hrvatski košarkaš i trener, preminuo je u 86. godini.

Osvajač čak pet medalja sa Jugoslavijom na velikim takmičenjima i dvostruki prvak Evrope sa Cibonom kao trener jedno je od najvećih imena jugoslovenske košarke, a od njega se prigodnom porukom oprostio Košarkaški savez BiH.

"Jedan od najvećih evropskih košarkaških stručnjaka Mirko Novosel preminuo je u 86. godini.

Prvo prvenstvo Jugoslavije s Cibonom je osvojio 1982. godine, nakon što je u klub doveo Krešimira Ćosića. Cibona je u toj eri osvojila tri naslova prvaka Jugoslavije i sedam kupova, ali to nije bilo dovoljno stoga je Novosel doveo Dražena Petrovića, koji je odveo Cibonu do naslova prvaka Evrope.

Bio je selektor Jugoslavije, s kojom je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine, a u Moskvi 1980. godine osvojio je i zlato. Četiri godine kasnije u Los Anđelesu bio je bronzani. S Jugoslavijom je osvojio i četiri medalje na svjetskim prvenstvima – srebro 1974. godine, zlato 1978. te dvije bronze 1982. te 1986. godine.

Možda će vas zanimati

Novosel će ostati upamćen kao najtrofejniji hrvatski trener. S reprezentacijom je 1993. godine bio bronzani na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, a prije toga se pobrinuo da 1992. godine najjača hrvatska ekipa svih vremena nastupi na Olimpijskim igrama i osvoji srebro protiv drim-tima.

Vrhunski rezultati osigurali su mu ulazak u Kuću slavnih u američkom Springfildu 2007. godine, a uvrstila ga je i FIBA u svoju Kuću slavnih 2010. godine. Ostao je do kraja uz Cibonu, imenovan je počasnim predsjednikom te je svojim savjetima pomagao upravi kluba.

Mirko Novosel je bio veliki prijatelj bosanskohercegovačke košarke. Svojim velikim uticajem u Međunarodnoj košarkaškoj federaciji (FIBA) mnogo je pomogao Košarkaškom savezu BiH devedesetih godina, a takođe je bio savjetnik Aci Petroviću, dok je ovaj stručnjak obavljao funkciju selektora naše reprezentacije.

Košarkaški savez BiH upućuje posljednji pozdrav neponovljivom Mirku Novoselu te izražava iskreno saučešće njegovoj porodici", objavljeno je na sajtu bh. kuće košarke.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC