• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIKOLA, MITAR, ANDREJ, BOGOLJUB... Upoznajte šampione Evrope, oni su zlatna budućnost srpske košarke!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Ovo je tim koji je vratio Srbiju na tron!

 Sastav U-18 reprezentacije Srbije koja je postala prvak Evrope Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić

Juniorska reprezentacija Srbije ostvarila je ogroman uspjeh i donijela srpskoj košarci novo, dugo iščekivano zlato u mladim kategorijama. Prvi put od 2018, srpska juniorska reprezentacija postala je evropski vladar jer je u Nišu prekinula dominaciju Španije pobijedivši je u finalu i pokazala da srpska košarka u ovim momcima ima zlatnu budućnost. Evo ko su košarkaši koji su bili predvodnici zlatnog tima Srbije.

Nikola Topić

Izvor: MN PRESS

U domaćim okvirima najpoznatiji igrač U-18 reprezentacije Srbije i plejmejker koji je već "osjetio" i evroligaški nivo košarke u dresu Zvezde. U finalu je bio prvi strijelac tima sa 24 poena, ostvario je i osam asistencija i konstantnim prodorima stvarao ogromne probleme protivniku. Sin legendarnog Milenka Topića još jednom je pokazao kvalitet, veliki talenat i raznovrsnost na "jedinici" sa visinom od 196 centimetara. Bio je predvodnik generacije kroz čitavi turnir, ubacivao po 13,8 poena i radio prave stvari i onda kada nije birao da mu prodor ili šut budu glavno oružje. Minulu sezonu proveo je na pozajmici u OKK Beogradu, predstojeću polusezonu provešće u Megi kao pozamljen košarkaš Zvezde, sa kojom je potpisao profesionalni ugovor ovog ljeta.

Mitar Bošnjaković

Izvor: MN PRESS

Mladi bek, a po potrebi i krilo Real Madrida, u kojem uči košarku od 2021, kada je napustio rodni Novi Sad, pokazao je u finalu protiv Španaca zašto ga je trener Ćus Mateo prošle sezone dovodio i na treninge prvog tima šampiona Evrope. Ubacio je Mitar u finalu 21 poen, uhvativši uz to i sedam skokova uz tri asistencije, za indeks korisnosti 23. Nekadašnji igrač KK Star napustio je Srbiju kao kadet, kada su u Madridu procijenili da u Novom Sadu "ima jedan mali" koji je spreman da napravi velika djela. Ovaj Eurobasket i zlato Srbije bilo je njegovo prvo veliko djelo, od sigurno mnogih koje ga čekaju.

Andrej Mušicki

Izvor: MN PRESS

Plejmejker iz Šapca, visok 189 centimetara, ušao je sa klupe u finalu i dao 12 izuzetno važnih poena. Dugogodišnji đak Mege, za koju i dalje igra, svojim dvocifrenim učinkom dao je ogroman doprinos uspjehu ekipe Nenada Stefanovića. Kroz čitav turnir prosječno je ostvario po 5 asistencija, a na "otvaranju" turnira sabrao ih je 10. Košarku je počeo da uči u OKK Šabac, a minulog proljeća potpisao je prvi profesionalni ugovor sa Megom. Tri mjeseca kasnije, postao je šampion Evrope. Kakav period za Andreja!

Bogoljub Marković

Izvor: MN PRESS

Iako je u finalu postigao samo dva poena i iako ga nije išao šut, to ni na koji način ne umanjuje zasluge Užičanina Bogoljuba Markovića za zlato Srbije. Krilni centar je prosječno postizao 14,1 poen, uz sedam skokova po meču i bio je jedan od najkonstantnijih lidera ekipe. Krilni centar visok 210 centimetara, koji je protiv Slovenaca u meču odluke grupne faze ubacio tri trojke, važan je dio tima koji je svetla budućnost srpske košarke... I on je neposredno prije odlaska u reprezentaciju ovog ljeta potpisao prvi profesionalni ugovor. Zajedno sa Topićem, minulog proljeća bio je izabran u idealnu petorku juniorske Evrolige, a sada je nastavio da niže timske i individualne uspjehe.

Pavle Nikolić

Izvor: MN PRESS

Krilni košarkaš Srbije postizao je po 11,1 poen na Eurobasketu i u polufinalu i u finalu sabrao 18 poena. Indeksno treći najbolji igrač Srbije na turniru takođe je potvrdio talenat i pokazao da Borac iz Čačka i dalje ima niz košarkaša koji nadolaze i koji će imati važnu ulogu u srpskoj košarci. U minuloj sezoni je debitovao u seniorskoj košarci i sa visinom od dva metra u Čairu je izgledao potpuno spremno da preuzme odgovornost, što je i činio.

Filip Jović

Izvor: NEBOJSA PARAUSIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED


Velika je šteta što je krilni centar Mege Filip Jović zbog povrede morao da propusti završnicu turnira i da ne bude na terenu dok njegovi saigrači uzimaju ono po šta su zajedno došli u Čair. U prvom meču turnira ubacio je čak 22, potom je bio pouzdana opcija selektora Stefanovića i protiv Finaca, Slovenaca, Danaca u osmini finala... A onda se dogodila povreda koja je ujedinila tim i pokazala da je snaga šampiona Evrope u snazi kolektiva, a ne pojedinca - ma kako ti pojedinci bili talentovani.

Ovo su svi šampioni Evrope:

  • Aleksa Ristić (Dinamik)
  • Andrej Kostić (Crvena zvezda Meridianbet)
  • Bogoljub Marković (Mega)
  • Andrej Mušicki (Mega)
  • Mitar Bošnjaković (Real Madrid)
  • Pavle Nikolić (Borac Čačak)
  • Đorđe Ćurčlć (Borac Čačak)
  • Ognjen Romić (Dinamik)
  • Matija Milošević (Borac Čačak)
  • Pavle Mišić (Crvena zvezda Meridianbet)
  • Filip Jović (Mega)
  • Nikola Topić (Crvena zvezda Meridianbet)

Selektor - Nenad Stefanović (37)

Izvor: NEBOJSA PARAUSIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

  Mladi trener uspio je da sa svojim timom kako je naglasio, "vrati košarku kući" i doveo je srpske juniore na vrh Evrope poslije pet godina. Njegov tim se suočavao sa povredama u Nišu, ali je ostao čvrst i nepobjediv kroz čitav turnir, a duboko je utisnut pečat trenera na takvu igru i na mirnu pobjedu u finalu protiv Španaca. Ono što je pokazao na klupi FMP-a dokazao je i na klupi Srbije, da srpska košarka u njemu ima trenera na kojeg će moći da najozbiljnije računa i u budućnosti.

Pogledajte

01:03
Boze pravde u Nišu
Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić
Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC