• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Debakl Kine i Saše Đorđevića na Mundobasketu: Srbija saznala i posljednjeg učesnika svoje nove grupe!

Autor Dragan Šutvić

Još jedan težak poraz reprezentacije koju vodi srpska legenda.

 kina ispala sa mundobasketa  Izvor: Profimedia/ IMAGO

Ubedljivim porazom protiv Portorika, 89:107, reprezentacija Kine predvođena Aleksandrom Sašom Đorđevićem završila je učešće na Mundobasketu. Na prvom velikom turniru pod vođstvom srpske legende, Kinezi su pretrpjeli sva tri ubjedljiva poraza - od Srbije su izgubili 42 poena razlike, od Južnog Sudana "minus 20", a od Portorika ovot petka 18 poena razlike, 89:107. Samo je reprezentacija Libana do sada završila učešće sa lošijom koš-razlikom ("minus 100").

Ovakvim epilogom, Portoriko je zvanično prošao u drugu rundu zajedno sa Srbijom i za to je najzaslužniji bio Tremont Vejters, bivši košarkaš Bostona i Toronta, koji je protiv Kine ubacio 22 poena. Njegova reprezentacija ide zajedno sa Srbijom u novoformiranu Grupu I, iz koje će dvije ekipe proći u nokaut fazu. Početni izgled tabele, nakon prenesenih bodova iz prve faze, je ovakav:

  • Srbija 3-0
  • Dominikanska Republika 3-0
  • Italija 2-1
  • Portoriko 2-1

Portoriko ima duboku košarkašku tradiciju i istoriju nastupa velikih asova za njen nacionalni tim. Najveći uspjeh ostvario je na Svjetskom prvenstvu 1990. godine, kada je u Argentini zauzeo četvrto mjesto, dok je četiri godine kasnije u Kanadi bio šestoplasirani. Pokojni Federiko Lopez, plejmejker Portorika, bio je 1990. član idealne petorke turnira, zajedno sa neponovljivim asovima, kakvi su bili Brazilac Oskar Šmit, Amerikanac Keni Anderson i tada Jugosloveni, šampioni svijeta, Toni Kukoč i Vlade Divac.

Iako je i u decenijama prije toga portorikanska reprezentacija bila uspješna i mnogo jača nego što je danas, mlađi ljubitelji košarke sigurno dobro pante generaciju koja je na Olimpijskim igrama u Atini zauzela istorijsko šesto mjesto. Tada je vođa te ekipe i barjaktar reprezentacije bio slavni NBA plejmejker Karlos Arojo. Nakon njegovog povlačenja iz nacionalnog 2016. godine, taj tim više nije dostigao slične visine, niti imao asa približnog kvaliteta.

Ovog ljeta, za Portorikance igra doskorašnji rezervista Crvene zvezde Džon Holand, kao najiskusniji član nacionalnog tima sa 34 godine. U drugoj fazi turnira, njegova reprezentacija igraće u petak karipski derbi protiv Dominikanske Republike, a u nedjelju protiv Italije.

Pogledajte

00:38
Kajl Anderson na treningu Kine
Izvor: MONDO/Nikola Lalović
Izvor: MONDO/Nikola Lalović

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC