• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdinog košarkaša 18 godina boli tragedija, misterija još nije riješena!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Američki košarkaš koji je pojačao Crvenu zvezdu ima tešku životnu priču - otac mu je ubijen kad je bio dijete.

 Džavonte Smart košarkaš Crvene zvezde izgubio oca sa šest godina Izvor: MN PRESS

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Valensiju (82:64) u Beogradskoj areni u okviru 24. kola Evrolige, a američki košarkaš Džavonte Smart imao je veoma važnu ulogu kada su njegovi saigrači ostali bez energije. Postigao je sedam poena u nizu, sačuvao crveno-bijele na bezbjednoj udaljenosti i omogućio timu da meč mirno privede kraju. Bila je to još jedna sasvim korektna partija Amerikanca koji je stigao u Beograd kao poslednje Zvezdino pojačanje za ovu sezonu.

Navijači beogradskog tima moraju Džavontea Smarta da upoznaju "u hodu", kroz njegove partije na terenu i za sada je utisak veoma dobar. Bek koji 2021. godine nije izabran na NBA draftu, a zatim je odigrao 18 NBA utakmica za Milvoki, Majami i Filadelfiju, polako kupuje navijače koji vjerovatno ni ne znaju za njegovu tešku životnu priču! Smart je sa samo sedam godina izgubio oca, koji je ubijen!

Džavonteov otac Džeri Metjuz ubijen je 2006. godine, a policija je tada saopštila da se pucnjava desila tokom pokušaja pljačke. Istraga nije dala rezultate i ovo ubistvo nije riješeno ni 18 godina kasnije - u međuvremenu je Smart postao srednjoškolska i koledž zvijezda, nastupio u NBA i sada ima značajnu ulogu u Zvezdinom evroligaškom timu. Sve to postigao je nakon velike tragedije...

"Kada postignem koš, pogledam gore i kažem da je to za tebe", rekao je jednom prilikom Džavonte, a o smrti njegovog oca svojevremeno je govorila i majka Melinda: "Ponekad se Džavonte probudi iz sna vrišteći i vičući, plačući kao da je sanjao svog tatu ili nešto slično. Tada utrči u moju sobu, a ja ni sama ne znam šta da radim. Držim ga i grlim ga i plačem."

Majka je bila najveća podrška Džavontea Smarta kroz njegovu karijeru. Bodrila ga je da se bavi košarkaškom, navijala za njega kroz srednju školu i potpisala sve dokumente da upiše koledž na kojem je mogao da nastavi da igra. Odluka Zvezdinog košarkaša da studira u Luizijani bila je zbog porodice - da bude što bliže porodici i pokuša da odmijeni tragično preminulog oca.

Izvor: Tilo Wiedensohler / imago sportfotodienst / Profimedia

"Svi su ovdje, svi sa kojima sam bio od djetinjstva. Moj tata nije ovdje sa mnom pa sam želio da ostanem kod kuće i da budem tu umjesto njega", rekao je Džavonte, nakon što je upisao koledž LSU koji su svojevremeno pohađali Pit Maravič, Šekil O'Nil i Ben Simons. Njegova majka Melinda pričala je o sličnostima Džavontea i Džerija Metjuza: "On je kao tata. Način na koji igra, ima toplo srce, draga je osoba, puna ljubavi, on je kao tata. Mislila sam da će zaplakati jer su na koledžu na stolu imali sliku njegovog oca".

Džavonte Smart je sjećanje na oca pokušao da sačuva i jednom nevjerovatnom košarkaškom utakmicom. Imao je plan da na dan kada je njegov otac trebalo da proslavi 44. rođendan postigne 44 poena, ali... Košarkaš Crvene zvezde otišao je dalje i postigao 64 poena, uz osam skokova i šest asistencija - što je bila tema koju su ipratili američki mediji. Ovako je izgledao taj njegov meč:

Najbolji meč u karijeri, u čast oca.
Izvor: Youtube/The SportsInfluencer

Zabranjeno preuzimanje dijela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC