• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Objavljeni MVP glasovi za Jokića! Dvojica htjela da ga "ponize", jedan ga prozivao zbog boje kože

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Poznato je i za koga to Nikola Jokić nije bio MVP sezone u NBA ligi.

 Objavljeno kako je glasao žiri za MVP nagradu NBA lige Izvor: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

Nikola Jokić je treći put u karijeri dobio MVP nagradu za najkorisnijeg igrača NBA lige za prethodnu sezonu. Osvojio je ukupno 926 poena u glasanju (od maksimalnih 999), a sada je NBA liga saopštila i kako je glasao stručni žiri sastavljen od najpriznatijih novinara (i pojedinih bivših igrača) koji prate NBA ligu.

Ukupno, Jokić je od 99 članova žirija - od njih 79 dobio "prvo" mjesto u glasanju, njih 18 ga je stavilo na drugo mjesto izbora, a kod trojice je bio na trećem mjestu. To je odmah privuklo pažnju navijača, pa je uočeno da su ga na treće mjesto stavili bivši košarkaši Greg Entoni i Kendrik Perkins. Obojica su bili prosječni košarkašii u svoje vrijeme, a od dolaska na televiziju - trude sa da što "luđim" komentarima privuku pažnju.

I dok je Entoni manje zanimljiv tamošnoj javnosti, Kendrik Perkins je vrlo često govorio o Nikoli Jokiću i snažno je agitovao kako prošle godine ne bi osvojio MVP nagradu, nego Džoel Embid. Tako je u sve čak upleo i faktor "rasizma", rekavši da je Jokić svoje prethodne dvije MVP titule (iz 2021. i 2022. godine) osvojio "zato što je bijelac".


Ono što nije pomenuo je da od 1990. godine samo trojica košarkaša koja su osvojila MVP priznanje nisu bili u deset najboljih strijelaca lige te sezone. To su Stiv Neš, Nikola Jokić i Dirk Novicki. Šta imaju zajedničko? Razmislite samo...", rekao je Kendrik Perkins prilično otvoreno, bez imalo uvijanja, kao da upravo na nacionalnoj televiziji nije priznao da je rasista jer mu je zasmetala boja kože pomenutih košarkaša.

"Sjetite se 2006. godine kad je Stiv Neš osvojio MVP nagradu, tad je Kobi Brajant imao u prosjeku 35 poena po meču? Kako to nije uspio da osvoji? Dakle, samo Neš, Jokić i Novicki nisu bili u deset najboljih strijelaca lige. Nemojte mi to da je Jokić sada prvi na zapadu, prošle godine je bio šesti. Zašto za neke druge pomjeramo granice, a druge ne?".

Po glasovima Perkinsa, bolji od Jokića u tekućoj NBA sezoni bili su Šej Gildžes-Aleksander i Džejlin Branson, dok je Entoni prednost dao takođe Kanađaninu iz Oklahome i Luki Dončiću. 

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC