• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Janisova životna priča: Šta se to krije iza suza nakon utakmice sa Hrvatskom?

Autor Marko Radinković

Janis Adetokumbo plasirao se sa Grčkom na OI 2024, te će nositi zastavu svoje zemlje. Iza toga krije se Janisova teška životna priča.

 Janis Adetokumbo Izvor: Mariano Garcia / Alamy / Alamy / Profimedia

Grčka košarkaška reprezentacija je nakon 16 godina ponovo na Olimpijskim igrama na čelu sa dvostrukim MVP-jem NBA lige, Janisom Adetokumbom. Sada već davne 2008. godine, u Pekingu, za grčki tim nastupali su igrači kao što su Spanulis, Burusis, Papalukas, Diamantidis i drugi. Tada su u Kini, gdje se igrao drugačiji format takmičenja, Grci prošli grupu uz tri pobjede (Kina, Njemačka, Angola) i dva poraza (SAD i Španija), ali su odmah nakon prolaska bili poraženi od Argentinaca 80:78.

Najboljem grčkom NBA igraču će pripasti čast da nosi zastavu svoje zemlje na otvaranju igara, te će postati prvi grčki košarkaš kojem je pripala ta čast. Adetokumbove suze nakon utakmice sa Hrvatskom kriju jednu tešku ali zanimljivu priču. Interesantno je da je Janis tokom tih OI u Pekingu bio samo trinaestogodišnjak koji se borio za pasoš bez kojeg nije mogao da nastavi karijeru.

Adetokumbovi roditelji, 1991. godine, nelegalno su se preselili iz Lagosa u Atinu, a 1994. rodio se Janis. Sve do 19. godine, grčki košarkaš, sa svojom mlađom braćom Tanasisom i Kostasom, nije imao ni grčki, ni nigerijski pasoš. Mladi Janis je igrao po grčkim lokalnim klubovima ali bez dokumenata nije mogao da unaprijedi svoju karijeru. Kada su se pojavile glasine da će Janis biti draftovan 2013. godine, on čak nije mogao da aplicira za vizu Sjedinjenih Država. Takođe je imao dogovor sa španskom Saragosom ali nije mogao da putuje bez dokumenata.

Uočivši talenat mladog košarkaša nigerijskog porijekla, razni treneri u Grčkoj su pokušali da mladom Janisu obezbijede potrebnu dokumentaciju, ali to nije išlo baš uspješno. Bivši grčki košarkaš, Janis Janidis, je htio pomoći svom imenjaku tako što je kontaktirao grčkog ministra Antonisa Samarasa. Međutim, glavni problem je bio ilegalno doseljenje Janisovih roditelja iz Lagosa. Još jedan čovjek pokušao je pomoći mladom košarkašu, to je sportski direktor Saragose, Vili Vilar, koji je pokušao aktivirati opciju da Janis dobije španske papire.

Kada su čuli da se Adetokumbo obratio vlastima u Nigeriji, vlada Grčke je ubrzala Janisov proces. Iako mu je prioritet bio grčko državljanstvo, Janisu se činilo sjajno da igra za Saragosu sa nigerijskim pasošem, što je Grcima stavilo dodatni pritisak. Vlada Grčke je konačno završila proces i dala Janisu potrebnu dokumentaciju. On i njegov brat Tanasis su dobili potrebne dokumente tek 39 dana prije drafta 2013. godine. Ipak, Janis je morao da žrtvuje svoje prezime zarad NBA karijere, promijenjeno mu je prezime iz Adetokunbo u, današnje, Antetokounmpo.

Danas su on i njegova braća profesionalni košarkaši, a Janis i Tanasis igraju zajedno u Milvoki Baksima dok je Kostas u grčkom Panatinaikosu. Nakon teških trenutaka, stiže i nagrada za nigerijsko-grčkog igrača. Janis će 26. jula u Parizu nositi grčku zastavu, što se smatra za možda i najveću čast za jednog sportistu. Da stvar bude jos prestižnija, Janis nosi zastavu začetnice Olimpijskih igara.

Grčka reprezentacija započinje svoj olimpijski put dan kasnije protiv Kanade. U grupi će još igrati sa selekcijom Španije i Australije.

(MONDO - Marko Radinković)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC