• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na Olimpijskim igrama smo jer jedan čovjek plaća sve! Južni Sudan bez njega ne bi imao ni avionske karte

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Svi pričaju o košarkaškoj reprezentaciji Južnog Sudana.

 kosarkaska reprezentacija juznog sudana na olimpijskim igrama u parizu Izvor: Eurosport/Screenshot

U danu istorijske, prve pobjede Južnog Sudana na Olimpijskim igrama, mnogi pričaju o "najmlađoj zemlji" koja se takmiči u Francuskoj. Tim koji su ljubitelji košarke u Srbiji upoznali prateći pripreme za Olimpijske igre zablistao je u Lilu protiv Portorika i trijumfalno odigrao svoj prvi meč na Igrama.

Selektor Južnog Sudana Rojal Ajvi govorio je poslije meča iskreno i emotivno o velikoj borbi svog tima i saradnik. "Mi nemamo luksuz da posjedujemo salu za trening, dvorane i druge objekte. Imali smo teške pripreme u Ruandi, onda smo putovali u Španiju, mnogo se kretali, putovali dugačkim letovima, na kojim su moji momci od 213 centimetara sjedili kraj izlaznih vrata. To su stvari o kojima ljudi ne pričaju. Oni ne znaju kada nam odlože let za sedam sati dok smo u Čadu", kazao je Ajvi, inače nekadašnji NBA košarkaš.

"Luol Deng (predsjednik Košarkaškog saveza Južnog Sudana) je četiri godine sve ovo finansirao iz svog džepa. On plaća sale za trening, hotele, avionske karte - sve. Svaka čast Luolu i saradnicima. Ne bismo bili ovdje bez njih, niti bismo sastavili ovaj tim da nam nisu pomogli", dodao je selektor Južnog Sudana, a prenio litvanski novinar Donatas Urbonas.

Afrička selekcija skrenula je pažnju na sebe ljubiteljima košarke u Srbiji u uzbudljivoj pripremnoj utakmici protiv Sjedinjenih Država u Londonu, u kojoj je posebno zablistao novi košarkaš Partizana, nekadašnji NBA igrač Karlik Džons. Sa njim i ostalim asovima, Južni Sudan u Lilu očekuju i utakmice protiv selekcije SAD u srijedu, 31. jula od 20 čas, a onda i duel protiv Srbije u posljednjem kolu grupne faze, u subotu 3. avgusta od 21. Biće to i posljednji meč Grupe C, posle čega će biti poznato ko će proći u završnicu i putovati u Pariz, u borbu za medalje. Plasman će izboriti po dvije ekipe iz svake grupe, uz najuspješnije trećeplasirane, zavisno od uspjeha timova u drugim grupama. U svakom slučaju, Južni Sudan je trijumfom protiv Portorika napravio veliki korak ka eliminacijama u glavnom gradu Francuske.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC