• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zamislite da je Luka Dončić odlučio da igra za Srbiju - razbili bi Amere"

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Šta je bilo potrebno da Amerika padne? Vjerovatno par pogodaka više i možda par neutralnijih odluka arbitara. A šta je bilo potrebno da Srbija razbije do kraja Ameriku? Vjerovatno samo jedan igrač, čiji je deda sa Kosova i Metohije.

 da luka doncic igra za srbiju razbila bi ameriku Izvor: Instagram/screenshot/badbunnybasket

Reprezentacija Srbije došla je doslovno na nekoliko minuta od istorijske pobjede protiv Sjedinjenih Država u polufinalu Olimpijskih igara. I nažalost - tu stala i pala u polufinalu Olimpijskih igara.

Drhtali su Lebron Džejms i saigrači protiv Srbije, "orlovi" su došli nadomak trijumfa koji bi ispisao istoriju košarke, ali su Stef Kari, Kevin Durent i Lebron Džejms pokazali zašto su igrači kakvi se vjerovatno neće ponoviti. Spriječili su potpuni šok svog tima i uveli ekipu u finale protiv Francuske, dok će Srbija u subotu od 11 igrati protiv Njemačke za bronzu, u reprizi finala Svjetskog prvenstva.

Nakon žestoke borbe tokom svih 40 minuta, nije utisak, već činjenica da Srbija predvođena Svetislavom Pešićem apsolutno može da se nosi sa sigurno najboljom reprezentacijom SAD od Drim tima iz 1992, a možda i timski boljom od tog sastava. Hrvatski stručnjak Aco Petrović igrao je sa Brazilom protiv Amerike u Brazilu i iz prve ruke je rekao zašto je ovo manje talentovan, ali ipak moćniji tim Amerike od onog sa Olimpijskih igara iz 1992, u kojem su igrali Majkl Džordan, Medžik Džonson, Lari Bird i saigrači.

Predvođena najboljim košarkašem svijeta Nikolom Jokićem, nezaustavljivim kapitenom Bogdanom Bogdanovićem i ratnicima koji su doslovno vodili košarkaški rat protiv apsolutnih favorita, reprezentacija Srbije pokazala je zašto je jedna od najboljih na svijetu godinama i zašto će tu i ostati.

Naravno, sport je lijep i zato što se o njemu često mašta, pa je i noćas bilo onih navijača koji su žaleći zbog rezultata smišljali šta bi još trebalo da se pobijedi ovako moćan tim. I tu su se mnogi sjetili Luke Dončića, sina Saše Dončića, Slovenca srpskog porijekla, sa Kosova i Metohije.

"Nismo uspjeli da ga nagovorimo da igra za Srbiju. Pokušao sam, ali je majčina strana presudila. Mirjam je Slovenka, Saša je Srbin. Dijete je odraslo u Sloveniji i mi ništa nismo mogli da uradimo", ispričao je Saša Đorđević, koji je bio selektor Srbije kada se lomilo za koga će Luka igrati. Dončić je danas uz Jokića i još nekoliko košarkaša među najboljima na svijetu, a od djetinjstva se nije postavljalo pitanje za koga će igrati, jer je od rođenja, ipak - Slovenac.

Izvor: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

Luka je unuk Srbobrana Dončića koji se odselio sa Kosova iz Metohije, gdje i dalje žive Lukini rođaci, deda-stric Stojan, njegova supruga Draginja, ima i rođaka vaterpolistu Radničkog Veljka Dončića, koji je bio reprezentativac Srbije u mladim kategorijama.  "Zamislite nekada taj nacionalni tim - Dražen, Kukoč, Dino Rađa, Valde Divac... Čak i sada kada bi ta država postojala imali bismo Luku, Jokića, Vučevića, Bogdanovića, to bi bilo...", zastao je Goran Dragić, još jedan Slovenac srpskih korijena.

Srbija je pokazala da i bez svih navedenih apsolutno može da igra protiv ultra-jake Amerike, a djeluje da bi pojačana za momke koji su na osnovu srpskog porijekla mogli da igraju za "orlove", poput Dončića ili donedavno Dragića, bila čak i još dominantanija protiv SAD u najjačem sastavu.

Pogledajte

00:11
Bogdan Bogdanović teši Ognjena Dobrića
Izvor: RTS
Izvor: RTS

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC