• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuzi prejaki za "zmajiće"

Autor mondo.ba

Košarkaši Bosne i Hercegovine deklasirani su u drugom kolu Mundobasketa u španskoj Saragosi! Bolji od "zmajića" u subotu popodne bili su vršnjaci iz Francuske rezultatom 84:65 (25:18, 18:18, 22:6, 19:23)

Poslije startnog trijumfa nad Dominikanskom Republikom na debitantskom nastupu na Svjetskom prvenstvu, upozorio je selektor Josip Pandža da s "takvom igrom" njegov tim neće moći da parira atletski mnogo snažnijim Francuzima.

I bio je u pravu, "trikolori" su bili dominantniji u svim segmentima košarkaške igre od početka do kraja i zasluženo slavili ubjedljivu pobjedu nad mladićima iz BiH.

FRANCUSKA - BiH 84:65 (25:18, 18:18, 22:6, 19:23)

Uz pojedine bljeskove i nekoliko mini-serija, bosanskohercegovački košarkaši nisu imali rješenja u napadu, gdje je visoka i snažna odbrana "galskih pijetlova" držala sve pod kontrolom, ali ruku na srce nije "zmajiće" ni služio šut na današnjoj utakmici.

Posebno se to vidi kod kapitena Džanana Muse, koji jeste bio najefikasniji u taboru BiH sa 19 koševa, ali je potrošio mnogo lopti (2/7 za dva, 2/11 za tri poena). Dvocifren učinak zabilježili su još i Sani Čampara (12) i Emir Čerkezović (10).

Iv Pons (22 poena), Džojlin Hoard (23) i Fevrije (18) su nemilice punili koš BiH, ali to moraju i da zahvale bespotrebnim greškama odnosno izgubljenim loptama kojih su "zmajići" napravili duplo više od Francuza.

Ipak, ne trebaju naši zlatni dječaci da klone duhom već da se što bolje odmore, oporave i psihički pripreme za treći meč u Španiji protiv Južne Koreje, koja je ranije danas upisala pobjedu nad Dominikanskom Republikom (77:71).

FRANCUSKA: Kajlo 5, Bejhurst, MBala, Viskar Gec, Ruklin, Pons 22, Dorez 3, Sar 4, Abah 5, Bazile 4, Hoard 23, Fevrije 18.

BIH: Alikadić 3, Mutić 4, Vlacić, Barukčija, Kočić, Čerkezović 10, Čampara 12, Musa 19, Bačvić 2, Mirković 9, Cvitanović, Janković 6.

GRUPA D (raspored utakmica)



1. kolo - 23. jun
Južna Koreja - Francuska 90:84
BiH - Dominikanska Republika 84:59

2. kolo - 25. jun
Dominikanska Republika - Južna Koreja 71:77
Francuska - BiH 84:65

3. kolo - 26. jun
BiH - Južna Koreja (21)
Francuska - Dominikanska Republika (21)

TABELA: Južna Koreja 4, Francuska 3, BiH 3, Dominikanska Republika 2.

PRVA ČETVRTINA (25:18)

Fevrije je otvorio meč sa dva vezana poena na početku za vođstvo Francuske od 4:0.
"Zmajići" u prvih nekoliko minuta nisu imali rješenja za čvrstu francusku odbranu, koja je prvenstveno odlično čuvala Džanana Musu - 7:3.

"Trikolori" su odlični u napadu, a Pandžin tim je napravio nekoliko bespotrebnih grešaka, koje su surovo kažnjene pa je poslije pet i po minuta u prvoj četvrtini rezultat glasio "plus 10" za Francusku (15:5).

Malo šta je polazilo za rukom mladim košarkašima BiH, pa su Francuzi zadržali dvocifrenu prednost do finiša prvog perioda kada su "zmajići" zahvaljujući pogocima Muse i Čerkezovića uspjeli da smanje na -7 (25:18).

Najbolji u taboru BiH bio je očekivano Džanan Musa sa sedam koševa, na drugoj strani Pond je ubacio tri pogotka više.

DRUGA ČETVRTINA (18:18)

I u drugom kvartalu, Francuska je dominirala na parketu u svim segmentima košarkaške igre, "nadskočili" su vršnjake iz BiH posebno u ofanzivi (8:3) što je rezultiralo prednošću od 15 poena na pet minuta do odlaska na odmor - 38:23.

Nisu "zmajići" dozvolili da padnu zbog visokog minusa, već su ponovo uspjeli da vrate razliku ispod 10 zahvaljujući Vedranu Mirkoviću i Musi, pa je minus na minut i po do odlaska na poluvrijeme iznosio "samo" šest koševa (41:35).


Zaorilo se sa tribina "Bosna, Bosna" u Saragosi, pa je francuski selektor pozvao minut odmora zbog sjajne serije BiH. Ipak, trikolori su uspjeli da je zaustave i nakon 20 minuta rezultat na semaforu je glasio 43:36.

Najefikasniji u taboru BiH u prvom dijelu je bio Džanan Musa sa 13 poena, Vedran Mirković je postigao sedam koševa, dok je Sani Čampara ubacio dva pogotka manje.

Kod Francuza Žolin Hoard je uknjižio 11, a Pond poen manje.

TREĆA ČETVRTINA (22:6)

Ponovo su "zmajići" neučinkoviti u napadu, bolje rečeno Francuska igra odlično u odbrani, pa je u prvih četiri minuta treće četvrtine BiH postigla samo jedan poen, a primila čak 10.

Pons je potom sjajnim zakucavanjem i trojkom odveo Francuze na najveću prednost na današnjoj utakmici - +18 (58:40).

Selektor BiH Josip Pandža pozvao je minut odmora, ali teško će se "zmajići" vratiti u ovom meču.

Koliko su nemoćni bili naši mladi košarkaši u napadu u ovoj četvrtini najbolje pokazuje podatak od SAMO ŠEST POSTIGNUTIH POENA! Francuzi vode sa +23!

Musa je zajedno sa Hoardom najefikasniji akter meča sa 19 postignutih poena, dok je dva manje upisao Pons.

ČETVRTA ČETVRTINA (19:23)

Demoralisana BiH definitivno nema snage za preokret jer Francuzi s pola snage održavaju vođstvo od 20-ak poena.

Opustitl su se "trikolori" i čini se da će ovo biti jedini period koji će na kraju rezultatski da pripadne BiH, ali u konačnom smislu neće biti od prevelikog značaja.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC