• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA Liga šampiona: Igokea u kvalifikacijama

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Bosna i Hercegovina, odnosno Igokea, dobila jedno mjesto u FIBA Ligi šampiona i to u kvalifikacijama. Srpski Mega Leks direktno u glavnom žrijebu. FMP ni u kvalifikacijama.


Odbor Košarkaške lige šampiona (BCL), novoformiranog FIBA Evropa klupskog takmičenja, potvrdio je imena timova koji će učestvovati u prvoj sezoni 2016/2017.

Predstavnika Bosne i Hercegovine Igokea, nije se našla u društvu 48 klubova iz 31 različite evropske lige, već će Aleksandrovčani nastupiti u kvalifikacijama.


Od 48 timova, 17 su nacionalni prvaci. Grupe će biti formirane poslije kvalifikacija i u njima će biti 32 kluba. Povlašćeno je 24, među njima i Mega, koji su direktno završili u glavnom žrijebu, dok će imena ostalih osam biti poznata kada se završe kvalifikacije.

Francuska će imati četiri mjesta u glavnom žrijebu, dva su dobili klubovi iz Italije, Njemačke, Grčke i Turske. Takođe, ove države, osim Francuske, imaju predstavnike i u kvalifikacijama. Direktan plasman obezbijedili su prvaci Belgije, Češke i Izraela.

Klubovi koji su se direktno plasirali u BCL su: ASVEL, Strazbur, Monako, Le Man (Francuska), Banvit, Karšijaka (Turska), Aris, PAOK (Grčka), Avelino, Venecija (Italija), Skajlajners, Iv Baskets Oldenburg (Njemačka), Ostende (Belgija), Makabi Rišon (Izrael), Mega Leks (Srbija), Cibona (Hrvatska), Nimburk (Češka), Neptunas (Litvanija), Rosa Radom (Poljska), Helios (Slovenija), Tenerife (Španija), Saratov (Rusija), Himik (Ukrajina) i Ventspils (Letonija).

Kvalifikacije se sastoje iz dva kruga. U prvom je 16 timova i osam pobjednika igraće protiv još osam timova, koji će čekati u posljednjem krugu kvalifikacija. Pobjednici će odlučivati poslije dva meča (kod kuće i u gostima) i oni će se priključiti klubovima koji su se direktno plasirali.

Prva runda kvalifikacija (16 klubova): Juventus (Litvanija), Kataja (Finska), Igokea (BiH), Rilski Sportist (Bugarska), Cmoki Minsk (Bjelorusija), Donar Groningen (Holandija), Mornar Bar (Crna Gora), Tartu Elkol (Estonija), Munisipal Oradea (Rumunija), Kluž (Rumunija), Prievidža (Slovačka), Baken Bers (Danska), Sedertalje Kings (Švedska), Porto (Portugalija), Benfika (Portugalija) i Petrolina AEK (Kipar).

Druga runda kvalifikacija (osam klubova): Lukoil (Bugarska), Solnok (Mađarska), Šarlroa (Belgija), Bešiktaš (Turska), Ironi Naharija (Izrael), Muratbej Ušak (Turska), Vareze (Italija) i Rizen Ludvigzburg (Njemačka).

Žrijeb za takmičenje održaće se u Minhenu 21. jula. Kvalifikacije počinju 27. septembra, dok regularna sezona startuje 20. oktobra.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC