• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đorđević: Voleo bih ponovo u Beograd, a to možemo samo u finalu

Autori mondo.rs Autori Pavle Knežević

"Za mene je Partizan jedan od favorita za osvajanje Evrokupa", dodao je trener Virtusa.

 Evrokup Aleksandar Đorđević poslije Partizan - Virtus - Volio bih novi meč u finalu Izvor: MN PRESS

Emotivan doček priredili su navijači Partizana svom nekadašnjem košarkašu, danas treneru italijanskog Virtusa, ali Andrea Trinkijeri i njegovi izabranici bili su surovi prema Aleksandru Đorđeviću i gostima iz Bolonje.

Crno-beli su deklasirali vodeći tim italijanskog prvenstva u prvom kolu Top 16 faze Evrokupa - 99:81.

Možda će vas zanimati

 "Pre svega, čestitam pobedničkom timu. Partizan je bio mnogo bolji večeras. Ovo je zbog različitih razloga, objektivnih i subjektivnih. Juče sam pitao igrače: ko od vas je ikad bio u Beogradu? Samo tri ruke su se podigle. Tako da je ovo proces tima i kluba, pokušavamo da dođemo do ovog nivoa, da shvatimo da su ovakva iskustva potrebna da bi se bilo na takmičarskom nivou u Evrokupu. Reči na papiru nisu dovoljne, morate da igrate košarku, a Partizan je večeras bio bolji tim. Ne svih 40 minuta, ali u drugom je takva bila priča, pogodili su trojke koje su nam uništile samopouzdanje. Te trojke su došle posle sjajnih kretnji i kretanja lopte, Volden je bio razigran, Pejdž, Gordić…", izjavio je Đorđević na konferenciji za medije posle utakmice.

Nije srpski trener bio kritičan prema svojim igračima.

"
Mogu da razumem kakav smo pristup imali, igrali smo tri teške utakmice u poslednjih 10 dana. Poslednja je bila teško putovanje, nama je bilo važno da budemo prvi na kraju polusezone u Italiji. Tu se ispraznio adrenalin. To mogu da razumem, ne da mi se sviđa, ali razumem. Energija je bila na Partizanovoj strani, proveli su tri utakmice kod kuće, nisu putovali 10-12 dana, to je ključ, energetski su bili na višem nivou od nas, to znam", objasnio je.

Partizan je za prve dve četvrtine ubacio ogromnih 62 poena, pa je Đorđević upitan da li je to bila posledica sjajnog šuta crno-belih ili očajne odbrane Virtusa.

"
Ne znam procentualno kako da odgovorim, ali 62 poena su napadačka rapsodija. Imali su izuzezno dobar protok lopte. Imali su tri 'bol hendlera' na terenu, to je Trinkijerijev zaštitni znak već dugo godina i tome nismo uspeli da pariramo. Ako smo imali dobar meč-ap na njihove spoljne igrače, pokrili smo dve pozicije, a jedna je uvek bila otvorena. Imali smo defanzivne probleme. Nismo bili dovoljno mentalno spremni za sve ovo što se dešavalo. Jednostavno, ovakav ambijent konstantno daje vetar u leđa Partizanovim igračima i oni su to jako dobro iskoristili. Mi nismo ekipa koja tako lako padne karakterno i moralno, ali smo to uradili u drugoj četvrtini".

Ne misli Đorđević da je odlična atmosfera u "Areni" uticala da njegovi igrači budu dekoncentrisani.

"
Ipak su oni igrači reprezentativci koji su dugo, dugo godina nosili i nosiće i dalje reprezentaciju. Nije lako, svestan sam toga. Da li je drugi deo ekipe očekivao od njih kao od naše dvojice lidera da povuku, ne znam, ali video sam da nismo imali sve igrače agresivne na sve napadačke sisteme koje radimo. Na primer, Vims, koji nam je jako bitan napadački, danas je šutnuo samo jednom u prvom poluvremenu. Da li je to uticaj 'Arene' ili su uspeli da nas zaustave...".

Iako je Partizan igrao fenomenalno večeras, utisak je da su gosti podbacili u odbrani.

"Izgledao je Partizan fenomenalno. Mislim da smo mi malo doprineli, ali treba i njima odati počast. Ovakav ambijent čini igrače boljim. Atmosfera je ono na čemu Partizan gradi istoriju. Atmosfera u Beogradu je jedinstvena, neobjašnjiva. Mi smo ekipa koja je jako retko igrala na ovakvim terenima. To nije za potcenjivanje. Što se tiče skautinga, bili smo bolji, ali je danas Partizan odigrao mnogo bolje od nas u tri četvrtine. Pomaže preciznost, jeste razlika od 17 poena, od tih pet-šest trojki, jeste velika razlika", priznao je Đorđević.

Ljubimac Partizanovih navijača dočekan je ovacijama, dobio je i dres na poklon, a na video-bimu je pre utakmice puštena i njegova čuvena trojka protiv Huventuda 1992. godine za titulu evropskog prvaka.

Nije mu, ipak, bio ovo prvi put da za rivala ima "svoje" crno-bele. Pre 21 godinu gostovao je u Beogradu sa Barselonom.

"Ne sećam se više kako sam se osećao tada. Sada sam jedva uspeo da zadržim suze, nisam ovo očekivao. Toliko sam zahvalan i ponosan na moj odnos koji traje sa Partizanom i svim ljudima koji su došli da me podrže…Beskrajno hvala. Mi smo odrasli od dece koja su počela da se bave sportom ušli smo u instituciju koja nas je radnom etikom i principima pretvorila u ljude. Ja se držim svojih principa, a dosta sportskih principa sam naučio od ljudi koji su radili u Partizanu. Sa druge strane, znam da smo mi kao igrači dobili dosta od Partizana, ali treba i vratiti, a na nama je da konstantno vraćamo. Ja sam danas dobio mnogo više nego što sam dao kao igrač…Nemojte da me terate sad", zamolio je Đorđević da ne priča više na tu temu.

Virtus važi za jednog od favorita u Evrokupu, međutim, posle ove utakmice situacija bi mogla da se promeni.

"
Mi ne smemo da potcenimo Top 16 ekipe koje su prošle kroz evroligaško takmičenje, koje imaju volju, kvalitet, budžet, ekipe koje u svojim zemljama takođe važe za favorite za osvajanje Evrokupa. Evo, za mene je Partizan isto jedan od favorita za osvajanje Evrokupa. Kao oluja su napali tržište, napravili ekipu odličnu, atletski snažnu, reprezentativci na terenu, menadžer fenomenalan, sjajan predsednik Mijailović, sportski direktor Lončar koji se dokazao na ovim terenima. Moramo da se vratimo na ovaj teren, to je naš zadatak, da se vratimo na ovaj teren, a to možemo samo u finalu", priželjkuje Đorđević.

Upitan je i da li bi više voleo da njegov tim izbori plasman u Evroligu kroz Evrokup ili italijansko prvenstvo?

"
Ja ne mogu da sanjam i da pričam i da planiram o tome, ja samo planiram sledeći trening, putovanje…Ne mogu tako daleko da razmišljamo, samo se o tome priča i piše…Postoje mnogo aspekata koje dovode ekipu do šampionske ekipe. Jedna ekipa može da bude pobednička, ali ne može da bude šampionska ako nema lidere. Mi smo naše lidere doveli lidere i baziramo određeni plan i program na vrhunskim igračkim imenima. To je ono što možemo da planiramo. Moje mišljenje je da Virtus mora ispred sebe da stavi da u budućnosti bude konstantan učesnik Evrolige, jer jedino tako mogu da se prave dobre ekipe – dobra infrastruktura, dobra hala, 18 hiljada navijača kao ovde, to je nešto što bismo voleli. Šta bismo voleli? Pa kovrdže i plavu kosu, ali to ne postoji. Nema deda mraza".

Neizbežna tema bila je reprzentacija Srbije. Prošlo je već četiri meseca od kada se Đorđević povukao sa klupe nacionalnog tima, a nasledio ga je Igor Kokoškov, kojem je poželeo mnogo sreće u radu i što manje povređenih igrača.

"
Ne igramo samo mi košarku, nismo samo mi šampioni. Pričao sam o liderima. Nismo nikoga potcenili. Neke možda jesmo. Sve svoje uspehe smo izgradili krvavim radom, a kad to izostane…Mislite da će neko da vam tek tako okači medalju oko vrata?", dodao je Đorđević, ali ne previše raspoložen da priča na temu reprezentacije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC