• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ogroman korak ka Eurobasketu: "Zmajevi" poslije drame do pobjede u Rigi!

Autor mondo.ba

''Zmajevi'' su kvalifikacije za kontinenalnu košarkašku smotru počeli trijumfom u glavnom gradu Letonije, čime su napravili sjajnu uvertiru za meč sa Grcima u ponedjeljak u tuzlanskom ''Mejdanu''!

 Eurobasket 2021 kvalifikacije Letonija BiH Izvor: Fena/Arhiv

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine započela je borbu za plasman na Eurobasket 2021 POBJEDOM!

Put ka kontinentalnoj košarkapkoj smotri, koja će se po prvi put održati u četiri zemlje (Češka, Njemačka, italija i Gruzija), izabranici Vedrana Bosnića počeli su trijumfom u letonskoj prestonici:

LETONIJA - BOSNA I HERCEGOVINA 61:62

Možda će vas zanimati

Nevjerovatan je bio u meč u Rigi...

''Zmajevi'' su polovinom druge četvrtine bili u prednosti od šest poena (21:27) da bi potom dozvolili domaćima da serijom 15:3 na pauzu između dva poluvremena odu pri plusu od šest poena (36:30).

U posljednju četvrtinu ušlo se pri plusu Letonaca od sedam poena (53:46), poslije čega domaći punih sedam i po minuta nisu poentirali.

Za razliku od njih, izabranici Vedrana Bosnića su u tom periodu postigli 14 poena i došli nadomak pobjede, ali nije moglo bez drame.

Serija 8:0 odvela je Letonce do minimalne prednosti (61:60), reprezentaciju BiH je potom na put pobjede prodorom i polaganjem vratio Adin Vrabac, a sve je praktično bilo završeno kada Mareks Mejers nijs uspio da pogodi ''zicer'' po uhvaćenoj lopti u fazi napada nakon promašaja Martina Lakse.

Tako je ostala nekažnjena nepreciznost košarkaša BiH sa linije za slobodna bacanja - čak deset (!?) ''penala'' su u Rigi promašili Bosnićevi igrači (4/14)!

Letonci su tokom prvog desetominutnog perioda konstantno održavali prednost između tri i pet poena, koliko je iznosio maksimalni plus domaćih u ovom dijelu igre (15:10, 17:12).

Prvih pet minuta drugog kvartala u potpunosti je pripalo bh. igračima, koji su serijom 10:0 odmakli šest koraka (21:27). Letonci su, ipak, imali furiozan odgovor – seriju 15:3 za 36:30 na semaforu poslije dva kvartala.

Odlično su domaći košarkaši započeli i drugo poluvrijeme, te na četiri minuta do ulaska u odlučujući kvartal došli do prednosti od 12 poena (48:36).

Djelovali su ''zmajevi'' izgubljeno u tim trenucima, ali...

... stvari su se do kraja meča preokrenule!

''Zmajevi'' su se trgli iz letargije, te su iz minuta u minut dizali nivo igre i, kako smo rekli, na dva i po minuta do kraja utakmice došli na ''plus sedam'' (53:60).

Uslijedila je potom već opisana drama...

U reprezentaciji BiH 15 poena je postigao Edin Atić, Miralem Halilović je upisao dva manje, dok se Aleksandar Lazić zaustavio na deset.

Kod domaćina, dva Martinsa, Laksa i Mejers, postigla su po 13 poena.

Drugi meč u okviru kvalifikacija za Eurobasket 2021 Bosna i Hercegovina će odigrati u ponedjeljak, kada će u vrlo vjerovatno do posljednjeg mjesta ispunjenoj dvorani ''Mejdan'' u Tuzli dočekati Grčku, koja je večeras u Patri trijumfovala nad Bugaarskom rezultatom 73:63.

Inače, drugi kvalifikacioni ''prozor'' zakazan je za pretposljednji mjesec tekuće godine, kada će Bosna i Hercegovina ugostiti Bugarsku i Letoniju.

EUROBASKET 2021 – kvalifikacije, grupa H:

Prvo kolo:

Grčka – Bugarska 73:63

Letonija – Bosna i Hercegovina 61:62

Drugo kolo (ponedjeljak):

Bugarska – Letonija

Bosna i Hercegovina - Grčka

TABELA: Grčka 2, Bosna i Hercegovina 2, Letonija 0, Bugarska 0.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC