• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pre četvrt veka, NBA su iz temelja prodrmale dve reči

Autor Pavle Knežević

Najbolji košarkaš svih vremena je objavio da prekida penziju i da se vraća takmičenju. Ostalo je istorija

 Pre četvrt veka, NBA su iz temelja prodrmale dve reči Majkl Džordan vratio se iz penzije Izvor: Guliver/Getty Images

Pre tačno 25 godina, svet košarke i NBA prodrmale su samo dve reči: "I'm back" ("Vratio sam se").

Njima je najbolji košarkaš svih vremena Majkl Džordan (da, on, i hajde prestanite više) najavio povratak u NBA posle 17 meseci pauze.

Možda će vas zanimati

"Njegovo leteće visočanstvo" je posle tri vezane titule objavio da ide u penziju 1993. godine. Iako se tada šuškalo da je to "tiha" suspenzija zbog njegovih velikih problema sa kockanjem, to su demantovali svi relevantni činioci.

Džordan je tog 6. oktobra rekao da je izgubio želju da igra i da se takmiči, kao i da se još nije oporavio od smrti oca Džejmsa, tri meseca ranije, sa kojim je bio jako blizak. Njegovog oca su u julu ubila dvojica tinejdžera na benzinskoj pumpi.

MJ je kasnije otkrio da se spremao za penziju još od leta 1992. godine, kada su ga slomili odlazak na Olimpijske igre u Barselonu sa originalnim "Drim timom", ali i njegov status megazvezde, što mu je sve postalo previše naporno.

Džordan je ponovo šokirao svet sporta kada je u februaru, nešto pre svog 31. rođendana, objavio da će postati igrač bejzbola, čime će ispuniti san njegovog oca, koji je uvek maštao da će Majkl igrati u Mejdžor ligi.

Džordan je potpisao ugovor sa Čikago Vajt Soksima za takmičenje u Majnor ligi, odnosno drugom najvišem rangu takmičenja. On je došao na pripreme, tim ga je rasporedio u nižu ligu.

Izvor: Guliver, Jonathan Daniel/Getty Images North America

Tokom sezone je igrao za Birmingem Berons, Dabl-Ej (treći rang takmičenja) podružnicu Vajt Soksa i imao je sasvim obećavajuće brojke, što i nije neko iznenađenje.

Što se tiče košarke, Bulsi su u sezoni bez njega imali skor 55/27, ali su ispali u drugoj rundi plej-ofa od Njujork Niksa. Nakon toga, u sezoni 1994/95. nisu ličili uopšte na šampionski tim.

U martu je Čikago imao skor 31/31, a tada je i Mejdžor liga stupila štrajk, a Džordan nije hteo da postane zamenski igrač, odnosno igrač koji nije član organizacije, ali nastupa dok traje radni spor. Kraće rečeno, nije hteo da bude "štrajkbreher".

A onda, 18. marta, usledile su te dve reči. Džordan je poslao faks sa saopštenjem za medije u kome je pisalo: "I'm back" ("vratio sam se").


Odmah sledećeg dana se našao u timu protiv Indijane, Čikago je izgubio, Džordan je dao 19 poena, a to je postala najgledanija NBA utakmica u dve decenije posle toga. Nastupio je sa brojem 45, iako je mogao da uzme svoj 23 uprkos tome što su ga Bulsi povukli.

Iako nije igrao košarku godinu i po dana, Džordan je pokazao ostatku lige ko je ko i zašto je najbolji. U četvrtoj utakmici od povratka dao je pobednički koš protiv Atlante, onda je Niksima u Gardenu dao 55 poena. Sa njim u timu Bulsi su napravili 13/4 i dokopali se plej-ofa, gde ih je pobedio Orlando u šest utakmica.

Izvor: Guliver/Getty Images/Mike Powell

Džordan je imao prosek od 31 poena u toj seriji.

E, onda se Čikago pojačao Denisom Rodmanom, usledio je početak od 41/3, i u to vreme najbolji skor na kraju ligaškog dela sezone 72/10. Ostalo znate, tri vezane titule, nezaboravni mečevi i novo povlačenje 1998.

Džordan se posle toga ponovo povukao 1999. kada je Filu Džeksonu istekao ugovor i kada su se Skoti Pipen i Rodman spremali da odu. To je trajalo dve i po godine, a onda je odigrao još dve sezone za Vašington Vizards.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC