• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pričali su da je bolji od Džordana, zbog KOKAINA nikad nismo saznali...

Autor mondo.rs

Za mnoge je ostao najveći košarkaš u istoriji koga nismo gledali u NBA ligi. Da li bi istorija američkog sporta izgledala drugačije da 48 sati posle drafta nije otišao na kobnu žurku?

 Len Bajas rivalstvo Majk Džordan Čikago Buls Boston Seltiks predoziranje i smrt Izvor: YouTube/ESPN/Screenshot

Posmatrano iz svakog ugla, bila je to jedna od najvećih tragedija američkog sporta, a i košarke uopšte.

Malo je bilo moćnijih timova u istoriji NBA lige od čuvenih Boston Seltiksa iz sezone 1985/86. Tog proleća su potvrdili dominaciju i osvojili titulu u seriji protiv Hjustona (4:2), sa zvezdama u timu kao što su Lari Bird, Kevin Mekhejl, Bil Volton, Robert Periš, Deni Ajndž, Denis Džonson...

Deset dana kasnije, kockice su se sklopile Seltiksima i na draftu, gdje su umijećem Reda Oerbaha kao drugog "pika" odabrali koledž senzaciju Lena Bajasa, koledž senzaciju sa Merilenda i igrača od koga su svi očekivali da bude najveći rival Majklu Džordanu u narednim godinama i decenijama. Ili bar da bude ono što su kasnije postali Skoti Pipen, Karl Meloun, Šon Kemp, Čarls Barkli...

Međutim, on je preminuo od predoziranja kokainom samo 48 sati poslije drafta u Medison skver gardenu u Njujorku. Bio je zdrav, prav, visok 203 centimetra, težak 95 kilograma i imao je samo 22 i po godine.

Sa nikad obučenim dresom Bostona sa brojem "30" stigao je samo da se uslika.

Možda će vas zanimati

Bajas je tog utorka, 17. juna, ostvario san da uđe u najjaču ligu i to u tim koji je sa njim trebalo da produži dominaciju, da "osvježi" veteranski sastav, da olakša Lariju Birdu tridesete godine i da učini Seltikse silnim i na prelazu dvije decenije.

Međutim, ništa od toga se nije dogodilo. Bajas je dan poslije drafta otišao u Boston da potpiše ugovor sa novim timom, uz to je pričao i sa kompanijom "Ribok" o sponzorskom ugovoru od 1,6 miliona dolara.

Čekale su ga samo lijepe stvari i toga je bio sigurno svjestan i dok se poslije najturbulentnija dva dana u životu vraćao kući, u Merilend.

Tamo je otišao u kampus koledža na kojem je postao nacionalna senzacija, u dva časa ujutru otišao na žurku, a u pola sedam je bio bez svijesti i nije disao. Prijatelj sa kojim je bio te noći i sa kojim je konzumirao kokain pozvao je Hitnu pomoć, ali ljekari nisu uspjeli da mu opet uspostave rad srca. Zvanično je proglašen mrtvim u 8.55 zbog srčane aritmije uzrokovane uzimanjem kokaina.

Izvor: Youtube/ESPN

Tako je, za samo nekoliko sati, droga uzela košarkaša koji je bio Džordanov rival i na koledžu i koji je trebalo da "prenese" to rivalstvo i u NBA ligu, jer je imao sve što je bilo potrebno da parira "Em-Džeju". Na koledžu je zakucavao preko ljudi, igrao strastveno, bio odličan napadač i atleta kakav se u generaciji pojavi jednom ili nijednom.

Četiri godine kasnije, ubijen mu je brat

Strašna sudbina pratila je porodicu Bajas. U decembru 1990. godine ubijen je njegov mlađi brat Džej Bajas, tokom svađe na parkingu pred tržnim centrom u Merilendu. Proglašen je mrtvim u istoj bolnici kao i njegov brat, a potom je i sahranjen pored njega.

Na ogromnu žalost, cijeli svijet je ostao uskraćen za talenat koji će uvijek biti pokretati priče "Šta bi bilo, kad bi bilo?". Da li bi on, a ne Majkl bio najdominantniji igrač narednih desetak godina? Da li bi se pojavili "Bed Bojs" Detroit Pistonsi na tronu? Koliko bi Džordan čekao na prvu titulu, koju je podigao 1991?

Štaviše, Bird je u jednom intervjuu otvoreno priznao da bi se povukao mnogo prije 1992, kada je sa 37 osvojio zlato sa Drim timom u Barseloni i rekao "kraj".

"Otišao bih u penziju 1988. Počeo sam da imam problem sa zglobovima, sa Ahilovom tetivom, znao sam da sam morao da pauziram cijelu godinu, da je on bio tu povukao bih se. Imao sam 32 godine. Igrao sam protiv njega na kampu Reda Oerbaha kada je bio na koledžu i bio je nevjerovatan", rekao je Bird.

Oni koji su igrali sa njim sigurni su da bi bio jedan od najvećih igrača ikad.

"Nemam dilemu oko toga da li bi bio jedan od najvećih u istoriji. Svake godine bi igrali Boston Seltiksi i Čikago Bulsi. Debata oko toga ko je najveći vodila bi se između Majkla Džordana i Lena Bajasa. Nemam dilemu oko toga da li bi Boston bio šampion. Čikago Bulsi sigurno ne bi osvojili šest titula", rekao je bivši igrač Merlienda Toni Masenburg, NBA šampion iz 2005. sa San Antonijom.

Bajasova smrt imala je tako jak odjek u Americi da je u Kongresu SAD odmah počela izrada zakona o suzbijanju narkomanije. Taj akt je već u oktobru potpisao predsjednik Ronald Regan i on propisuje veoma oštre mjere od minimum 20 godina zatvora, kao i doživotnu robiju uz kaznu od dva miliona dolara za osobu koja distribuira drogu i tako uzrokuje smrt druge osobe.

Taj akt je na snazi i danas i zovu ga "Bajasov" zakon.

Len Bajas
Izvor: YouTube/PockyCandy

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC