• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Luka Dončič dobija "super maks" pojačanje: Dalas formira prvi evropski "Big 3" u istoriji NBA!

Autor Nikola Janković

Dalas se čak navodi i kao favorit u trci sa Majami Hitom

 Janis-Adetokunbo-u-Dalasu-NBA-trejd-o-kom-se-govori-Luka-Doncic-dobija-MVP-pojacanje-iz-MIlvokija Izvor: Guliver/Getty Images/Kevin C. Cox

Nakon što je prvi neamerički "Big 3" u istoriji NBA lige doneo četiri titule San Antoniju i uveseljavao navijače Sparsa gotovo dve decenije, u Teksasu bi ove godine mogao da bude formirana prva "velika trojka" sastavljena isključivo od evropskih košarkaša.

Dok NBA sezona ulazi u gala finale, u američkoj javnosti se sve glasnije govori o mega trejdu u kom će Janis Adetokunbo otići u Dalas Meverikse i formirati euro "Big 3" verziju sa Lukom Dončićem i Kristapsom Porzingisom.

Možda će vas zanimati

Izvor: Guliver/Getty Images/Kevin C. Cox

Adetokunbo je tokom sezone beležio 29,5 poena prosečno, uz šut iz igre 55,3%, 13,6 skokova, 5,6 asistencija, ukradenu loptu i blokadu. U devet utakmica plej-ofa sa Orlandom i Majamijem, ostao je u okviru sezonskog proseka (26,7 poena, 13,8 skokova, 5,7 asitencija), ali je ponovo "pucao" u presudnim momentima, kada se "lomila" serija sa Hitom.

MVP prošle i najbolji defanzivni igrač lige ove sezone praktično je pred rastankom sa Milvoki Baksima, nakon što je "otpratio" sve saigrače na društvenim mrežama, a onda održao i satanak sa jednim od vlasnika franšize Markom Lazrijem.

On je Grku, navodno, potvrdio da će mu Baksi ponuditi "super maks" ugovor vredan 254 miliona dolara za pet sezona, ali izvori sa ovog sastanka nisu naveli šta je bio odgovor 25-godišnjeg Atinjanina. On se nalazi na ulasku u poslednju sezonu starog ugovora, prema kojem će zaraditi 27,5 miliona dolara i potom postati slobodan igrač narednogjula.

Neizvesnost neće potrajati dugo, jer je Adetokunbo u obavezi da saopšti Baksima da li će prihvatiti ponudu i produžiti saradnju na još pet godina krajem sezone ili će jednostavno odigrati još godinu dana i postati slobodan agent.

Meveriksi navodno ne žele da čekaju da se to dogodi i nameravaju da "uvuku" Bakse u pregovore o trejdu, posle kog bi oni preuzeli obavezu da 211 centimetara visokom atleti ponude ugovor "napucan" na gornju granicu mogućnosti "gomilom" individualnih priznanja koje je Grk "pokupio" na tom putu.

Dalas se čak navodi i kao favorit u trci sa Majami Hitom, utoliko što se na mestu generalnog menadžera franšize nalazi Doni Nelson, čovek koji prati Adetokunba od njegove 14. godine i vremena kada je nastupao u drugoj ligi Grčke.

Njegov ekspert za skauting evropskih košarkaša, Toni Ronzon, takođe je lobirao kod vlasnika Marka Kjubana da Dalas izabere Adetokunba te 2013. godine, ali je temperamentni biznismen "sugerisao" Nelsonu i Ronzonu da ne idu tim putem. Ostalo je istorija, a priliku da ispravi previd Kjuban bi mogao da dobije zahvaljujući tome što je Adetokunbo ostao u dobrim odnosima sa dvojicom prvih "operativaca" Dalasa.

Mevsi imaju prostora u "selari kepu" da "izdrže" njegov ugovor. Ove sezone odvajali su 124 miliona dolara za plate igrača, sa kojima je trener Rik Karlajl stigao do šeste utakmice serije prve runde plej-ofa sa L. A. Klipersima.

Kada isteknu ugovori potpisani do kraja sezone 2019/20, Dalas će pasti na 107 miliona dolara - celih 30 manje od najskuplje postave u ligi, Portland Trejblejzersa.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC