• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan kada je Dražen Petrović ubacio 112 poena: Danas bi slavio 56. rođendan, a ovaj meč pamtila je cijela Jugoslavija!

Autor Dragan Šutvić

Kada je saznao za problem protivnika, Dražen je došao na zanimljivu ideju...

 Dražen Petrović postigao 112 poena sjećanja Izvor: Guliver/Getty images/Tim DeFrisco, MN PRESS

Na današnji dan prije 56 godina rođen je "košarkaški Mocart" Dražen Petrović. Legenda jugoslovenske i hrvatske košarke rođen je 22. oktobra 1964. u Šibeniku, a oktobar je u njegovoj karijeri bio poseban zbog još jednog datuma.

Tog 5. oktobra 1985. godine, kada još nije proslavio ni 21. rođendan, Dražen se upisao u anale jugoslovenske košarke.

Možda će vas zanimati

U prvom kolu šampionata Jugoslavije u za sezonu 1985/86, košarkaši Olimpije gostovali su tada aktuelnom šampionu Jugoslavije i Evrope, ekipi Cibone koju je predvodio Dražen Petrović.

Još kada su određeni parovi prvog kola prvenstva za tu sezonu, znalo se da “Zmajčeki” nemaju šta da traže protiv Cibone, ali je nekoliko dana pred susret došlo do velikog propusta kluba. Generalni sekretar Olimpije Radovan Lorbek je zakasnio sa podnošenjem zahtjeva za dobijanje licenci igrača prvog tima i tako se saznalo da će Slovenci na meču nastupiti sa kadetima i juniorima. "Potop" protiv Draženove Cibone im je bio neizbežan.

Cibona je slavila sa neverovatnih 158:77, ali da meč ne bude nezanimljiv pobrinuo se Dražen Petrović…

Kada je saznao za problem protivnika, Dražen je došao na ideju da predloži tadašnjem treneru Cibone Željku Pavličeviću da pokuša da obori rekord po broju postignutih poena jednog igrača u prvenstvu Jugoslavije, koji je od 1962. godine sa 74 poena držao Radivoj “Žućko” Korać.

Pošto trener nije imao ništa protiv da Petrović napadne rekord Koraća, osmišljena je taktika po kojoj će Dražen završavati skoro sve napade Cibone i tako pokušati da učini do tada nešto nezamislivo, ali i pruži zabavu publici u rezultatski neinteresantnom susretu.

Izvor: Gulliver/Getty images, Tim DeFrisco

Plan je odlično sprovođen, Dražen je već do poluvremena dogurao do 67 poena, da bi u 24. minutu meča uspio da prestigne Koraćev rekord. Tada je video priliku da dođe i do 100 poena, pa je nadahnuti Petrović, koji je igrao kao u transu gotovo sam protiv klinaca iz Olimpije nastavio da “puni” koš “Zmajčeka”.

Zaustavio se na postignutih nestvarnih 112 poena, uz šut iz igre 40/60 (za tri 10/20) i 22 postignuta poena iz slobodnih bacanja!

Zanimljivo je da se prisutna publika, koja je svjedočila pisanju košarkaške istorije, bunila kada napad nije završavao Dražen, pa su zviždali i svojim ljubimcima. Iako su se Draženu gotovo svi saigrači podredili u tom susretu, bilo je i onih koji su pokušali da se u meču poenterski “istaknu”, pa je tada mlađani Anzulović postigao 16 poena, a o tome kako je igrao tog oktobra 1985. godine podsjetio se mnogo godina kasnije:

“Kad si mlad i nadobudan, misliš da možeš sve, pa sam tako i ja na toj utakmici tražio priliku da se iskažem. Ispalo je da samo ja nisam shvatio na kog se Dražena igra", rekao je kroz osmijeh Dražen Anzulović.

Izvor: Guliver/Ken Levine/Getty Images

“Sve je bilo podređeno da Dražen obori rekord. Igrali smo tako da on završi sve napade. Jedan od igrača Olimpije mi je rekao da su oni bili impresionirani time što igraju prvenstveni seniorski meč i što se sreću sa idolom – Draženom Petrovićem. Jednostavno nisu mogli da ga zadrže. Zapamtio sam i da su gledaoci zviždali kada bi neko drugi postigao poene za Cibonu", podsjetio se istorijskog meča mnogo godina kasnije i tadašnji igrač Cibone Zoran Čutura.

Zanimljivo da je samo nekoliko dana poslije tog susreta, igrač Zadra Zdenko Babić protiv tima sa Kipra u Kupu “Radivoja Koraća” postigao 144 poena, a Aleksandar Petrović, košarkaška legenda i Draženov brat za medije je dao zanimljivu izjavu povodom toga:

“Pa valjda su kadeti Olimpije bolji od tih Kiprana?!”

Iako je Draženu u tom susretu posao bio olakšan, to nikako ne umanjuje njegovu nevjerovatnu partiju i istorijski podvig, koji vjerovatno nikada neće biti dostignut. Postići 112 poena na seniorskom meču tada vjerovatno najjačeg prvenstva u Evropi je zaista nešto što je teško zamisliti da je mogao još neko da izvede, čime Petrovićev podvig tog 5. oktobra 1985. godine djeluje još nestvarnije.

Jedina žal ostaje što sem jedne slike i svedočenja 2.500 prisutnih ljudi, ne postoje drugi tragovi sa ovog susreta, u kome je Dražen Petrović ispisao istoriju košarke na ovim prostorima.

Dražen Petrović je tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći u Denkendorfu u Nemačkoj 7. juna 1993. godine, kada mu je bilo samo 29 godina.

(mondo.rs) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC