Posljednji oproštaj

Sreta bio kao Belmondo i Gaga Nikolić, pravio je remek-djela! Emotivan oproštaj Bože Maljkovića od Zorana Sretenovića

Autor Dragan Šutvić

Božidar Maljković se oprostio od Zorana Sretenovića, čovjeka sa kojim je pokorio košarkašku Evropu.

Izvor: MN PRESS

Velika tuga zadesila je srpsku, jugoslovensku i evropsku košarku kada je prerano preminuo legendarni plejmejker najdominantnijeg tima u istoriji evropske košarke. Zoran Sretenović nas je napustio u 57. godini, a sada se tim povodom oglasio i čovjek koji je najviše vjerovao u njega.

Upravo je na zahtjev Božidara Maljkovića plejmejker koji nije mogao svoje mesto da nađe u Crvenoj zvezdi zaigrao u Jugoplastici i postao trostruki prvak Evrope. Sada se pismom koje prenosi Indeks oprostio od svog omiljenog plejmejkera.

"Zamislite filmove ''Do posljednjeg daha'' bez Belmonda ili "Kad budem mrtav i beo" bez Dragana Nikolića. E, ono što su bili Bebel i Gaga u svijetu filma, to je bio Sreta u evropskoj košarci. Ti veliki i nagrađivani filmovi bili bi dobri s bilo kojim glumcem, ali su samo s tom dvojicom remek-djela.

Po toj analogiji, Jugoplastika, službeno najveća ekipa evropske košarke, bila bi bez Srete dobra, ali ne i odlična. Sretu sam znao i pratio kroz cijeli njegov košarkaški put. Imao sam i privilegiju da ga treniram. Van terena nonšalantno je nosio lepršavi duh beogradskog mangupa, koji nije bio bitanga, i čovjeka koji je poznavao Ulicu, s velikim U, ali nije bio uličar

Pored divne majke i oca policajca iz Policijske uprave Voždovac, to nije ni mogao biti. Patološki vrijedan, granično lud kad je hrabrost u pitanju, taj vic s beogradskog basketa unio je u najviša evropska takmičenja s kojih se uvijek vraćao kao pobjednik.

Baš takvog želio sam ga u Jugoplastici. Baš takav dao je našem timu hemiju koja je trajala koliko i njegov boravak u Splitu. Baš takav kao vizija mi se pojavio na velikom finalu protiv Makabija", navodi Božidar Maljković.

Nakon dirljivih riječi koje smo čuli na komemoraciji i sahrani od velikana jugoslovenske i evropske košarke, Maljković svoje obraćanje završava žaljenjem što je Beograd i svijet izgubio sjajnog čovjeka. 

"Danas na gubitku nije samo njegova porodica već Beograd i cijela košarkaška planeta. Naš sport i ovaj grad izgubili su dobrog duha… Čovjeka kog nisam vidio namrštenog. Jebeš ga…", završava Maljković. 

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!